Ucraina, in prag de razboi: Porosenko demareaza planul de pace, separatistii raspund agresiv

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 21:23
3662 citiri
Ucraina, in prag de razboi: Porosenko demareaza planul de pace, separatistii raspund agresiv
Foto: Itar Tass

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a anuntat, vineri seara, ca planul de incetare a focului in estul separatist va fi implementat in urmatoarele ore.

Tot atunci va fi declarat si armistitiu in regiunile Donetk si Luhansk, separatistii avand la dispozitie o saptamana, pana pe 27 iunie, sa se dezarmeze, transmite Deutsche Welle, care citeaza AFP.

Asadar, luptele din estul Ucrainei vor fi oprite oficial timp de o saptamana, incepand de vineri seara, a anuntat Petro Porosenko, aflat intr-o vizita in regiunea Donetk.

Ucraina, in prag de razboi: Porosenko si Putin au vorbit din nou despre armistitiu

"Astazi, 20 iunie, incetarea focului ar trebui sa inceapa. Va dura pana pe 27 iunie", a declarat presedintele ucrainean. "Luptele vor avea caracter de represalii numai daca rebelii ataca fortele noastre", a continuat acesta.

La scurt timp dupa anuntului lui Porosenko, un lider separatist a respins propunerea, potrivit agentiei ucrainene Interfax.

"Nimeni nu va pune armele jos pana la o retragere totala de trupe de pe teritoriul nostru", a declarat Valeri Bolotov, guvernatorul autoproclamat al Republicii Populare Luhansk.

Petro Porosenko, a elaborat un plan in 14 puncte pentru incheierea crizei din estul tarii, iar presa ucraineana a publicat, joi noaptea, cateva detalii din acest plan.

Plan de pace pentru Ucraina: Ce ii propune Porosenko lui Putin

Anterior dezvaluirii planului, Porosenko a discutat cu presedintele rus, Vladimir Putin, caruia i-a prezentat proiectul sau.

Planul promite sa descentralizeze puterea si cere dezarmarea imediata a rebelilor din estul Ucrainei, unde fortele guvernamentale se lupta cu separatistii pro-rusi.

Potrivit variantei publicate de presa locala, planul prevede crearea unei zone-tampon de 10 kilometri la granita ruso-ucraineana. Sunt prevazute alegeri locale si parlamentare anticipate.

Porosenko a anuntat deja, in cursul acestei saptamani, ca intentioneaza sa introduca un armistitiu unilateral al fortelor guvernamentale, inainte de implementarea planului de pace.

Armistitiul le-ar permite rebelilor sa depuna armele si sa se predea, caz in care vor beneficia de amnistie daca nu au comis crime, sau sa plece in Rusia, printr-un coridor special creat.

Rebelii resping planul lui Porosenko

Separatistii prorusi au respins miercuri oferta de pace a presedintelui Ucrainei, Petro Porosenko, sustinand ca aceasta nu e decat o capcana.

Plan de pace pentru Ucraina: Ce ii propune Porosenko lui Putin

"Propunerea asta a lui Porosenko sa lasam armele este un truc tactic. Daca oamenii cad in plasa lui, va urma o noua operatiune de curatare. Nu lasam armele", a declarat Miroslav Rudenko, un purtator de cuvant al separatistilor din autoproclamata Republica Populara Donetk.

La Moscova, Denis Pusilin, un lider rebel din Donetk, a numit gestul lui Porosenko o "propunere fara sens". "Ei nu mai trag, noi ne dezarmam si ne vor captura neinarmati, asta-i logica Kievului. Nu cred ca e constructiva", a spus Pusilin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#plan pace Ucraina, #armistitiu separatisti Ucraina, #incetare foc Ucraina , #Ucraina
Comentarii
Poza GuessWho
GuessWho
rank 5
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3
La salul cel negru (Dona Dumitru Siminica)