Alerta in Crimeea: Guvernul a fost demis. Ianukovici contraataca din Rusia

Joi, 27 Februarie 2014, ora 20:35
34079 citiri
Alerta in Crimeea: Guvernul a fost demis. Ianukovici contraataca din Rusia

De abia se potolise revolta sangeroasa din Kiev, si alta parte a Ucrainei este in fierbere. Situatia din peninsula Crimeea a devenit exploziva, joi, dupa ce persoane inarmate au patruns in cladirile guvernului autonom si au arborat steagurile Rusiei.

Autoritatile centrale au declarat ca fortele Ministerului de Interne au fost plasate in stare de alerta pentru a preveni varsarea de sange.

In Crimeea, Parlamentul a demis, joi, Guvernul si l-a numit premier pe seful partidului rus din regiunea autonoma, in timp ce manifestantii pro-rusi au continuat protestele pe strazile capitalei Simferopol.

Miercuri, Vladimir Putin a ordonat ample exercitii militare in apropiere de Ucraina, pentru a verifica starea de pregatire a soldatilor rusi.

Ziare.com v-a prezentat evolutia evenimentelor din Crimeea:

20:14 - Dupa ce Parlamentul din Crimeea a demis Guvernul si a numit un nou premier, acesta a anuntat ca va forma un nou Executiv vineri, potrivit Ria Novosti.

20:11 - Referendumul pe care vor sa il organizeze autoritatile din Crimeea este ilegitim, sustine Iuri Donchenko, membru al comitetului electoral din Ucraina.

El spune ca acesta ar fi ilegal, pentru ca Parlamentul din Ucraina se pregateste sa adopte o lege care reglementeaza referendumurile locale si regionale, arata BBC.

20:05 - Un cunoscut actor din Ucraina, Ievhen Nishchuk, care a fost una dintre cele mai puternice voci anti-Ianukovici din Piata Independentei din Kiev, a fost numit ministru al Culturii.

19:58 - Parlamentul European a adoptat, joi seara, o rezolutie fara caracter obligatoriu, potrivit careia UE isi mentine disponibilitatea de a semna un Acord de Asociere cu Ucraina.

Documentul mai arata ca acesta nu este "obiectivul final al colaborarii dintre UE si Ucraina", sugerand pentru prima oara ca fostul stat sovietic s-au putea alatura Uniunii Europene in viitor.

19:53 - Parlamentul din Crimeea l-a numit premier al regiunii autonome pe Serhi Aksionov, presedintele Partidului Unitatea Rusa, arata presa locala. In acest timp, activistii pro-Rusia continua sa protesteze in Capitala, unde au desfacut un steag rusesc gigantic.

19:34 - Mai multe drumuri care unesc regiunile din sudul Ucrainei de Crimeea au fost blocate de barbati inarmati, care flutura steaguri ale Rusiei, transmite o televiziune ucraineana. Protestatarii sustin ca vor ca regiunea autonoma sa apartina Rusiei si ca au apelat la acest gest pentru a-i opri pe "fascisti" sa vina in Crimeea.

19:07 - Secretarul de stat american John Kerry a discutat la telefon cu omologul sau rus Sergei Lavrov si i-a propus acestuia ca SUA si Rusia sa coopereze pentru rezolvarea crizei din Ucraina, relateaza Reuters.

Totusi, Lavrov a insistat asupra faptului ca liderii pro-europeni din Ucraina au incalcat, vinerea trecuta, intelegerea cu Ianokovici, iar Parlamentul l-a demis din functie. Acordul prevedea ca fostul lider sa ramana presedinte pana la urmatoarele alegeri, care ar fi trebuit sa aiba loc la sfarsitul acestui an.

18:51 - Parlamentarii din Crimeea, care se afla in acest moment intr-o sedinta de urgenta in cladirea ocupata din Simferopol, au demis Guvernul regiunii, transmit agentiile de stiri din Ucraina.

18:33 - Elvetia intentioneaza sa blocheze toate conturile pe care Viktor Ianukovici le-ar putea avea in bancile din aceasta tara, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe elvetian, citat de AFP.

Intre timp, o manifestatie pro-Rusia continua in apropierea Parlamentului din capitala Crimeii, Simferopol. In imagine se poate vedea un barbat care flutura steagurile Rusiei si al Crimeii, urcat pe un tanc vechi al Armatei sovietice.

18:21 - Oficialii rusi asigura ca tara lor va continua sa-i plateasca Ucrainei chirie pentru baza in care se afla Flota rusa la Marea Neagra, transmite agentia Interfax.

18:13 - Fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici va sustine, vineri, o conferinta de presa, in orasul Rostov pe Don din sudul Rusiei, anunta presa locala, potrivit BBC.

18:05 - Purtatorul de cuvant al Parlamentului din Crimeea a declarat, pentru o televiziune locala, ca demnitarii vor discuta despre extinderea autonomiei regiunii intr-o sedinta de urgenta, initiativa care, probabil, va fi supusa votului in cadrul referendumului din 25 mai.

De asemenea, presedintele interimar al Ucrainei Oleksandr Turcinov va zbura de urgenta la Simferopol, noteaza presa locala, potrivit BBC.

17:48 - Ministrul turc de Externe va merge, in urmatoarele zile, in Crimeea, se arata pe pagina de Twitter a Euromaidanului.

17:47 - Steagul Rusiei este dat jos de pe Parlamentul din Crimeea.

17:40 - Un purtator de cuvant al Ministerului rus de Externe a precizat ca NATO transmite "un semnal gresit" daca discuta situatia din Ucraina, in contextul in care ministrii Apararii din statele membre s-au intalnit, joi, cu o delegatie ucraineana, printre temele dezbatute fiind si criza din fosta tara sovietica, potrivit Reuters.

Pe de alta parte, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a spus ca Ucraina nu a cerut niciun fel de ajutor pentru situatia din Crimeea, dar ca Rusia ar trebui sa evite orice actiuni care ar putea duce la tergiversarea lucrurilor. In plus, comandantul NATO, Philip Breedlove a spus ca nici alianta, nici Statele Unite nu au vreun plan de raspuns in cazul unor interventii militare rusesti in Crimeea.

17:02 - Barbatii care au ocupat cladirile guvernamentale din Simferopol erau fortele speciale din Sevastopol, unde se afla flota rusa la Marea Neagra si unde Vladimir Putin a mobilizat nave cu trupe speciale, a precizat fostul sef al agentiilor de securitate din Ucraina, Yevhen Marchuk, citat de site-ul LigaBisnesInform.

Oficialii ucraineni se tem ca regiunea de sud a Crimeii ar putea deveni un camp de lupta intre sustinatorii Ucrainei si locuitorii rusificati.

16:48 - Seful FMI Christine Lagarde a confirmat ca Ucraina a cerut ajutor financiar si ca o misiune va fi trimisa in tara zilele urmatoare. Ea a mentionat ca FMI va discuta cu alte institutii internationale pentru a gasi cea mai buna solutie pentru Ucraina.

16:36 - Noul ministru de Finante ucrainean, Oleksander Shlapak, a anuntat ca fostul stat sovietic va cere un ajutor de cel putin 15 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International (FMI), care este asteptat saptamana viitoare in Ucraina pentru negocieri.

"Astazi (joi - n.red.) am cerut FMI sa trimita o misiune si speram ca va veni saptamana viitoare. Va fi un nou program. Vom cere cel putin 15 miliarde de dolari si atunci (dupa discutiile cu FMI - n.red.) vom sti clar", a declarat ministrul, citat de agentia Interfax.

El a adaugat ca se asteapta ca moneda nationala hrivna, care a atins un minim istoric joi, in contextul crizei din Crimeea, sa inceapa sa creasca pana la 10 unitati pentru un dolar.

16:20 - Ucraina are un nou ministru de Finante. Este vorba despre Oleksandr Shlapak, fost adjunct al presedintelui principalei banci din Ucraina, care a fost numit in functie joi dupa-amiaza, transmite Reuters.

El a declarat ca Ucraina isi doreste ca negocierile cu Rusia in ceea ce priveste cooperarea financiara si domeniul gazelor sa continue, in contextul in care economia ucraineana este extrem de fragila in aceasta perioada.

15:49 - Ministerul Afacerilor Externe a invitat reprezentantii Ambasadei Ucrainei la Bucuresti pentru a exprima interesul profund al Romaniei, ca stat vecin, pentru asigurarea stabilitatii Ucrainei.

Intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com, MAE arata ca a reafirmat importanta stabilizarii Ucrainei printr-un proces politic incluziv care sa uneasca societatea ucraineana in ansamblul sau, si nu sa o divizeze. Trebuie descurajate accentele nationaliste sau extremiste, de natura sa amplifice scindarea politica si sociala din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe si-a exprimat ferm, in cadrul intalnirii, asteptarea ca nu vor exista actiuni indreptate impotriva comunitatii romanesti sau a reprezentantilor acesteia. MAE, prin misiunile sale diplomatice si consulare din Ucraina, este in legatura permanenta cu minoritatea romana.

In contextul abrogarii Legii privind principiile politicii de stat in domeniul lingvistic, Ministerul Afacerilor Externe a transmis partii ucrainene ca este preocupat cu privire la posibila deteriorare a sistemului de protectie a persoanelor apartinand minoritatilor nationale.

Ministerul Afacerilor Externe va continua sa urmareasca, cu cea mai mare atentie, situatia etnicilor romani din Ucraina, precum si modul in care drepturile acestora sunt respectate si promovate.

15:43 - Grupul EuroMaidan PR anunta ca din Novosibirsk, in Rusia, au plecat spre Crimeea echipamente militare.

15:30 - Parlamentul din Crimeea voteaza astazi propunerea de a organiza referendumul privind viitorul Peninsulei la data de 25 mai. Aceasta coincide cu alegerile prezidentiale anticipate.

15:15 - In fata cladirii Parlamentului Crimeii, protestatarii striga "Rusia".

15:13 - In Parlamentul de la Kiev s-a votat noul cabinet de ministri. Arseni Iateniuk a fost votat pentru functia de premier.

15:00 - Un parlamentar rus a vizitat Crimeea. Sergei Mironov, lider al partidului O Rusie Justa, a vizitat Crimeea pentru a studia situatia si s-a intalnit cu primarul din Sevastopol, Aleksei Ceali. Mironov si Ceali "au schimbat opinii cu privire la perspectivele evenimentelor din Crimeea". Mironov s-a intalnit si cu unitatile de auto-aparare, create in Crimeea pentru a proteja republica de provocari si violente.

14:37 - Arseni Iateniuk, numit premier al Ucrainei joi, a anuntat ca Guvernul va trebui sa ia rapid masuri nepopulare pentru ca tara sa traverseze criza economica. Intr-un discurs in Parlament, Iateniuk a aratat ca Ucraina se va indrepta catre UE si FMI si a cerut Rusiei sa coopereze.

14:26 - In parlamentul de la Kiev s-a format asa-zisa coalitie Alegerea Europeana, cu 250 de parlamentari din cele mai importante partide de opozitie. Coalitia are mai multe mandate decat cele necesare pentru majoritatea simpla (226), dar mai putine decat cele 300 necesare pentru majoritatea constitutionala absoluta. Fostul partid de guvernare, partidul Regiunilor, a anuntat ca se constituie in opozitie. Majoritatea parlamentara poate forma Guvernul, potrivit constitutiei din 2004, la care s-a revenit la sfarsitul saptamanii trecute.

14:03 - Jurnalistii Russia Today au o inregistrare a exploziei unei grenade paralizante in Parlamentul Crimeii.

13:35 - Parlamentul Crimeii anunta organizarea unui referendum privind viitorul regiunii autonome.

13:16 - Rusia va apara drepturile compatriotilor sai, a anuntat ministerul de Externe rus. "Ministerul de Externe al Rusiei va continua sa apere pe scena internationala drepturile compatriotilor sai si va reactiona cu fermitate si fara compromis atunci cand acestea sunt incalcate", a aratat MAE rus.

12:51 - O sursa din randul autoritatilor ruse a confirmat pentru Itar-Tass ca Ianukovici va primi azil in Rusia. "De vreme ce presedintele Ianukovici s-a adresat autoritatilor Federatiei Ruse si le-a cerut sa ii asigure protectia personala, va informam ca aceasta petite a fost acordata pe teritoriul Federatiei Ruse".

12:08 - Presedintele demis Viktor Ianukovici a dat o declaratie in care sustine ca ramane presedintele legitim al tarii, nu recunoaste noua putere de la Kiev, si cere autoritatilor ruse sa ii garanteze securitatea in fata "actiunilor extremiste".

12:05 - Procurorul general al Crimeii a deschis o ancheta penala cu privire la "ocuparea terorista" a Parlamentului si Guvernului.

11:45 - Ucraina a cerut ONU sa monitorizeze situatia securitatii in Crimeea.

11:36 - La intrarea in Simferopol se afla insiruite mai multe tancuri.

11:32 - Persoanele inarmate care au ocupat in timpul noptii de miercuri spre joi cladirile guvernamentale din peninsula Crimeea au arborat steagurile Rusiei.

"Dis-de-dimineata, persoane necunoscute inarmate cu pusti si mitraliere au ocupat cladirea Guvernului Crimeii din Simferopol", a spus ministrul interimar de Interne, Arsen Avakov, care a anuntat ca trupele ministerului si intreaga forta de politie se afla in stare de alerta. Zona a fost incercuita pentru a "preveni varsarea de sange".

Ucraina: Parlamentul din Crimeea, ocupat de necunoscuti inarmati

11:29 - Ucraina a avertizat, joi, Flota rusa la Marea Neagra impotriva oricarei "agresiuni militare". "Ma adresez comandantilor militari ai Flotei (ruse) la Marea Neagra: toti militarii trebuie sa ramana pe teritoriul prevazut prin acorduri. Orice miscare de trupe inarmate va fi considerata o agresiune militara", a anuntat presedintele interimar Oleksandr Turcinov in Parlament.

Cei aproape 50 de atacatori din Simferopol purtau panglici negre si portocalii, simbol rusesc al victoriei in al doilea Razboi Mondial. Acestia au arborat si o pancarta pe care scrie "Crimeea este Rusia".

Nicio persoana nu a fost ranita in acest incident, cu toate ca s-au auzit focuri de arma. Incidentul este o continuare a evolutiilor de miercuri din Crimeea, cand la cele doua mitinguri concurente din fata Parlamentului au murit doua persoane.

Anterior, Ministerul Sanatatii din Crimeea anuntase ca un varstnic a murit in urma unui atac de cord in timpul protestelor de la Simferopol. 11 persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

Crimeea, o peninsula greu incercata

Peninsula Crimeea este o republica autonoma a Ucrainei, aflata pe coasta nordica a Marii Negre, cu capitala la Simferopol.

De-a lungul timpului, Crimeea a schimbat de nenumarate ori stapanitorii. In timpul razboiului civil din Rusia, la sfarsitul lui 1920, aici s-a instalat Armata Alba, anti-bolsevica. In cele din urma, a fost masacrata de Armata Rosie in unul din cele mai sangeroase episoade ale razboiului.

La 18 octombrie 1921 a fost creata Republica Socialista Sovietica Autonoma Crimeea, parte a Rusiei, acest episod fiind marcat de doua perioade de foamete, in 1921-1922 si Holodomorul, in 1932-1033.

In Al Doilea Razboi Mondial, fortele Axei au ocupat Crimeea. Rusii au recapatat controlul peninsulei si, in primavara lui 1944, guvernul lui Iosif Stalin a deportat intreaga populatie de tatari crimeeni in Asia Centrala, pe motiv ca ar fi colaborat cu fortele naziste de ocupatie. In vara operatiunea de epurare etnica a Crimeii a fost completa dupa deportarea populatiilor de armeni, bulgari si greci, tot in Asia Centrala.

In 1945, regiunea autonoma Crimeea a devenit provincie a Rusiei. In 1954, Crimeea a fost transferata de la Republica Sovietica Federativa Socialista Rusa la Republica Sovietica Socialista Ucraineana. Era deja o destinatie turistica bine dezvoltata.

In urma unui referendum organizat in ianuarie 1991, Crimeea a devenit Republica Autonoma Sovietica Socialista in cadrul Republicii Sovietice Ucraina. Rusia si-a pastrat totusi aici Flota la Marea Neagra.

Un an mai tarziu, Republica Crimeea si-a creat o Constitutie si un Guvern. Situatia a durat putin si Crimeea a acceptat sa faca parte din Ucraina, dar cu un statut de autonomie extinsa. Are propriul Parlament cu 100 de deputati, un guvernator si un Consiliu de Ministri condus de un presedinte numit si demis de parlamentul ucrainean, cu consimtamantul presedintelui Ucrainei.

60% cetateni rusi

Majoritatea cetatenilor din Crimeea sunt etnici rusi - 1.200.000, adica aproape 60% din populatie. 24% sunt ucraineni si 12% tatari, reintorsi dupa caderea URSS. 97% din populatia peninsulei utilizeaza limba rusa drept limba principala si a fost lovita direct de una din primele masuri luate de noua putere de la Kiev, ce a decretat anularea legii ce permitea folosirea rusei si altor limbi minoritare, printre care si romana, si recunoasterea lor drept limbi oficiale in regiunile multiculturale.

Dupa ce presedintele Viktor Ianukovici a fost demis de Parlamentul de la Kiev, majoritatea rusa din Crimeea a inceput sa protesteze in fata Parlamentului regional, cerand parlamentarilor sa nu sustina autoritatile centrale.

Oamenii vor ca Regiunea Autonoma Crimeea sa se intoarca la constitutia din 1992, cand a avut, pentru scurt timp, propriul presedinte. Unii vorbesc chiar despre alipirea la Rusia.

In acelasi timp, comunitatea tatara si-a exprimat sustinerea fata de autoritatile de la Kiev.

De ce Rusia nu vrea sa cedeze Crimeea

Revenita, dupa 1991, la granitele din secolul XVII, Rusia are un interes strategic sa pastreze Crimeea. Are acces limitat la Marea Baltica si Marea Neagra. In portul Sevastopol din Crimeea se afla flota sa la Marea Neagra, care joaca rolul de protectie pentru granita sud-vestica a Rusiei. Securitatea nu este asigurata astfel doar pentru Rusia continentala, ci si pentru zona Caucazului.

In plus, atata vreme cat flota rusa se afla in Crimeea, Ucraina nu poate adera la NATO, intrucat gazduieste baza militara a unui stat non-membru pe teritoriul sau.

500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
500.000 de euro șpagă pentru postul de arhitect șef al Iașiului. Detalii din rechizitoriul primarului Mihai Chirica
Apar informații din dosarul în care primarul Mihai Chirica este acuzat de autorizarea în condiții ilegale ale unor construcții din municipiul Iași. Un funcționar, martor în dosar, a...
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, și-a depus candidatura la șefia unui consiliu județean din Moldova
Filiala Vaslui a PNL și-au adus tot efectivul la Biroul Electoral Județean (BEJ) Vaslui, pentru depunerea oficială a candidaturii lui Nelu Tătaru la conducerea Consiliului Județean Vaslui....
#Crimeea steag rusesc, #Crimeea Rusia atac, #Crimeea rupere Ucraina, #Ucraina scandal Rusia , #Ucraina
Comentarii
Poza Kim Jong II Pon Ta
Kim Jong II Pon Ta
rank 5
PONTA! Ponta, spune cu cine te înrusești, ca să-ți spun cine ești!