Ucraina: Ciocniri cu ocazia aniversarii a sapte ani de la Revolutia Portocalie

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 12:38
769 citiri
Ucraina: Ciocniri cu ocazia aniversarii a sapte ani de la Revolutia Portocalie

A saptea aniversare a Revolutiei Portocalii din Ucraina nu a trecut fara incidente, marti, cand cateva dintre sutele de kieveni stransi in Piata Independentei s-au ciocnit cu fortele de ordine care incercau sa-i tina pe manifestanti sub control.

Sute de persoane s-au strans pentru a marca aniversarea, in pofida faptului ca autoritatile au interzis orice manifestare cu aceasta ocazie si au detasat politisti in Piata pentru a impiedica intrarea demonstrantilor, scrie Radio Free Europa/Radio Liberty.

Un tribunal a decis sa interzica orice manifestatie publica in data de 22 noiembrie, la initiativa serviciilor de securitate ucrainene, care au avertizat ca demonstratiile ar putea rezulta in violente si ar deranja vizia presedintelui lituanian in Ucraina.

Parlamentarul Andrei Parubii, din partidul de opozitie Ucraina Noastra - Autoapararea Poporului, le-a cerut oamenilor sa marcheze data de 22 noiembrie, insa politia l-a impiedicat sa iusi isntaleze un cort portocaliu in Piata Independentei.

In noiembrie 2004, sustinatorii candidatului prezidential Viktor Iuscenko si ai aliatului sau, Iulia Timosenko, au protestat timp de cateva saptamani in Piata Independentei fata de rezultatul alegerilor, care il desemna castigator pe pro-rusul Viktra Ianukovici. In urma protestelor, o renumarare l-a desemnat pe Iuscenko presedinte, iar acesta a emis un decret prin care a desemnat ziua de 22 noiembrie Ziua Libertatii Ucrainene, in cinstea revolutiei.

Ciocniri au avut loc si intr-o alta parte a Kievului, in fata inchisorii Lukianiv, unde s-au strans sustinatorii fostului premier Iulia Timosenko, inchisa pentru sapte ani in urma unui proces pe care l-a calificat drept razbunare politica a actualului presedinte, Viktor Ianukovici.

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#Ucraina, #ciocniri Ucraina, #Ucraina revolutia portocalie , #Ucraina