Ucraina doreste o buna vecinatate "adevarat europeana" cu Romania

Vineri, 21 August 2009, ora 20:04
1729 citiri
Ucraina doreste o buna vecinatate "adevarat europeana" cu Romania

Una dintre prioritatile-cheie ale politicii externe a Ucrainei este mentinerea relatiilor stabile, de buna vecinatate cu Romania, Kievul exprimandu-si insa interesul ca printr-o colaborare activa sa fie atins "nivelul de buna vecinatate adevarat europeana", se arata intr-un comunicat de presa.

Ambasada Ucrainei la Bucuresti subliniaza, cu ocazia Zilei Nationale a tarii, care va fi sarbatorita la 24 august, importanta unui parteneriat pragmatic cu Romania.

"Mentinerea relatiilor stabile de buna vecinatate cu Romania este una din prioritatile-cheie ale politicii externe a Ucrainei. (...). Ucraina manifesta interesul pentru continuarea colaborarii bilaterale active cu Romania, pentru atingerea nivelului de buna vecinatate adevarat europeana si parteneriat pragmatic", se arata in comunicatul de presa al Ambasadei.

Aceste declaratii vin intr-un context destul de tensionat intre Romania si Ucraina, relatia bilaterala din ultima perioada fiind caracterizata mai mult de probleme, dosare sensibile nerezolvate si blocaje de comunicare, potrivit unor experti.

Pe de alta parte, Ambasada atrage atentia ca intre Ucraina si Romania legaturile economico-comerciale au o dezvoltare dinamica, o evolutie activa fiind remarcata si in sfera dialogului politic, cat si in ceea ce priveste colaborarea in sfera umanitara, contactele de lucru la nivel de ministere si institutii ale ambelor tari, stabilindu-se si o colaborare transfrontaliera activa.

"Cea de a 18-a aniversare a independentei in Ucraina este marcata de convingerea in evolutia democratica a statului, al carui viitor este legat inseparabil de integrarea in Europa Unita", evidentiaza comunicatul.

Totodata, se arata ca, in ciuda faptului ca pe parcursul acestor 18 ani "Ucraina deocamdata nu a reusit sa rezolve in totalitate problemele", poporul dobandeste tot mai multa identitate nationala si culturala, fara diviziuni pe criterii etnice si religioase.

"In mod deosebit, schimbarile din Ucraina s-au conturat in ultimii cinci ani in urma proceselor fundamentale, indreptate spre formarea statului pe principiile democratice europene. In Ucraina s-a stabilit un sistem statal democratic durabil, care se bazeaza pe valorile europene si traditiile democratice, economiei de piata, respectul fata de drepturile si libertatile omului, inclusiv si libertatea presei", continua comunicatul.

In ceea ce priveste caracterul democratic al puterii ucrainene, acesta este dovedit de faptul ca pe parcursul ultimilor ani "opozitia a ajuns de doua ori la putere dupa alegeri libere si corecte. Asta este o dovada concreta a eficientei si stabilitatii sistemului politic ucrainean.

Ca si in alte state democratice, in Ucraina in mediul politic exista o concurenta intensa. Uneori, aceasta provoaca dezbateri politice emotionale in Parlament, mass-media si societatea civila privind problemele importante ale politicii publice", puncteaza Ambasada.

Prioritatile-cheie ale politicii externe a Ucrainei raman, potrivit Ambasadei, integrarea europeana si euroatlantica, cu orientarea spre aderare in Uniunea Europeana si in Organizatia Tratatului Nord-Atlantic.

"Nazuinta integrarii in UE si NATO reprezinta interesele poporului ucrainean privind reunirea istorica si culturala cu comunitatea natiunilor europene. Ele ofera asocierea stabila la sistemul valorilor democratice europene", potrivit comunicatului de presa.

In ultima perioada dialogul dintre Ucraina si Romania pare blocat intr-o serie de dosare sensibile, precum Acordul privind micul trafic la frontiera, infiintarea Consulatului General al Romaniei la Ujgorod si a Oficiului de la Solotvino sau inaugurarea unui Institut Cultural Roman la Kiev, cu filiala la Cernauti.

De asemenea, exista o serie de probleme privind pastrarea identitatii culturale si nationale ale minoritatii romane din Ucraina, exemple in acest sens fiind dificultatile intampinate de romanii din Oziornoe in ceea ce priveste instalarea in localitate a unui bust al maresalului Averescu, probleme privind inaugurarea Cimitirului de Onoare Romanesc de la Cernauti sau deschiderea Muzeului Literaturii Romane "Mihai Eminescu" la Cernauti in casa lui Aron Pumnul.

Totodata, potrivit unor informatii, a fost intrerupt procesul de monitorizare a respectarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatii romane din Ucraina ca urmare a unor presiuni exercitate de partea ucraineana.

Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Livrări americane pentru Ucraina prin Germania și Polonia
Pentagonul a pregătit de luni de zile pachete de arme și muniții pentru Ucraina. Sunt disponibile livrări prin Polonia și prin centrele logistice ale armatei americane din Germania. Acum...
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul de la Kiev a interzis prelungirea sau eliberarea pașapoartelor la consulatele din străinătate, în încercarea de a rezolva problema lipsei de trupe
Guvernul ucrainean a aprobat reglementări care interzic temporar bărbaţilor de vârstă militară să solicite paşapoarte în străinătate, înăsprind şi mai mult restricţiile în...
#Ucraina, #relatii bune Romania, #relatii stabile Ucraina Romania , #Ucraina