Ucraina cere NATO si UE sprijin militar

Duminica, 17 August 2014, ora 09:03
6235 citiri
Ucraina cere NATO si UE sprijin militar

Ministrul de Externe ucrainean Pavlo Klimkin a cerut NATO si Uniunii Europene sprijin militar pentru trupele ucrainene ce lupta contra separatistilor prorusi si a declarat ca alianta militara occidentala trebuie sa vina cu o noua strategie fata de Kiev.

Conflictul de patru luni din estul Ucrainei a ajuns in faza critica si un lider separatist a anuntat sambata ca rebelii din Ucraina au primit noi echipamente militare si trupe instruite in Rusia, si ca vor lansa o mare contraofensiva impotriva fortelor guvernamentale, relateaza Reuters.

Despre incalcarea regulilor si parteneri responsabili

Klimkin a declarat pentru postul de radio german Deutschlandfunk ca UE si NATO trebuie sa ia in considerare ceea ce ar putea si ar face daca regulile se incalca, adaugand ca acesta a fost cazul cand Moscova a anexat peninsula ucraineana Crimeea in martie si este de asemenea valabil acum pentru actiunile Rusiei la Donetk si Lugansk.

"Este o intrebare foarte grea pentru Uniunea Europeana si NATO: Ce pot face ele practic... in cazul unui razboi in Europa (declansat) de o tara europeana?", a afirmat el, potrivit unei transcrieri a interviului ce va fi difuzat duminica.

"Si de aceea, daca vor spune 'Nu putem face mare lucru acolo', aceasta da nastere la intrebarea: Cum poti fi vazut in continuare ca un partener responsabil?".

Ajutor de la NATO si UE

Intrebat daca el cere UE si NATO ajutor militar, Klimkin a spus: "Da, desigur. Avem nevoie de ajutor militar pentru ca daca avem un astfel de ajutor, ar fi mai usor pentru trupele noastre sa actioneze pe teren".

Klimkin a mentionat ca Ucraina se confrunta cu o situatie economica si financiara dificila incat are nevoie de ajutor chiar acum, pe care l-ar rambursa ulterior. Pe langa un ajutor direct, tara are nevoie de asemenea ca UE sa o ajute in implementarea reformelor, a notat Klimkin.

El a mai afirmat ca NATO trebuie sa adopte o noua strategie fata de Ucraina. Intrebat ce spera de la summitul NATO planificat in septembrie, el a spus ca ar dori ca Ucraina sa obtina sprijin politic, mai mult ajutor pentru trupele sale, ajutor in reforme si ajutor in domenii ca "lupta impotriva terorismului" si securitatea cibernetica.

Dar Klimkin a subliniat ca nu este vorba ca Ucraina sa devina membru NATO in acest moment, deoarece duce lipsa de consens in aceasta chestiune acasa.

El a mai spus ca pericolul unei invazii ruse este omniprezent, adaugand ca trupele ucrainene au fost vizate de tiruri trase de pe teritoriul rus aproape zilnic si ca Rusia a adus mercenari si arme in tara.

NATO confirma o incursiune a Rusiei in Ucraina: Un flux continuu de arme si luptatori

Vineri, Ucraina a anuntat ca artileria sa a distrus o parte dintr-o coloana blindata ce intrase pe teritoriul ei din Rusia peste noapte. Ea a declarat ca fortele sale au intrat sub tiruri de artilerie trase din Rusia, in ceea ce pare a fi o escaladare militara majora intre cele doua state ex-sovietice.

Ucraina "va lupta pana in ultimul moment" pentru Crimeea, Donetk si Lugansk, a subliniat Klimkin. Intrebat de ce Kievul nu a declarat stare de razboi, el a spus ca aceasta ar inrautati conditiile populatiei intrucat asa-numiti "comandanti de razboi" si-ar asuma atunci responsabilitatea pe teren si unele legi nu s-ar mai aplica.

Intalnire cu miza mare la Berlin: ministrii de Externe ai Rusiei si Ucrainei, flancati de Franta si Germania

Klimkin urmeaza sa se intalneasca cu omologii sai rus, german si francez duminica la Berlin pentru a discuta despre criza din Ucraina. Guvernul francez a declarat ca spera ca reuniunea sa fie primul pas spre un summit de pace Ucraina-Rusia, aminteste Reuters.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#ajutor Ucraina NATO UE, #trupe NATO Ucraina, #reforma Ucraina, #criza Rusia Ucraina , #Ucraina
Comentarii
Poza Harapalb
Harapalb
rank 3
E, chiar sunt curios care tara din europa se "baga" pentru clica lui
Poza Emigrantul-Anonim
Emigrantul-Anonim
rank 5
harap rosu, nu........harapalb