Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ucraina cere ajutor financiar de urgenta de la UE: Avem nevoie de bani "ieri"

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 12:03
2395 citiri
Ucraina cere ajutor financiar de urgenta de la UE: Avem nevoie de bani "ieri"
Foto: Adevarul

Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a solicitat luni ajutor financiar de urgenta de la Uniunea Europeana pentru tara sa, afirmand ca guvernul de la Kiev face tot posibilul pentru a remedia problemele din economia tarii, insa sprijinul extern este necesar.

Intrebat de jurnalisti la Bruxelles cand ar avea nevoie tara sa de asistenta financiara externa, Iateniuk a raspuns: "Intr-un cuvant - ieri".

Uniunea Europeana, care anul trecut a oferit Kievului un pachet de credite si granturi de 12 miliarde de euro, conditioneaza asistenta financiara de realizarea unor reforme esentiale pentru economia ucraineana.

"Vom face tot ce am promis, dar pentru a depasi aceasta perioada Ucraina are nevoie de un impuls si acest impuls este un nou pachet de asistenta financiara", a spus seful executivului ucrainean dupa discutiile avute luni, la Bruxelles, cu oficiali UE.

Saptamana trecuta, Arseni Iateniuk a cerut organizarea unei conferinte internationale a donatorilor pentru a-i permite Ucrainei sa stranga fondurile suplimentare de care are nevoie pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Premierul ucrainean a prezentat recent Parlamentului planurile de reforma economica ale guvernului sau, care includ revizuirea sistemului de taxe, cresterea tarifelor la energie si privatizarea firmelor de stat.

In luna aprilie a acestui an, Fondul Monetar International a decis sa acorde Ucrainei un credit stand-by in valoare de 17 miliarde de dolari, in cadrul unui pachet international de 27 de miliarde de dolari destinat sa o ajute sa-si repuna economia pe picioare. De la inceputul programului de asistenta financiara, in aprilie, Ucraina a primit doua transe in valoare de 4,6 miliarde de dolari de la FMI.

In prezent rezervele valutare ale Ucrainei sunt la cel mai scazut nivel din ultimii zece ani ca urmare a rambursarii datoriilor pentru gazele naturale livrate de Rusia, dar si a eforturilor de sustinere a cursului de schimb al hrivnei. In plus, economia ucraineana a fost afectata si de costul luptelor cu separatistii prorusi din estul tarii, unde conflictul a provocat inchiderea otelariilor si a minelor, pe langa distrugerea infrastructurilor in Luhansk si Donetk.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Ucraina ajutor financiar UE, #bani urgenta Ucraina , #Ucraina