Ucraina incalca in continuare reglementarile privind canalul Bistroe

Vineri, 24 Iunie 2011, ora 15:11
1575 citiri
Ucraina incalca in continuare reglementarile privind canalul Bistroe
Foto: Arhiva

Ucraina incalca in continuare prevederile Conventiei de la Espoo in ceea ce priveste proiectul canalului Bistroe, este concluzia la care au ajuns oficialii europeni, in cadrul Reuniunii Partilor privind evaluarea impactului asupra mediului, desfasurata in perioada 20-23 iunie 2011, la Geneva.

Reuniunea Partilor la Conventia de la Espoo a considerat ca avertismentul adresat Ucrainei in anul 2008 referitor la acest proiect ramane in continuare in vigoare si a incurajat Ucraina sa continue demersurile incepute in vederea respectarii Conventiei, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Guvernului ucrainean i s-a cerut sa respecte concluziile Raportului elaborat in 2010 de mai multi experti independenti avand ca obiect masurile pe care trebuie sa le ia Ucraina pentru respectarea Conventiei, inclusiv in ceea ce priveste proiectul Bastroe.

Ca urmare a Deciziei adoptate la cea de-a 5-a Reuniune a Partilor, Ucraina are obligatia de a raporta Comitetului de Implementare a Conventiei, la sfarsitul fiecarui an, masurile luate pentru a asigura conformitatea proiectului cu prevederile acestui instrument.

ONU: Ucraina nu a oprit lucrarile la Canalul Bastroe

Cu aceasta ocazie, Romania a fost aleasa in calitate de membru al Comitetului de Implementare a Conventiei. Aceasta alegere confirma respectarea de catre Romania a prevederilor Conventiei.

Conventia de la Espoo reglementeaza evaluarea impactului asupra mediului in situatia in care un anumit proiect are impact transfrontalier. Conventia a fost adoptata la 25 februarie 1991 si a intrat in vigoare la 10 septembrie 1997. Romania a devenit parte la Conventie la 29 martie 2001, iar Ucraina la 20 iulie 1999.

Ucrainenii, ingenuncheati de Bastroe - nu vor termina canalul pana in 2011

Romania a sesizat Comitetul de Implementare a acestei Conventii sustinand ca Ucraina nu isi respecta obligatiile care ii revin in temeiul acestui tratat. Comitetul si, incepand cu anul 2008, Reuniunea Partilor considera ca Ucraina nu respecta prevederile Conventiei de la Espoo.

Reuniunea Partilor este organul de decizie al Conventiei de la Espoo si se intruneste o data la 3 ani. Reuniunea din 2008 a Conventiei a avut loc la Bucuresti, iar cea din 2014 se va desfasura in Ucraina.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ucraina canal Bastroe, #Ucraina Conventie Espoo , #Ucraina