Tensiunile persista in Ucraina: Armistitiul a fost prelungit, dar separatistii nu cedeaza

Sambata, 28 Iunie 2014, ora 10:46
2167 citiri
Tensiunile persista in Ucraina: Armistitiul a fost prelungit, dar separatistii nu cedeaza

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a luat decizia, vineri seara, de a prelungi cu 72 de ore armistitiul de incetare a focului in estul separatist al Ucrainei, a anuntat Presedintia ucraineana.

Decizia a fost luata la o reuniune cu oficiali de rang inalt din domeniul apararii, dupa ce Porosenko a sosit de la Bruxelles, unde a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.

Putin reactioneaza agresiv, dupa ce Ucraina a facut un pas mai aproape de UE

"Seful de stat, in baza unei decizii a Consiliului pentru Securitate Nationala si Aparare, a prelungit armistitiul pana luni, ora 22:00 (22:00, ora Romaniei), 30 iunie", potrivit unui comunicat al Presedintiei, citat de Itar-Tass in pagina electronica.

Kievul isi exprima speranta ca "pana luni vor fi facuti urmatorii pasi: implementarea planului de pace al lui Porosenko, asigurarea unei monitorizari vizand respectarea armistitiului, garantarea unui control eficient la frontiera ruso-ucraineana si eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv membri OSCE".

Ucraina insista ca pana pe 30 iunie sa fie "inchise punctele de recrutare a insurgentilor pe teritoriul rus, iar deplasarile gruparilor armate ilegale sa inceteze". Autoritatile ucrainene adauga ca "construirea unor noi fortificatii in timpul armistitiului va duce la anularea acestuia".

De asemenea, Presedintia ucraineana infomeaza ca "in cazul nerespectarii conditiilor enumerate mai sus, Ucraina isi rezerva dreptul de a renunta la regimul de incetare a focului in zonele unde armistitiul a fost incalcat".

Ucraina vrea pacea: Cum demonstreaza Porosenko ca respecta armistitiul

Anterior, informatia privind prelungirea armistitiului a fost anuntata de surse diplomatice. Armititiul, decretat de presedintele Petro Porosenko acum o saptamana, urma sa expire vineri la ora 22.00.

Separatistii, inflamati de semnarea acordului cu UE - ce masuri vor sa ia

De cealalta parte, separatistii de la Donetk au afirmat ca vor lua masuri urgente vizand legislatia, economia si orientarea "politica externa" a "republicii" autoproclamate, dupa ce Ucraina a semnat vineri Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.

"Semnarea de catre Kiev a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana va afecta grav economia ucraineana. Din acest motiv, republica populara Donetk va lua masuri urgente, pentru a iesi din cadrul legislativ al Ucrainei", a declarat "vicepremierul" regiunii Donetk, Andrei Purghin.

"Prin aceasta decizie (semnarea Acordului de Asociere), Ucraina practic renunta la piata rusa si pierderile economice vor fi enorme", considera Purghin.

"Trebuie, de asemenea, sa luam masuri penntru aderarea la Uniunea Vamala", a adaugat el.

Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
#Petro Porosenko armistitiu Ucraina, #separatisti rusi reactie Ucraina UE , #Ucraina