Ucraina: Iulia Timosenko, aproape de eliberare

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 16:02
1808 citiri
Ucraina: Iulia Timosenko, aproape de eliberare
Foto; epochtimes-romania.com

Ucraina este foarte aproape de incheierea unei intelegeri privind eliberarea fostului prim ministru Iulia Timosenko. Ea ar putea fi eliberata "din motive umanitare", a dezvaluit actualul premier ucrainian, Mikola Azarov.

Uniunea Europeana a cerut ca Iulia Timosenko, care ispaseste o pedeapsa de 7 ani de inchisoare pentru abuz de putere, sa fie eliberata inaintea unui summit istoric care se va tine la Vilnius la sfarsitul lui noiembrie, scrie Independent.

La acest summit se asteapta ca Ucraina sa semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeana si sa faca astfel un pas hotarator pentru orientarea sa pro occidentala.

Suporterii Iuliei Timosenko, care e privita ca principalul adversar politic al presedintelui Ianukovici, spun ca acuzatiile impotriva ei au motivatii politice.

Tinerea in detentie a Iuliei Timosenko a fost vazuta drept un obstacol pentru semnarea acordului, care va permite un comert cu mai putine restrictii intre Uniunea Europeana si Ucraina, si e vazuta in acelasi timp drept o ocazie ca fosta tara sovietica sa se desprinda de pe orbita Rusiei.

"Suntem foarte aproape sa rezolvam aceasta problema", a spus premierul Azarov in legatura cu cazul Timosenko. "Nici presedintele, nici guvernul nu au de gand ca acordul de asociere sa nu fie semnat. Si nu vad nici o piedica", a dezvaluit acesta.

Acordul de asociere ar putea fi primul pas pentru intrarea Ucrainei in Uniunea Europeana, dar vine cu multe conditii pentru Kiev, inclusiv reforme semnificative in directia democratiei, drepturilor omului, respectarea legii si atacarea coruptiei, dar si o rezolvare a cazului Timosenko, care e vazuta ca un simbol al "justitiei selective" din Ucraina.

S-a sugerat chiar ca Timosenko, care e tratata pentru probleme la spate in spitalul unui penitenciar din Harkov, ar putea fi trimisa in Germania pentru tratament medical daca primeste permisiunea premierului Ianukovici.

Iulia Timosenko a declarat saptamana trecuta pentru prima oara ca e gata sa accepte aceasta intelegere, "de dragul reusitei summitului de la Vilnius". Cu toate acestea, ea a spus ca nu va renunta la lupta impotriva a ceea ce ea numeste "dictatura lui Ianukovici".

Premierul Azarov a dezvaluit ca guvernul a fost rugat sa o elibereze pentru ca Timosenko "e politician, e femeie si e bolnava".

Timosenko a castigat largi paturi ale populatiei de partea ei pentru rolul jucat in "Revolutia portocalie", miscarea de protest care a intors rezultatul alegerilor din 2004, castigate initial de Ianukovici prin frauda. Unii analisti spun ca Timosenko inca ar putea fi cel mai credibil rival al lui Ianukovici la alegerile din 2015.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#iulia Timosenko Ucraina eliberare inchisoare, #Ucraina Timisenko eliberare Germania, #Ucraina Timosenko spital Germania , #Ucraina