SUA si UE, primele lovituri de pedeapsa pentru Rusia: Iata lista neagra. Putin scapa pentru moment

Autor: Ana Ilie
Luni, 17 Martie 2014, ora 16:51
12115 citiri
SUA si UE, primele lovituri de pedeapsa pentru Rusia: Iata lista neagra. Putin scapa pentru moment

SUA si UE au impus, luni, sanctiuni unui numar de cetateni rusi, in contextul in care Rusia a ocupat peninsula ucraineana Crimeea, ce a sustinut duminica un referendum in cadrul caruia cetatenii s-au pronuntat covarsitor pentru alipirea la Federatia Rusa.

Confruntarea dintre Est si Vest a atins o noua etapa, luni, scrie New York Times.

Presedintele american, Barack Obama, a semnat un ordin executiv prin care ingheata conturile si interzice vizele pentru SUA unor rusi considerati responsabili pentru ocupatia Crimeii sau interventia in suveranitatea Ucrainei. Printre cei vizati de sanctiuni se afla cativa oficiali din cercul de apropiati ai presedintelui rus, Vladimir Putin, si Casa Alba a amenintat ca va extinde lista daca Rusia nu renunta la ambitiile ucrainene.

Referendum in Crimeea: 96,6% dintre alegatori au votat pentru alipirea la Rusia - rezultate finale

"Am intocmit aceste sanctiuni pentru a face sa plateasca acei indivizi care detin influenta in Guvernul rus si pe cei care sunt responsabili de deteriorarea situatiei din Ucraina", se arata intr-un comunicat al Casei Albe.

Printre cei aflati pe listele americanilor se afla Vladislav Surkov, "cardinalul gri" de la Kremlin, unul din cei mai importanti consilieri ai lui Putin; Serghei Glaziev, economist care il consiliaza pe Putin cu privire la Ucrina; Valentina Matvienko, presedinte al camerei superioare a Parlamentului; si Dmitri Rogozin, vicepremier si reprezentant special al lui Putin pentru Transnistria. Putin nu este vizat de sanctiuni.

La scurt timp dupa aceasta, Rogozin a reactionat, sfidator, pe Twitter: "Tovarase @BarackObama, ce ar trebui sa faca cei care nu au nici conturi, nici proprietati in strainatate? Sau nu te-ai gandit la asta?".

In continuarea actiunii americane impotriva Rusiei si pentru sprijinirea Ucrainei, vicepresedintele american Joe Biden pleaca spre Europa luni seara, in vreme ce Obama va ajunge aici saptamana viitoare.

In acelasi timp cu americanii, Uniunea Europeana a decis impunerea de sanctiuni pentru 21 de oficiali din Rusia si Ucraina. Sanctiunile includ interdictia de calatorie si inghetarea conturilor.

Ucraina refuza oferta Rusiei de mediere a crizei: E un ultimatum inacceptabil

Dupa o intalnire de trei ore la Bruxelles, cei 28 de ministri de Externe ai UE au decis cine va figura pe lista.

Este posibil ca masuri suplimentare sa fie luate in cursul acestei saptamani si ca o noua lista sa includa persoane si mai apropiate de Putin.

Parlamentul provinciei Crimeea a declarat formal independenta fata de Ucraina si a cerut alipirea la Federatia Rusa, in urma referendumului de duminica in care, potrivit rezultatelor oficiale, 96,6% dintre cetateni au cerut unirea cu Rusia.

Guvernul din Kiev a declarat ca nu recunoaste rezultatele scrutinului. Statele Unite si Uniunea Europeana au declarat votul ilegal. Parlamentul ucrainenan a aprobat mobilizarea partiala a 40.000 de rezervisti, ca raspuns la ceea ce numeste "o situatie de razboi".

Potrivit rezultatelor oficiale privind referendumul din Crimeea, la vot s-au prezentat 83,1% dintre alegatori, care au votat in proportie de 96.6% pentru desprinderea de Ucraina si unirea cu Rusia. Votul a fost boicotat de minoritatea tatara din Crimeea, care reprezinta 12% din populatie.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

La 27 februarie, Rusia a invadat Crimeea. De atunci, numarul trupelor ruse s-a tot marit, asa ca Moscova are in prezent controlul militar complet al peninsulei.

Camera inferioara a parlamentului rus va discuta, amenda si vota pana in data de 21 martie un proiect de lege ce va permite republicii ucrainene sa se alature mai rapid Rusiei.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#UE SUA sanctiuni Rusia, #Rusia sanctiuni economice Ucraina , #Ucraina