Ucraina, in prag de razboi: Ce ne invata infrangerea de la Debalteve

Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 21:42
18670 citiri
Ucraina, in prag de razboi: Ce ne invata infrangerea de la Debalteve
Foto: Euro Maidan

Criza din orasul ucrainean Debalteve pare ca a ajuns la un deznodamant, iar Ucraina a pierdut in fata rebelilor pro-rusi. Cateva sute de soldati ucraineni vor deveni prizonieri, in cel mai bun caz, iar moralul armatei ucrainene va fi grav afectat, dupa "cel mai puternic atac posibil", considera disidentul rus Nikolai Mitrokhin, istoric si analist.

In acelasi timp, scrie acesta intr-un comentariu publicat pe Grani.ru si citat de EuroMaidan, "razboiul cu Rusia nu se va termina aici, insa este un lucru bun si daca se va opri pentru cateva luni".

Insa, apreciaza analistul, acum este momentul la care doua intrebari esentiale trebuie sa isi gaseasca raspuns: "a fost aceasta o pierdere necesara?" si "ce ar trebui Ucraina si partanerii sai sa invete din aceasta infrangere?". Nikolai Mitrokhin incearca sa faca un rezumat in sase puncte al lectiilor care ar trebui invatate dupa Debalteve.

1. Armata ucraineana a demonstrat pana acum ca, in ansamblu, "ar putea monta in mod eficient o aparare" nu numai impotriva separatistilor, dar chiar impotriva unor unitati militare rusesti inarmate cu tancuri, lucru care ar trebui sa dea sperante la Kiev.

2. In acelasi timp, insa, cazul Debalteve a aratat ca fortele ucrainene "nu au putut ataca un adversar puternic", lucru care nu se va schimba pana nu vor exista noi comandanti, mai multe trupe si arme mai bune. Ca urmare, sustine istoricul, atat timp cat fortele rusesti raman in Donbas, nu se poate vorbi de un atac decisiv al fortelor ucrainene in acea regiune.

3. In timpul acestor lupte, armata ucraineana s-a confruntat cu probleme legate de furnizarea proviziilor si a armelor, si nu este clar cand societatea civila din Ucraina va avea mijloacele, fortele si rabdarea sa sustina armata. Sprijinul pentru militari va necesita angrenarea intregului aparat de stat, care este "lent" in momentul de fata.

Lupta pentru Debalteve - De ce tin cu dintii si ucrainenii si separatistii de acest oras

4. Armata ucraineana este "prea mica" si nu este dotata cu arme moderne. Este nevoie sa le primeasa din strainatate, crede Nikolai Mitrokhin. Istoricul este de parere ca armata are nevoie de arme "nu atat de mult pentru atac, ci mai ales pentru aparare".

5. Acordurile de la Minsk nu au dus la incetarea totala a focului, iar dupa ce trupele ucrainene s-au retras din orasul strategic Debalteve, e clar ca razboiul va continua. "Asta e ceea ce isi doresc si rebelii, pentru ca ei nu exista pe timp ce pace, ei nu stiu cum sa se ocupe de problemele ecnomice si sociale pe timp de pace si mai ales nu vor sa renunte la ceea ce cred ca ei ca este 'gloria razboiului'", a mai spus istoricul.

Presedintele Ucrainei nu admite infrangerea: Retragerea din Debalteve era planificata

6. Pierderile pentru rebelii pro-rusi au fost atat de mari in ultima perioada, incat din ce in ce mai putini barbati vor dori sa li se alature. In cazul in care fortele separatiste castiga teren, acestea vor avea nevoie de sprijin si mai mare din partea Rusiei.

Armistitiul convenit la Minsk, in Belarus, saptamana trecuta, a dus la diminuarea pana la incetare a luptelor in zona de conflict din estul Ucrainei.

Intr-un oras, insa, luptele au fost mai grele ca oricand. La Debalteve, cateva mii de soldati si voluntari ucraineni au fost inconjurati de separatistii care foloseau echipamente militare rusesti si bombardati atat de intens incat au fost nevoiti sa se predea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#razboi Ucraina Debalteve, #Ucraina razboi separatisti , #Ucraina