Ucraina fierbe: Ianukovici, oprit sa fuga din tara. Iulia Timosenko a fost eliberata

Autor: Ana Ilie
Sambata, 22 Februarie 2014, ora 23:58
50367 citiri
Ucraina fierbe: Ianukovici, oprit sa fuga din tara. Iulia Timosenko a fost eliberata

Protestatarii din Ucraina s-au aflat si sambata, intr-un numar foarte mare, in Piata Independentei din Kiev. Au fost insa mult mai pasnici decat in zilele trecute.

Seful statului a parasit Kievul si ar fi dorit sa paraseasca tara, cu destinatia Rusia, insa a fost impiedicat sa o faca si s-ar adaposti in regiunea Donetk.

Asta dupa ce Parlamentul ucrainean l-a declarat sambata pe Ianukovici incapabil din punct de vedere constitutional de a-si exercita functia si a stabilit desfasurarea de alegeri prezidentiale anticipate pe data de 25 mai

Intre timp, Iulia Timosenko, inchisa la Harkov, a iesit din inchisoare, dupa ce Parlamentul a votat eliberarea ei de urgenta.

Presedintele Parlamentului, Volodimir Ribak, si zeci de parlamentari ai partidului lui Ianukovici au demisionat, iar ministrul de Interne Vitali Zaharcenko a parasit Capitala. Tot mai multe voci vorbesc de scenariul lui Ianukovici de a rupe tara in doua.

Ziare.com v-a transmis evolutiile din Ucraina:

23:35 - Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca exista forte care pun in pericol integritatea teritoriala a Ucrainei. El nu a precizat insa si natura lor.

23:10 - Ministrul interimar al Afacerilor Interne a anuntat ca se va intalni intr-o sedinta cu reprezentantii politiei si fortelor de ordine care au luat parte la protectia Pietei Intependentei in timpul protestelor. "Trebuie sa va spun ca situatia nu este simpla. Increderea in politie a scazut foarte mult", a declarat el.

22:34 - Iulia Timosenko a parasit Puata Independentei, nu inainte de a striga, cu ochii in lacrimi, "Slava Ucrainei!", "Toti cei care au murit sunt eroi".

22:17 - Casa Alba a salutat eliberarea Iuliei Timosenko afirmand ca "ucrainenii sunt cei care isi stabilesc viitorul", dupa ce Parlamentul l-a destituit pe Viktor Ianukovici.

22:03 - Adresandu-se multimii din Piata Independentei, Iulia Timosenko a promis ca "nimeni nu va va trada" si i-a indemnat pe ucrainieni sa continue protestele: "Aveti posibilitatea sa schimbati Ucraina si puteti face acest lucru".

21:47 - Timosenko a spus ca Viktor Ianukovici ar trebui sa fie adus in Piata Independentei pentru a fi pus in fata protestatarilor.

21:30 - Iulia Timosenko se adreseaza multimii din Piata Independentei din Kiev. Fostul premier vorbeste dintr-un scaun cu rotile, declarand ca protestatarii au fost "eliberatorii" care au creat "o noua tara".

21:07 - "Cea mai mare bucurie a mea este ca ma intorc la o Ucraina absolut noua. Era dictaturii, criminalitatii si ilegalitatilor s-a sfarsit. O noua era a inceput, o era a oamenilor liberi, o tara libera, o tara europeana", a spus Timosenko, in scaunul cu rotile, in strada Grusevski.

21:00 - Timosenko a multumit protestatarilor din strada Grusevski, epicentrul violentelor din cursul aceste saptamani. La aeroport, ea a spus ca cei aflati in spatele violentelor trebuie sa fie pedepsiti: "Nu vom fi demni de memoria celor ucisi si care ne-au deschis drumul, daca nu ii pedepsim pe cei care le-au luat viata, i-au batut pe studenti, care i-au batut pe minunatii nostri oameni".

20:44 - Cel mai nou bilant al violentelor din Kiev: 82 de morti.

19:58 - Iulia Timosenko a ajuns la Kiev. Ea este asteptata in Piata Independentei de mii de oameni. La Kiev ploua marunt.

19:31 - Chiar daca Ianukovici nu a reusit sa fuga din Ucraina, aliatii sai au avut succes. Serviciul de granita ucraineana a anuntat ca un guvernator si un primar au fugit in Rusia. Este vorba despre guvernatorul regional din Harkov, Mihailo Dobkin, si primarul din Harkov, Ghenadi Kernes. Ambii sunt importanti aliati ai lui Ianukovici.

Cei doi, zisi si Dopa si Gepa, intr-o fotografie din vremuri mai bune:

19:01 - Ianukovici a incercat sa plece din tara cu destinatia Rusia, insa a fost impiedicat la granita si acum se afla in regiunea Donetk, a spus noul sef al Parlamentului, Aleksander Turcinov.

18:51 - Vitali Klitschko vorbeste de la scena din Piata Independentei si spune ca cei vinovati vor fi judecati de tribunal si ii indeamna pe opozanti sa nu se razbune singuri pe ucigasi.

18:41 - Presedintele Traian Basescu a convocat, sambata, o sedinta de lucru la Cotroceni, la care a fost invitat si premierul Victor Ponta. Cel mai probabil, tema de discutie este situatia din Ucraina. "Este vorba despre o sedinta de lucrul la care a fost invitat si premierul Victor Ponta. La sedinta nu participa toti membrii CSAT", a declarat, pentru Ziare.com, purtatorul de cuvant al Presedintiei, Bogdan Oprea.

Primul ministru nu participa insa la sedinta, pentru ca nu se afla in tara. El este reprezentat de vicepremierul Gabriel Oprea.

18:27 - La scurt timp dupa eliberare, Timosenko a spus: Dictatura a cazut! Ea va candida la prezidentialele din mai.

18:20 - Presedintele PPE, Joseph Daul, saluta eliberarea Iuliei Timosenko.

18:00 - Presedintele Ianukovici a anuntat, prin intermediul unui reprezentant, ca "nu accepta" demiterea sa de catre Parlament.

17:54 - Timosenko le-a facut cu mana din masina sustinatorilor stransi la poarta inchisorii si s-a indreptat spre aeroport. Ea este asteptata astazi la Kiev, in Piata Independentei.

17:46 - Iulia Timosenko a iesit din inchisoarea din Harkov, confirma un martor pentru Reuters.

17:37 - Cel mai bogat ucrainean face un apel la unitate. Rinat Ahmetov a spus, intr-un comunicat: "Pozitia mea e neschimbata: Sunt pentru o Ucraina puternica, independenta si unita".

17:21 - Occidentul incepe sa legitimeze puterea de la Kiev. Ministrul de Externe Britanic, William Hague, scrie pe Twitter ca, dupa o discutie cu omologul german, Walter Steimeier, s-a convenit sa fie sustinut noul guvern ucrainean si sa se faca demersuri pentru un pachet financiar vital de la FMI.

17:15 - Parlamentul l-a demis pe presedintele Ianukovici, cu 328 de voturi pentru. Alegerile prezidentiale anticipate au fost stabilite pentru 25 mai.Parlamentarii au aplaudat si au intonat imnul national.

17:12 - Armata ucraineana anunta ca nu se va implica in conflictul politic. "Fortele armate sunt credincioase datoriei lor constitutionale si nu pot fi atrase intr-un conflict politic intern", se arata pe site-ul armatei.

17:00 - O reactie a Rusiei, imediat dupa declaratia lui Ianukovici. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune ca Opozitia ucraineana nu a respectat termenii intelegerii cu Ianukovici, este condusa de "extremisti inarmati si pogromisti, a caror actiune reprezinta o amenintare directa la suveranitatea Ucrainei si ordinii constitutionale" si cere Frantei, Germaniei si Poloniei sa isi folsoeasca influenta pe langa Opozitie pentru a se asigura de indeplinirea acordului de vineri.

16:48 - Ianukovici a mai spus ca asupra masinii sale s-a deschis focul insa nu se teme. "Imi pare rau pentru tara", a mai afirmat acesta. "Ne confruntam cu amenintarea intoarcerii la fascism".

16:33 - Mii de oameni stransi in piata centrala din Sevastopol, unde se afla flota de la Marea Neagra a Rusiei, cer reunificarea cu Rusia.

16:21 - Ministrul polonez de Externe pare a-i raspunde lui Ianukovici pe Twitter, in timp ce acesta inca mai vorbeste la TV: "Nu a fost nicio lovitura de stat la Kiev. Cladirile guvernamentale au fost abandonate. Presedintele parlamentului a fost ales legal. Ianukovici are 24 de ore sa semneze legea privind intrarea in vigoare a constitutiei din 2004".

16:20 - Ianukovici mai spune ca deciziile luate sambata de parlament sunt ilegale si nu va semna legile "banditilor".

16:18 - Ianukovici continua spunand ca presedintele Parlamentului, Volodimir Ribak, a fost batut si se recupereaza la Donetk, si ca parlamentarii din Partidul Regiunilor au demisionat sub presiune.

16:10 - Ianukovici vorbeste la televiziunea UBR, dintr-un loc necunoscut: opozantii sunt "banditi", au pus la care o "revolutie fascista" ca in Germania in 1933.

16:08 - Ianukovici a aparut in direct la o televiziune locala: Nu demisioneaza si acuza o "lovitura de stat".

16:04 - Ianukovici s-a razgandit si nu mai demisioneaza, a anuntat un lider al opozitiei, omul de afaceri Petro Porosenko, in Parlament.

15:48 - Sefii celor patru organisme de securitate al Ucrainei au declarat in Parlament ca nu vor lua parte la niciun conflict impotriva poporului. Acestia reprezinta unitatile parasutisti ale armatei, trupele speciale Berkut, trupele speciale Alfa si serviciul de informatii al armatei. Ministerul de Interne a anuntat anterior ca este de partea cetatenilor.

15:45 - Ostap Semerak, aconsilier al liderului opozitiei Arseni Iatseniuk, a confirmat, pentru Kyiv Post, ca acesta a vorbit cu presedintele Ianukovici, care a demisionat.

15:20 - Explozie de bucurie in Piata Independentei, la Kiev. Circula zvonul ca Ianukovici si-a dat sau urmeaza sa isi dea demisia. Zvonul nu este deocamdata confirmat.

15:15 - La Harkov, congresul politicienilor locali din sudul si estul tarii pare a fi decis ca regiunea nu va fi guvernata de Kiev. Au fost anuntate mai multe masuri ca raspuns la evolutiile din capitala. Autoritatile isi asuma deplina responsabilitate pentru toate deciziile in regiunile vizate, fara a lua seama la Kiev pana cand ordinea constitutionala nu este restabilita.

Comandantii militari trebuie a ia masuri pentru a proteja depozitele de arme si sa previna caderea lor in mainile activistilor Opozitiei. Cetatenii sunt incurajati sa formeze militii locale care sa protejeze ordinea publica. Militiile vor fi finantate si sprijinite de autoritatile locale.

15:02 - Seful inchisorii unde se afla Iulia Timosenko a ajuns la clinica unde este tratat fostul premier. Aliatii lui Timosenko stau in fata spitalului, insa Ihor Kolpascikov, seful Coloniei Corectionale Kaceanivska din Harkov nu a facut niciun comentariu la intrarea in unitatea medicala.

14:50 - Fiica Iuliei Timosenko, Evghenia, pleaca la Harkov, unde va fi eliberata mama sa.

14:46 - Purtatoarea de cuvant a lui Timosenko a revenit asupra declaratiilor. Natasa Lisova spune ca, desi votul din Parlament a facut-o pe Timosenko o persoana libera, aceasta nu a parasit inca spitalul din inchisoarea din Harkov unde este tratata pentru dureri de spate.

14:44 - Guvernul lui Ianukovici isi anunta demisia. Reuters scrie ca ministerele functioneaza normal si Guvernul asigura ca va transfera fara probleme puterea noului Executiv.

14:19 - Ianukovici a incercat sa distruga documente inainte de a pleca din Kiev. Liderii opozitiei sustin ca au pescuit documente dintr-un lac ce duce la raul Nipru si le usuca. Unele documente se refera la jurnalista Tetiana Ciornovol, care il acuza pe Ianukovici ca a ordonat sa fie batuta pentru ca a relatat despre actele sale de coruptie.

14:12 - O purtatoare de cuvant a Iuliei Timosenko a declarat ca fostul pemier a fost eliberat din inchisoarea din Harkov, unde era inchis - AP.

14:05 - La Harkov, guvernatorii si legislatorii regionali pun sub semnul intrebarii autoritatea Parlamentului national.

14:00 - Parlamentul a trecut si legea revenirii la Constitutia din 2004. Turcinov este insarcinat cu conducerea Guvernului pana la formarea unui nou executiv, devine de facto premier.

13:54 - Vesti proaspete de la congresul din Harkov: regiunile sud-estice Sevastopol si Crimeea isi asuma responsabilitatea pentru ordinea constitutionala pe teritoriile lor. Se cere crearea unei militii pentru restabilirea ordinii.

13:40 - Parlamentul a votat cu 322 de voturi pentru urgentarea procedurii de eliberare a fostului premier Iulia Timosenko. Aceasta a primit o sentinta de sapte ani in inchisoare pentru abuz de putere, dupa semnarea unor contracte dezavantajoase de livrare de gaze rusesti.

Este de asteptat ca, o data eliberata, Timosenko sa mearga in Piata Independentei.

13:33 - La Karkov se afla 3.477 de reprezentanti politici ai regiunii. Mihail Dobkin, reprezentant al administratiei regionale din Harkov, a declarat ca "in pofida faptului ca 10-25.000 de persoane inarmate s-au adunat la Kiev, nu suntem aici pentru a rupe tara. Intentionam sa o pastram".

13:23 - Arsen Avakov (foto) a fost ales ministru de Interne interimar, cu 275 de voturi. Si el este un apropiat al lui Timosenko.

13:22 - Polonia a trimis un avion militar care sa preia activistii raniti grav si sa-i transporte la spitalele din Cracovia.

13:11 - In complexul prezidential, un domeniu luxos ce a intrat in posesia lui Ianukovici, potrivit unor rapoarte ale presei, in mod suspect, au patruns sute de oameni obisnuiti si jurnalisti. Acestia nu intra insa si in cladirea principala, care este incuiata.

13:06 - La Harkov se afla si un reprezentant al Rusiei, presedintele Comitetului de Afaceri Externe din Duma de Stat, Mihail Margelov.

12:52 - In Kiev nu se vede niciun membru al politiei. Cetatenii si rebelii controleaza Capitala si au creat propria forta de control al traficului si politie rutiera. Sunt instituite puncte de control cetatenesti, pentru ca loialistii regimului lui Ianukovici sa nu poata intra in Kiev.

12:46 - Aleksandr Turcinov a fost ales presedinte al Parlamentului, cu 288 de voturi pentru. Turcinov este mana dreapta a fostului premier Iulia Timosenko. In absenta lui Ianukovici, ar putea fi si premier in exercitiu.

Turcinov le-a cerut parlamentarilor din toate grupurile si factiunile sa formeze un guvern de coalitie dupa revenirea la coalitia din 2004, potrivit carea Legislativul are puteri sporite.

12:37 - Site-ul ucrainean de limba rusa Versii.com scrie ca Ianukovici doreste sa demisioneze si se afla la Harkov pentru a discuta formarea unui guvern separat in sud-estul tarii si Crimeea. Ianukovici se gandeste sa ii ceara lui Vladimir Putin sa garanteze siguranta acelor regiuni. Alaturi de el sunt fostul premier Mikola Azarov si seful administratiei sale, Andrii Kluev.

12:34 - In Piata Independentei se organizeaza funeraliile catorva protestatari morti in confruntarile cu fortele de ordine.

12:33 - Ministerul de Interne, ai carui angajati au participat la violentele de saptamana aceasta, a postat pe website-ul popriu un mesaj adresat politistilor din intreaga tara, ce semnaleaza o schimbare de directie: "Politia serveste poporul Ucrainei si impartaseste dorinta poporului de schimbare. Ne plecam capul in memoria celor morti". Se cere publicului sa lucreze cu politia pentru pastrarea ordinii publice.

12:08 - La Harkov s-au strans si aproximativ 10.000 de sustinatori ai lui Ianukovici. Acesta ar urma sa dea, de aici, o declaratie televizata.

12:05 - Partidul Regiunilor a pierdut 41 de parlamentari si hemoragia continua. Grupul parlamentar al partidului avea initial 205 membri. Parlamentul ucrainean are 450 de deputati.

12:00 - Parlamentul ucrainean se pregateste sa voteze pentru un act constitutional ce ar pune in vigoare constitutia din 2004, indiferent daca legea e semnata de presedinte sau nu. Dupa acest vot se va continua cu numirea unui nou guvern si ministru de Interne. Iatseniuk ar putea fi numit premier.

11:56 - Intalnirea parlamentarilor din sudul si vestul Ucrainei, din Harkov, are loc sub presiunea activistilor pro-europeni care s-au strans in numar mare in fata cladirii unde se desfasoara. Protestatarii sunt flancati de trupele speciale Berkut.

11:48 - O apropiata a lui Ianukovici, Anna Gherman, spune ca acesta se afla la Harkov, insa nu va lua parte la initiativa separatista a autoritatilor regionale.

11:35 - Liderul opozitiei, Arseni Iateniuk, a spus, in Parlament, ca este nevoie de 300 de voturi pentru ca Legislativul sa il suspende pe Ianukovici, care nu a semnat legile ce i-au fost trimise ieri si prin urmare nu-si indeplineste obligatiile. Iatseniuk cere parlamentarilor sa vina in Legislativ pentru vot..

11:31 - Daca vineri complexul prezidential si strazile din jurul sau erau puternic pazite de politisti inarmati, sambata nu se vede picior de gardian. Protestatarii din Maidan spun ca vor pazi Palatul Prezidential, pentru a se asigura ca nu este jefuit. Se va organiza un tur al cladirii pentru jurnalisti.

Cosmarul ucrainean: Trei consecinte majore pentru Europa

11:30 - 34 de parlamentari ai Partidului Regiunilor, al lui Ianukovici, si-au dat demisia din partidul de guvernare. Printre ei se afla si Ivan Popescu, de origine romana.

11:23 - Partidele de opozitie Udar si Batkivscina au introdus, in sedinta de urgenta a Parlamentului de sambata dimineata, un proiect de rezolutie care cere demisia imediata a lui Ianukovici. Daca acesta se supune imediat, se vor organiza alegeri prezidentiale anticipate pana in 25 mai.

11:21 - Si ministrul de Interne Vitali Zaharcenko a parasit Capitala.

11:05 - Liderul opozitiei, fostul boxer Vitali Klitschko cere organizarea de alegeri prezidentiale pana in 25 mai si anunta ca Ianukovici "a parasit capitala".

11:00 - Un corespondent BBC a patruns in Palatul Prezidential din Kiev si spune ca este complet gol.

Ucraina fierbe: Somat de protestatari sa-si dea demisia, Ianukovici a plecat din Kiev

10:55 - Grupuri de protestatari patruleaza in jurul Palatului Prezidential.

10:50 - O sursa de la aeroportul din Harkov a declarat pentru Itar-Tass ca avionul prezidential nu a aterizat aici, cu toate ca unele surse sustin ca Ianukovici a ajuns aici pentru un congres al oficialilor regionali din sud-estul tarii.

10:45 - Presedintele Parlamentului, Volodimir Ribak, si-a dat demisia "din motive de sanatate".

Cum a inceput Revolutia

Criza politica din Ucraina a fost declansata de anuntul presedintelui Viktor Ianukovici, la sfarsitul lui noiembrie 2013, inainte de summitul de la Vilnius, potrivit caruia tara nu va semna Acordul de Asociere cu UE, ce ar fi pus natiunea de 45 de milioane de cetateni pe un traseu european. Ianukovici s-a arat in favoarea unei relatii mai stranse cu Rusia.

Opozitia si-a chemat sustinatorii pe strazi si s-au organizat ample mitinguri. Punctul zero al revoltei ucrainenilor este Piata Independentei din Kiev (Maidan - de aici si numele miscarii, EuroMaidan). Oamenii au ocupat mai multe cladiri guvernamentale si, in pofida interventiei fortelor de ordine si frigului patrunzator, nu s-au dat batuti, cerand demisia lui Ianukovici si alegeri anticipate.

Protestele se mai diminuasera ca amploare la inceputul lui 2014, insa au fost alimentate de faptul ca Partidul Regiunilor, al lui Ianukovici, a trecut rapid prin Parlament un pachet de legi anti-proteste, ce sanctionau cu ani buni de inchisoare pana si cele mai mici gesturi de revolta. Manifestatiile au devenit violente si pentru cateva zile Kievul a parut un oras asediat.

Occidentul a facut apel la calm si a aratat ca nu poate fi ingradita libertatea de exprimare a cetatenilor ucraineni, iar Rusia a cerut Vestului sa nu se implice in treburile Ucrainei. Cu toate acestea, protestele au continuat, tot mai violente.

In cele din urma, premierul Mikola Azarov si-a dat demisia, sub presiunea strazii, iar Ianukovici a anulat legile anti-proteste. La mijlocul lunii februarie, violentele au reizbucnit, si mai sangeroase. In decurs de doar patru zile, cel putin 80 de oameni au murit si aproape 1.000 au fost raniti, in confruntarile dintre politia si armata ce utilizau munitie de razboi, si protestatarii, inarmati cu pietre, bate, sticle incendiare si cateva arme de foc.

La interventia urgenta a trei ministri de Externe, francez, german si polonez, Ianukovici s-a declarat de acord cu organizarea de alegeri prezidentiale anticipate pana in decembrie, revenirea la constitutia din 2004 si numirea unui guvern de unitate nationala care sa cuprinda si membri ai Opozitiei.

Oamenii stransi in Piata Independentei nu sunt insa de acord cu semnarea acordului de catre Opozitie si continua sa ii ceara demisia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina proteste violente, #Ucraina Ianukovici fugit , #Ucraina