Tensiuni in Ucraina: Eforturi in ceasul al 12-lea pentru evitarea referendumului din Crimeea

Autor: Ana Ilie
Sambata, 15 Martie 2014, ora 11:21
3732 citiri
Tensiuni in Ucraina: Eforturi in ceasul al 12-lea pentru evitarea referendumului din Crimeea

Ucraina se pregateste pentru un vot crucial in republica separatista Crimeea, duminica, ce va conduce, cel mai probabil, la alipirea peninsulei de Rusia.

Referendumul privind alipirea la Rusia va avea loc in pofida amenintarilor cu sanctiuni dure si eforturilor diplomatice facute in ceasul al 12-lea de Europa si SUA, scrie France24.

SUA au incercat vineri sa impiedice referendumul, prin discutiile purtate de secretarul de Stat John Kerry si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Cu toate ca efortul diplomatic a esuat, presedintele american Barack Obama a afirmat ca inca mai spera intr-o rezolvare diplomatica a conflictului din Ucraina.

Moscova refuza concesiile inainte de referendumul de duminica si sansele ca acesta sa nu se incheie printr-o decizie de alipire a peninsulei la Federatia Rusa sunt slabe.

Razboi la granitele Romaniei: Negocierile nu duc nicaieri, amenintarile continua

Este de asteptat totusi ca in ultimele ore dinaintea referendumului sa se inregistreze o accelerare a presiunilor dinspre Vest. Consiliul de Securitate ONU va vota, sambata, o rezolutie privind denuntarea referendumului. Insa "singurul obiectiv al acestei rezolutii va fi sa ii faca pe chinezi sa se abtina si sa izoleze si mai mult Rusia", considera un diplomat.

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, i-a transmis presedintelui rus, Vladimir Putin, vineri, ca inca mai este posibila o solutie diplomatica, cu toate ca "e limpede ca suntem la o incrucisare de drumuri".

Cum insa rezultatul votului de duminica pare previzibil in favoarea alipirii la Rusia, comunitatea internationala nu are de ales si trebuie sa astepte pentru a vedea daca Moscova va face pasul anexarii regiunii cu doua milioane de cetateni.

Intr-o evolutie paralela, rusii sustin ca au doborat o drona americana ce survola Crimeea vineri. Ministrul interimar de Interne al Ucrainei, Igor Teniuk, a aratat ca numarul soldatilor rusi prezenti in Crimeea este de peste 22.000.

Ocupatia rusa din Crimeea

La 27 februarie, Rusia a invadat Crimeea. De atunci, numarul trupelor ruse s-a tot marit, asa ca Moscova are in prezent controlul militar complet al peninsulei.

Parlamentarii republicii autonome Crimeea au adoptat o declaratie privind independenta peninsulei. Declaratia de independenta este necesara pentru procedurile juridice din cadrul demersului Crimeii de alipire la Rusia si pentru referendumul de pe 16 martie.

La randul sau, camera inferioara a parlamentului rus va discuta, amenda si vota pana in data de 21 martie un proiect de lege ce va permite republicii ucrainene sa se alature mai rapid Rusiei, a precizat si un parlamentar rus.

Razboi la granitele Romaniei: Negocierile nu duc nicaieri, amenintarile continua

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

Rusia, care are o baza navala la Sevastopol, in Crimeea, unde este gazduita flota sa la Marea Neagra, are interese strategice aici. Aproape 60% din populatia peninsulei este de origine rusa si ar prefera sa fie condusa de la Moscova, nu de noua putere de la Kiev, pro-europeana.

Rusia are un interes strategic sa pastreze Crimeea. Are acces limitat la Marea Baltica si Marea Neagra. In portul Sevastopol din Crimeea se afla flota sa la Marea Neagra, care joaca rolul de protectie pentru granita sud-vestica a Rusiei. Securitatea nu este asigurata astfel doar pentru Rusia continentala, ci si pentru zona Caucazului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Crimeea referendum eforturi diplomatice, #Crimeea referendum alipire Rusia , #Ucraina