SUA avertizeaza: Rusia s-a angajat pe o "cale intunecata a izolarii"

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 17:55
3648 citiri
SUA avertizeaza: Rusia s-a angajat pe o "cale intunecata a izolarii"

Vicepresedintele american Joe Biden, aflat intr-o vizita la Vilnius, Lituania, a avertizat Rusia ca s-a angajat pe o "cale intunecata a izolarii" si le-a spus jurnalistilor ca SUA sunt pregatite sa raspunda la orice agresiune impotriva aliatilor NATO.

Biden a continuat aratand ca sunt "costuri in crestere care vin impreuna cu agresiunea pe fata", scrie The Telegraph.

Biden nu vorbeste pentru prima data in ultimele zile de spectrul unei prezente americane militare sporite in tarile Baltice, pentru a linisti aliatii regionali ai americanilor in fata agresiunilor ruse.

Joe Biden a reactionat si marti la anexarea Crimeii de catre Rusia, amenintand cu noi sanctiuni economice, cu o intarire a NATO si cu izolarea pe plan international a Moscovei.

"Rusia ne-a oferit mai multe motive dar toata lumea a vazut ca sunt impotriva logicii. Tari precum Polonia au aratat ca se pot face progrese in societatile deschise, nu prin agresiune si invazii", a spus numarul doi al SUA, la Varsovia.

Biden a explicat ca Rusia se afla intr-o pozitie tot mai izolata pe plan international, si izolarea sa risca sa se adanceasca. "13 din 15 tari membre ale Consiliului de Securitate ONU au votat ca referendumul e ilegal, China s-a abtinut si Rusia se confrunta cu o izolare politica, ce va creste in viitorul apropiat".

Mai mult, "vor fi sanctiuni suplimentare. Impreuna cu premierul Tusk am discutat, vom impune sanctiuni impotriva Rusiei, si sustinem in acelasi timp Guvernul din Ucraina. SUA vor acorda un miliard de dolari si vom sprijini alegerile libere si reformele, este vorba si de un pachet de stabilizare din partea FMI", a precizat Biden.

O mare parte a discursului acestuia s-a concentrat pe solidaritatea partenerilor NATO si sporirea puterii aliantei nord-atlantice in fata crizei ucrainene.

"Ca parteneri NATO suntem unii langa altii, aceasta criza va face NATO mai puternica ca niciodata. Presedintele Obama si cu mine ne-am asumat articolul 5 si luam foarte in serios angajamentul nostru de nezdruncinat. SUA au trimis deja 12 avioane F16 in Polonia, care protejeaza si cerul din Estonia, Lituania, Letonia, unde voi merge maine", a aratat Biden.

In continuare, acesta a aratat ca partenerii NATO sunt mai uniti ca oricand: "Am stat de vorba si cu conducerea armatei din Croatia. Vom face pasi suplimentari, vom continua aceste masuri. NATO ca alianta militara ne incurajeaza sa ne protejam partenerii... Vom extinde antrenamentele comune cu Polonia si partenerii NATO. Propria aparare e in responsabilitatea noastra", a mai aratat vicepresedintele american.

Declaratiile lui Biden vin dupa ce Presedintele Rusiei Vladimir Putin a semnat legea prin care este "anexat statul independent Crimeea".

Vladimir Putin a prezentat marti acordul de anexare in Duma de Stat a Rusiei, unde a tinut si un discurs.

El a dat asigurari ca Rusia nu va mai lua si alte teritorii. "Nu ii credeti pe cei care spun ca Rusia va lua alte regiuni dupa Crimeea", a afirmat el.

Tensiuni in Crimeea: Militarii rusi au intrat cu forta in Cartierul General al flotei ucrainene

Dupa anexare, fortele de autoaparare ale autoritatilor din Crimeea au intrat in cladirile Cartierului General al Marinei Militare ucrainene din Sevastapol. Comandantul flotei ucrainene ar fi fost luat prizonier de catre fortele pro-ruse.

Militarii ucraineni continua sa pazeasca cladirea principala. Militarii fortelor de autoaparare nu sunt inarmati si par sa astepte decizia armatei ucrainene de a-i lasa sa patrunda si in aceasta cladire. Comandantul Flotei Ruse a Marii Negre a sosit la fata locului pentru a purta negocieri.

Cu o zi inainte, un militar ucrainean si un membru al fortelor de autoaparare din Crimeea si-au pierdut viata intr-un incident armat.

"Conflictul trece de la o faza politica la o faza militara", a apreciat marti premierul ucrainean Arseni Iateniuk. Premierul a acuzat Rusia ca se face vinovata de o "crima de razboi".

Mai multe baze militare din Crimeea se afla sub controlul trupelor ruse de cateva saptamani, cand soldatii Federatiei Ruse au impanzit zona inainte de referendumul care a avut loc duminica in peninsula. Populatia s-a pronuntat in favoarea alipirii la Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Biden Rusia Crimeea, #Biden Rusia anexare Crimeea , #Ucraina