SUA ameninta Rusia, in timp ce bombardamentele continua in Ucraina: Suntem pregatiti

Sambata, 18 Iulie 2015, ora 14:41
7202 citiri
SUA ameninta Rusia, in timp ce bombardamentele continua in Ucraina: Suntem pregatiti
Foto: Ambasada SUA (Arhiva)

Statele Unite sunt pregatite sa exercite "presiuni suplimentare" asupra Rusiei in cazul escaladarii conflictului din Ucraina, iar "costurile platite vor creste" pentru Moscova, avertizeaza Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat american pentru Afaceri Europene si Eurasiatice.

"Dupa cum stiti, sanctiunile aplicate de comunitatea internationala - de catre Statele Unite si Uniunea Europeana - au rolul de a modifica politicile Rusiei, de a o incuraja sa isi indeplineasca obligatiile. Am spus clar ca vor ramane valabile pana la aplicarea deplina a Acordului Minsk, pana la incetarea violentelor, pana la revenirea ostaticilor, pana la restabilirea frontierelor. Dar, in acelasi timp, am spus foarte clar ca, daca violentele se vor intensifica, suntem pregatiti sa exercitam presiuni suplimentare asupra Rusiei", a declarat Nuland intr-un interviu acordat postului tv 112Ukraine, informeaza Mediafax.

"Noi speram ca presiunile - suplimentarea capabilitatilor - vor face ca Rusia si liderii din Donetk si Lugansk sa aplice obligatiile asumate. In caz contrar, costurile platite vor creste", atat din punct de vedere economic, cat si militar, a atras atentia Nuland, care tocmai a efectuat o vizita in Ucraina.

"Statele Unite au contribuit cu 150 de milioane de dolari (138 milioane de euro) la programe de asistenta destinate misiunilor de antrenament" in Ucraina, a subliniat Nuland, potrivit Kyiv Post.

In prezent, circa 300 de instructori militari americani antreneaza membri ai armatei ucrainene la poligonul Iavoriv, situat in apropierea orasului Liov, in vestul Ucrainei.

Victoria Nuland a efectuat miercuri o vizita oficiala la Kiev. In urma vizitei demnitarului american, presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a prezentat joi Parlamentului un proiect de modificare a Constitutiei in sensul sporirii autonomiei regiunilor separatiste Donetk si Lugansk, unde conflictul militar izbucnit in martie 2014 a provocat pana acum moartea a peste 6.500 de oameni, majoritatea civili.

Ucraina se rupe: Porosenko vrea sa dea autonomie Estului

Bombardamentele continua: 4 morti in 24 de ore

Trei civili si un militar ucrainean au fost ucisi in ultimele 24 de ore in estul separatist prorus al Ucrainei, unde armata a denuntat sambata o recrudescenta a violentelor in pofida apelurilor internationale la respectarea acordurilor de pace, relateaza France Presse, preluata de Agerpres.

"Trei civili au pierit in bombardamentele rebelilor" in localitatea Avdiivka, controlata de fortele ucrainene prooccidentale si situata nu departe de ruinele aeroportului din Donetk, care a trecut sub controlul separatistilor in ianuarie, dupa lupte grele, a declarat sambata Ministerul ucrainean de Interne.

Marea Britanie "va fi probabil obligata" sa inarmeze Ucraina

In schimb, rebelii au acuzat armata ucraineana de deschiderea focului "in noaptea de vineri spre sambata dinspre Avdiivka in directia localitatii Spartak", pe care separatistii o controleaza, de asemenea, in zona aeroportului ce ramane unul dintre punctele fierbinti ale conflictului.

Un soldat ucrainean a fost ucisi si alti patru raniti in regiunea separatista vecina Lugansk, potrivit autoritatilor regionale proucrainene.

"Situatia s-a deteriorat in mod clar in zona de conflict in ultimele 24 de ore", sustine sambata armata ucraineana intr-un comunicat, acuzandu-i pe rebeli ca au deschis de 60 ori focul asupra pozitiilor sale, dintre care 20 de ori cu arme interzise de acordurile de pace de la Minsk, semnate in luna februarie.

Budapesta se teme de un nou front de razboi in Ucraina, la granita cu Romania, Ungaria si Slovacia

In conformitate cu aceste acorduri incheiate datorita unei medieri franco-germane, armele cu un calibru mai mare de 100 de mm trebuiau retrase de pe linia frontului.

Presedintii rus Vladimir Putin, francez Francois Hollande, ucrainean Petro Porosenko si cancelarul german Angela Merkel au avut o discutie telefonica vineri seara, prima din 30 aprilie, in care au facut apel "la respectarea stricta a angajamentelor" luate in dosarul ucrainean.

Discutii pe Ucraina intre Merkel, Hollande, Putin si Porosenko: Are sau nu autonomie Estul?

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Nuland sanctiuni suplimentare Rusia, #escaladare conflict Ucraina Rusia, #sanctiuni Rusia Ucraina , #Ucraina