Ucraina, la un pas de razboi: Ciocniri violente, cladiri ocupate si noi sanctiuni pentru Rusia (Video)

Autor: Ana Ilie
Luni, 05 Mai 2014, ora 08:07
6174 citiri
Ucraina, la un pas de razboi: Ciocniri violente, cladiri ocupate si noi sanctiuni pentru Rusia (Video)

Armata ucraineana inainteaza in regiunile estice, intr-o incercare de a le aduce din nou sub controlul Kievului. Ciocniri violente cu separatistii au avut loc, duminica seara, in Slaviansk, si se inainteaza spre Donetk, unde pro-rusii au mai ocupat cladiri administrative. In acelasi timp, Canada a anuntat un nou val de sanctiuni impotriva Rusiei.

La Odessa, sediul politiei regionale a fost blocat, duminica noaptea, de sute de activisti ai gruparii Sectorul de Dreapta si reprezentanti ai asa-zisei grupari de autoaparare a Maidanului, in semn de protest fata de eliberarea a 67 de separatisti arestati pentru violentele de vineri, soldate cu peste 40 de morti, scrie Itar Tass.

Generalul Ivan Katerinciuk, noul sef al politiei regionale, numit duminica, s-a adresat multimii furioase: "Eu am fost pe Maidan. Ma declar in favoarea unei Ucraine unite si impotriva ruperii tarii. Cu toate acestea, am fost numit doar astazi si trebuie sa vad ce se intampla aici".

La Donetk, separatistii din districtul Leninski au ocupat, duminica, comitetul executiv al orasului. Vitali Ivanov, reprezentant al autoproclamatei Republici Populare Donetk, a aratat ca imobilul a fost preluat fara probleme de pro-rusi, care n-au intampinat rezistenta din partea sefului administratiei locale.

Protestatarii au ocupat si sediul procurorului general si au cerut sa fie pusi sub acuzare membrii Garzii Nationale si din Serviciul de Securitate al Ucrainei, pentru ca au folosit arme de foc impotriva civililor.

Armata ucraineana, in acest timp, a inaintat spre Donetk. La Konstantinovka s-a deschis focul la un punct de control si se duc lupte in districtul Cervoni. Alarmele si clopotele bisericilor au dat alarma in Konstantinovka.

La Slaviansk, fortele de autoaparare au scos din oras trupele Garzii Nationale, intr-o confruntare armata. Nu se cunoaste inca daca exista victime in urma acestei lupte. Fortele de autoaparare si-au propus sa preia controlul asupra unei statii de politie dintr-un cartier unde se aflau vehicule armate ale Kievului.

Trupele ucrainene controleaza turnul de televiziune din oras si zona este impanzita de lunetisti si masini blindate.

Duminica, premierul canadian Stephen Harper a anuntat ca tara sa introduce noi sanctiuni economice impotriva Rusiei, cu scopul de a mari presiunea asupra Kremlinului. Noile masuri afecteaza 16 subiecti rusi, insa nu se stie daca este vorba despre persoane private sau personalitati juridice.

Este al treilea val de sanctiuni economice impus de aceasta tara. Relatiile dintre Rusia si Canada s-au deteriorat incepand cu luna martie, pe fondul evenimentelor din Ucraina.

Pe fondul situatiei internationale tensionate, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus, Vladimir Putin, a declarat ca situatia din Ucraina se inrautateste de la o zi la alta.

"Noi credem ca ar trebui sa avem o interpretare comuna a ceea ce se intampla in Ucraina, dar din nefericire nu vedem evaluari rationale din partea Europei si SUA. Rusia incearca sa obtina rezultate tangibile, cum a fost in cazul eliberarii observatorilor OSCE, insa in pofida eforturilor noastre, situatia de acolo se inrautateste", a spus acesta.

Violente in Ucraina: Sute de activisti ataca politia din Odessa

Sute de activisti pro-rusi au atacat, duminica dupa-amiaza, o sectie de politie din orasul estic Odessa, pentru a cere eliberarea persoanelor arestate in urma violentelor de vineri.

Premierul Ucrainei: Fortele de ordine sunt vinovate pentru masacrul din Odessa

Politia a fost nevoita sa deschida usile celulelor si sa elibereze 67 de detinuti. Oamenii stransi in fata sediului de politie au scandat "Odessa este oras rusesc".

Ciocnirile de vineri, soldate cu peste 40 de morti la Odessa, sunt cele mai sangeroase de cand presedintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fugit in Rusia, in luna februarie. Militantii pro-rusi din estul tarii au declansat revolte separatiste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ucraina separatisti morti, #Ucraina violente protestatari , #Ucraina
Comentarii