Ucraina construieste un port pe Bastroe

Joi, 26 Iunie 2008, ora 14:42
1823 citiri
Ucraina construieste un port pe Bastroe

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) solicita sistarea lucrarilor din cadrul proiectului Bastroe si infiintarea euroregiunii Marii Negre.

Aceasta solicitare a fost inscrisa in Recomandarea pe tema "Combaterea degradarii mediului in Marea Neagra", adoptata la 23 iunie 2008, de catre plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, in baza raportului deputatului roman Laurentiu Mironescu, informeaza un comunicat al MAE, citat de Romania libera.

In aceeasi zi, ucrainenii anuntau construirea unui nou port la Dunare, la Vilkovo, oras situat la 7 kilometri in amonte de canalul Bastroe.

Ministrul adjunct al transporturilor, Igor Urbanskiy, a spus ca portul comercial Reni si-ar pierde din importanta, iar construirea noului port este si o chestiune geopolitica.

Partea romana a primit 600 de metri de la ucraineni, dar nu si-a respectat insa angajamentul de a oferi acces liber la infrastructura rutiera si de cale ferata. In aceste conditii, portul Reni isi pierde din functionalitate si este necesara construirea unui nou port care sa fie legat de Dunare printr-un canal, in zona Vilkovo.

Potrivit ministrului, constructia ar trebui sa inceapa in doi ani si sa se finalizeze in cinci, iar costurile estimate sunt de 3,6 miliarde de dolari. Urbanskiy a mai spus ca se intentioneaza crearea unui consortiu pentru construirea portului.

In urma cu doar o saptamana, Ucraina a primit un avertisment de la tarile membre ale Conventiei de la Aahus pentru Bastroe.

La nivel international, acest avertisment reprezinta un semnal pentru comunitatea internationala, in sensul ca Ucraina nu actioneaza cu responsabilitate si buna-credinta pe plan international, ceea ce poate avea ca repercusiuni pierderea calitatii de beneficiar al unor proiecte, a programelor de asistenta financiara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ucraina anunță că a cheltuit 4 miliarde de dolari pe armament, pe fondul întârzierii ajutorului aliaților. „Consecinţe negative pentru buget” FOTO
Ministrul de finanţe ucrainean, Serghei Marcenko, a anunțat că Ucraina a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament, în încercarea de a compensa deficitul de arme şi...
#Ucraina, #Bastroe, #port, #Vilkovo, #Dunare , #Ucraina