Ucraina: Kievul e ca dupa razboi. Cinci morti si mii de oameni pe strazi (Video)

Autor: Ana Ilie
Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 09:22
4884 citiri
Ucraina: Kievul e ca dupa razboi. Cinci morti si mii de oameni pe strazi (Video)

Mii de protestatari ucraineni ocupau, in continuare, in dimineata zilei de joi, centrul Kievului, dupa o noapte de ciocniri cu fortele de ordine.

Protestele anti-guvern din ultimele zile s-au soldat cu cinci morti, din care patru impuscati de politie, potrivit activistilor, martorilor si liderilor din opozitia ucraineana.

Epicentrul violentelor din ultimele zile, strada Hrusevskovo, de langa Parlament si Consiliul de Ministri arata ca dupa razboi. Protestatarii au dat foc baricadelor improvizate folosind cauciucuri, bete si ce au mai gasit in jur si au incendiat cateva masini de politie. Politia a atacat in cateva randuri pozitiile manifestantilor, incercand sa elibereze strada, si s-a folosit de gloante de cauciuc si bastoane. De fiecare data, protestatarii au revenit si mai hotarati sa isi pastreze pozitia, scrie Kyiv Post.

Conflictul de strada a inceput la 19 ianuarie, la doua luni de cand oamenii incepusera sa manifesteze cerand demisia presedintelui Viktor Ianukovici, care a renuntat la relatia cu UE in favoarea Rusiei.

Oamenii au fost infuriati de faptul ca Parlamentul a trecut o serie de legi ce restrictioneaza dur manifestarile publice si introduce interdictii de la purtarea mastilor de schi, la instalarea de corturi in capitala, toate pasibile cu inchisoare.

Multi protestatari au construit baricade si au decopertat strazile pietruite pentru a avea proiectile in lupta cu politia. Focurile au fost alimentate toata noapte cu cauciucurile de masina, pentru ca fumul sa scada vizibilitatea fortelor de ordine.

Protestatarii nu au fost indepartati nici cu tunul de apa, cu toate ca temperaturile au scazut sub -10 grade Celsius, nici de asalturile periodice ale politiei.

Pe marginea strazii, oamenii care sustineau combatantii strigau "Afara cu Mafia" si "Criminalii", in directia politiei.

Femeile, care au fost descurajate sa se alature confruntarilor, au stat pe margine si au batut in placi de metal, ritmic. Altii au impartit ceai fierbinte si sandvisuri. O parte a manifestantilor si-au impartit responsabilitatea de a alimenta permanent protestatarii cu sticle incendiare.

Violentele au sanse mari sa escaladeze, joi, dupa ce Consiliul de Ministri a aprobat puteri sporite pentru politie si esecul discutiilor intre putere si opozitie.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Kiev violente Ucraina, #Ucraina morti violente , #Ucraina