Ucraina doreste un ''triunghi energetic'' impreuna cu SUA si Polonia

Sambata, 31 August 2019, ora 19:44
4621 citiri
Ucraina doreste un ''triunghi energetic'' impreuna cu SUA si Polonia
Foto: Facebook / Kancelaria Prezydenta RP

Ucraina incearca sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu energie, a declarat sambata la Varsovia presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, el pronuntandu-se pentru o ''cooperare energetica in triunghiul Ucraina-Polonia-SUA''.

Zelenski (foto stanga) a facut aceasta declaratie in fata presei alaturi de omologul sau polonez Andrzej Duda, informeaza AFP.

Presedintele ucrainean a reafirmat cu acest prilej opozitia tarii sale fata de gazoductul Nord Stream 2, pe care l-a calificat drept ''inacceptabil'' si ''un pericol pentru toata Europa''. Acest gazoduct ruso-german, aflat in constructie, ocoleste Polonia si Ucraina, tari care vad in acest proiect un mijloc de presiune politica si economica al Moscovei.

Compania poloneza de gaze PGNiG a anuntat saptamana aceasta achizitia unei cantitati de gaze naturale lichefiate din SUA, acest transport urmand sa soseasca in Polonia in noiembrie si a fost deja revandut companiei ucrainene Energy Resources of Ukraine (ERU).

Pe de alta parte, cei doi presedinti au spus ca doresc amandoi eliminarea tensiunilor dintre tarile lor, tensiuni pe care Zelenski le-a descris drept un ''cadou pentru dusmanii nostri''. Acestea sunt legate mai ales de interdictia dictata de autoritatile ucrainene privind exhumarea victimelor poloneze ale masacrelor comise de nationalistii ucraineni in al Doilea Razboi Mondial.

Presedintele ucrainean a venit la Varsovia pentru a participa la ceremoniile de marcare a 80 de ani de la inceputul acestui razboi. El a evocat formarea sub patronajul celor doi sefi de stat a unui grup de lucru ucraineano-polonez pentru studiul istoriei si a vorbit de asemenea despre un proiect de ridicare a unui ''monument al reconcilierii'' la granita dintre cele doua tari.

La randul sau, presedintele Duda a afirmat ca doreste ca Ucraina sa se apropie de NATO si UE si ca Zelenski, ''un om tanar pentru un presedinte'', sa-si realizeze proiectele politice pentru ca tara sa ''sa faca parte din lumea libera, din lumea democratica''.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Ucraina Polonia America triunghi energetic, #energie Ucraina Rusia, #gazoduct Rusia Germania , #Ucraina