Sondaj-surpriza in Ucraina: Locuitorii se inteleg bine intre ei si vor tara unita, indiferent de etnie

Joi, 08 Mai 2014, ora 19:45
4689 citiri
Sondaj-surpriza in Ucraina: Locuitorii se inteleg bine intre ei si vor tara unita, indiferent de etnie
Foto: NY Times

O evidenta majoritate a ucrainenilor sunt de acord ca tara lor trebuie sa ramana unita, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center in Ucraina, dupa anexarea Crimeii de catre Rusia. Sondajul arata si perceptia negativa a ucrainenilor fata de rolul Rusiei in evenimentele din tara lor.

Astfel, 77% dintre ucraineni spun ca tara trebuie sa ramana unita. In partea de vest a Ucrainei, 93% dintre respondenti cred in unitatea tarii, iar in estul tarii numarul ucrainenilor care vor unitate e de asemenea ridicat, 70%, arata NY Times.

Sondajul arata si faptul ca principalele doua categorii etnice din Ucraina, ucrainenii si rusii, au pareri favorabile una despre cealalta, desi exista deosebiri de viziune in privinta limbii oficiale si a guvernarii.

In vestul Ucrainei, 66% dintre locuitori cred ca doar ucraineana ar trebui sa fie limba oficiala, in timp in est 73% cred ca si rusa si ucraineana ar trebui sa aiba acest statut.

Printre vorbitorii de rusa, aceasta opinie este larg raspandita, 86% dintre acestia dorindu-si ca si rusa sa fie limba oficiala de stat. Ucrainenii sunt mult mai favorabili UE, 45% dintre acestia spunand ca Occidentul are o influenta pozitiva. Un procent egal de ucraineni cred ca influenta SUA este pozitiva si negativa, respectiv 38% si 38%.

Rusia este privita cu o mare neincredere. Astfel 73% dintre ucraineni cred ca Rusia exercita o influenta negativa, fata de 22% care cred in intentiile bune ale marelui vecin. Si parerea buna despre Putin, care exista de pilda in 2007 (56%), a scazut la doar 23% in prezent.

Doar 14% dintre ucraineni cred ca regiunile care vor secesiunea ar trebui lasate sa o faca. In acelasi timp, 58% dintre respondentii din estul Ucrainei care vorbesc numai rusa cred si ei in unitatea tarii. Dintre vorbitorii de rusa din estul tarii, doar 27% isi doresc ca regiunile sa fie lasate sa se desprinda.

Sondajul a constat in interviuri fata in fata la care au participat 1.659 de persoane din toata tara.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Ucraina sondaj unitate secsiune, #Ucraina sondaj aprilie unitate Rusia UE, #Ucraina sondaj opinii secesiune destramare , #Ucraina