Ucraina, la un pas de razboi: Rusia, gata sa trimita o "forta de mentinere a pacii" (Video)

Autor: Ana Ilie
Joi, 24 Aprilie 2014, ora 23:59
40413 citiri
Ucraina, la un pas de razboi: Rusia, gata sa trimita o "forta de mentinere a pacii" (Video)

Estul Ucrainei este scena unor conflicte sangeroase, in care au murit deja oameni, in cursul zilei de joi, dupa ce armata a fost trimisa de autoritatile de la Kiev sa lupte cu separatistii prorusi din Slaviansk si imprejurimi.

Afland de pierderile de vieti omenesti si miscarile militare ale Ucrainei, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a acuzat puterea de la Kiev ca este o "banda criminala", care a inceput "sa foloseasca forta impotriva populatiei civile", ceea ce este o infractiune grava impotriva propriului popor si va avea consecinte.

Nu a trecut mult timp si s-a remarcat o activitate crescuta la granita cu Ucraina, armata rusa aratand ca este pregatita pentru orice scenariu.

Ziare.com v-a prezentat minut cu minut desfasurarea evenimentelor din Ucraina:

23:05 - Ultimele rapoarte din regiune arata ca situatia ramane tensionata, dar nu au mai existat ciocniri. Atat trupele ucrainene, cat si militantii pro-rusi, care se bucura de sprijinul populatiei, au instituit puncte de control in zona.

22:25 - Guvernul german a inghetat exporturile militare catre Rusia, a anuntat ministrul Economiei. Decizia a fost luata in legatura cu situatia din Ucraina si vizeaza 69 de cereri de export in valoare de 5,18 milioane de euro.

22:02 - Senatorii rusi au inaintat o propunere legislativa de a trimite un "contingent de mentinere a pacii" in sud-estul Ucrainei pentru a evita varsarea de sange, a anuntat Valeri Sniakin, vicepresedinte al Comitetului International al Consiliului Federatiei. Sniakin a mai aratat ca toate tarile interesate de rezolvarea pasnica a crizei ucrainene trebuie sa participe la forta de mentinere a pacii.

21:40 - Presedintele american, Barack Obama, a declarat, cu privire la Ucraina, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul nipon, ca "vedem militii, barbati inarmati care destabilizeaza regiunea. Nu am vazut ca Rusia sa descurajeze asta".

21:03 - In Transnistria s-a desfasurat, joi, o inspectie a posturilor de mentinere a pacii. Comisia Comuna de Control a efectuat inspectia. "A fost o inspectie programata. Am vazut ca trupele de mentinere a pacii sunt pregatite sa-si indeplineasca misiunea", a spus reprezentantul Rusiei in Comisie, Vasili Korcimar.

Trupele de mentinere a pacii din Transnistria sunt compuse din 402 soldati rusi, 355 moldoveni, 492 din Transnistria si 10 observatori militari din Ucraina.

20:50 - Jurnalistul americano-israelian Simon Ostrovsky, tinut ostatic de fortele pro-ruse din Slaviansk de doua zile, a fost eliberat si se afla in drum spre Donetk. Ziaristul a povestit ca a fost batut si i s-au legat mainile, insa spre sfarsitul captivitatii a fost tratat mai bine.

20:18 - Ucraina acorda 48 de ore Rusiei pentru a explica in detaliu exercitiile militare desfasurate la granita, a anuntat ministerul de Externe.

20:01 - Noi dovezi ca trupele ruse si-au intensificat activitatile la granita ucraineana: presa rusa relateaza ca patru persoane au murit in Rusia, langa granita ucraineana, in doua accidente in care au fost implicate vehicule militare.

19:35 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca principala conditie pentru rezolvarea crizei ucrainene este ca autoritatile de la Kiev sa inceteze actiunile ilegale. "Folosirea armatei, cu sprijinul nationalistilor radicali, impotriva poporului, este o forma absolut inacceptabila de violenta. Mai mult, cred ca este o decizie criminala", a spus acesta.

Lavrov a cerut SUA sa-si foloseasca influenta pentru ca autoritatile de la Kiev sa-si asume responsabilitatea pentru evolutiile din Ucraina.

19:17 - Adjunctul ministrului ucrainean de Externe, Danilo Lubkivski, a declarat, la Carnegie Endowment for International Peace din Washington D.C., ca Ucraina "este clar interesata sa castige toate mijloacele necesare pentru a apara tara".

Intrebat daca Ucraina cere SUA arme pentru a-si apara granita de est in fata unei invazii ruse, diplomatul a raspuns: "Trebuie sa protejam Ucraina impotriva agresiunii. Toate mijloacele posibile ce ne pot ajuta in acest sens trebuie utilizate".

18:58 - Ministerul ucrainean de Interne a anuntat ca peste 100 de membri ai Garzii Nationale au inconjurat cladirea primariei din Mariupol, pentru a preveni izbucnirea violentelor separatiste. 20 de persoane au patruns in imobil si au cerut ca protestatarii sa paraseasca imediat cladirea.

Au izbucnit ciocniri intre protestatarii prorusi si proucraineni, iar politia a venit la fata locului. Cinci persoane au fost ranite in ciocniri. Zece persoane inarmate ocupa cladirea.

18:45 - Elicopterele armatei ucrainene au inceput sa arunce fluturasi deasupra Slavianskului. Cetatenii sunt avertizati sa se fereasca de agentii rusi.

18:15 - Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, cere Rusiei sa-si retraga trupele de la granita si sa puna capat "santajului".

17:50 - Kremlinul verifica informatiile privind tensiunile din care au rezultat violente in sud-estul Ucrainei, a spus purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, precizand ca "este dificil sa obtii informatii de acolo pentru ca sunt distorsionate comunicatiile".

17:20 - Ambasadorul rus la NATO subliniaza ca alianta nord-atlantica ar trebui sa ceara autoritatilor de la Kiev sa inceteze operatiunea militara din estul Ucrainei si sa inceapa imediat sa implementeze acordul de la Geneva privind de-escaladarea crizei.

17:00 - Persoane neidentificate au ranit o femeie la Slaviansk. Dupa ce s-au prezentat ca fiind membri ai gruparii radicale Sectorul de Dreapta, acestia au deschis focul asupra locuintei in care se afla femeia. Un barbat a incercat sa o protejeze, insa aceasta a fost ranita in piept de un glont si a fost transportata la spital.

16:41 - Intr-o inregistrare postata pe Internet se pot vedea trupele ruse, mobilizandu-se la granita Ucrainei:

16:24 - Un oficial ucrainean a declarat ca operatiunea de la Slaviansk a fost oprita pentru moment, intrucat trupele ruse incep sa se adune la granita. Initial, planul Kievului pentru Slaviansk era de a recaptura orasul din mainile separatistilor, insa acum Guvernul isi reface planurile, pe baza ultimelor informatii privind trupele ruse de la granita de est. Riscul ca rusii sa traverseze granita a crescut considerabil.

In plus, "separatistii se panicheaza". Oficialul a aratat ca bilantul operatiunii de la Slaviansk este de sapte morti, nu cinci cum se stia pana acum.

16:16 - Ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, anunta ca Rusia este "fortata" sa declanseze exercitii militare la granita, intrucat Ucraina utilizeaza violenta impotriva propriilor cetateni.

15:43 - Liderii Republicii Populare Donetk au anuntat mobilizarea generala a fortelor separatiste din estul Ucrainei, ca raspuns la operatiunea antiterorista lansata de Kiev la Slaviansk. "O operatiune militara a fost lansata la Slaviansk. Asta inseamna un singur lucru: razboi civil", a spus conducerea separatista a Donetkului.

15:35 - In Slaviansk, toate magazinele sunt inchise si drumurile sunt blocate de unitati de auto-aparare. Oamenii se asteapta la o noua ofensiva sangeroasa.

14:50 - Vladimir Putin a amenintat Kievul si a spus ca actuala operatiune de reprimare "va avea consecinte pentru oamenii care iau aceste decizii, in special pentru relatiile interguvernamentale ruso-ucrainene".

14:35 - Potrivit lui Putin, situatia actuala in estul Ucrainei este o alta dovada ca Rusia a avut dreptate atunci cand a sustinut localnicii din Crimeea care au decis sa-si faca un referendum de autodeterminare.

" (Altfel - n.red.) am fi vazut acolo aceleasi lucruri care se petrec acum in partea de est a Ucrainei sau chiar mai rau", a spus presedintele rus.

14:20 - "Daca regimul de la Kiev a inceput actiuni militare impotriva populatiei tarii, aceasta este, fara indoiala, o infractiune foarte grava", a declarat Vladimir Putin.

Putin considera ca utilizarea fortei de catre noile autoritati de la Kiev arata faptul ca acestea sunt nelegitime si reprezinta o "junta, un fel de banda criminala".

14:00 - Prim-ministrul Victor Ponta a comentat afirmatia presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia CSAT ia in calcul chemarea rezervistilor sub arme, sustinand ca in secolul XXI nu se discuta despre numarul de soldati, ci despre tehnologia militara de care dispune un stat.

Ponta, comentarii despre un posibil razboi in Ucraina

"Eu sunt de parere ca nu trebuie sa stranim panica, iar in secolul XXI nu mai vorbim de numarul de soldati, ci de tehnologie. Eu am avut sufletul indoit, anul trecut, cand am semnat contractul de achizitionare a avioanelor F 16, puteam face spitale... iata ca acum imi dau seama ca banii cheltuiti pentru tehnologie performanta nu sunt bani aruncati. Sa vorbesti despre rezervisti este o chestiune neserioasa", a declarat Victor Ponta.

13:40 - Trei posturi de control ale separatistilor au fost distruse de armata ucraineana, potrivit Russia Today.

Trupele de la Kiev, cu tancurile la Slaviansk - 5 morti (Video)

13:15 - Trupele ucrainene, dotate cu tancuri si vehicule blindate incearca sa intre in orasul Slaviansk, in estul Ucrainei, ocupat de separatistii prorusi. Potrivit ministrului de Interne ucrainean, cinci separatisti au fost ucisi si un politist ucrainean ranit.

Marti, presedintele interimar al Ucrainei Oleksandr Turcinov, a cerut relansarea operatiunii anti-teroriste demarate inainte de acordul de saptamana trecuta, de la Geneva, dupa ce cadavrul unui politician din partidul sau a fost gasit cu urme de tortura.

Ucraina, din nou in criza: Politician torturat si ucis. Se reia operatiunea anti-terorista

In cursul diminetii de joi, Politia a anuntat locuitorii orasului Slaviansk de inceperea operatiunilor. Si militiile proruse au avertizat locuitorii sa paraseasca orasul, pentru ca vor urma lupte.

O primarie din Donetk a fost eliberata

Tot dimineata, Ministerul ucrainean de Interne a anuntat si eliberarea orasului Mariupol, aflat pe coasta ucraineana a Marii Negre, la est de Crimeea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Șeful diplomației europene afirmă că următoarele luni vor fi „decisive” în războiul din Ucraina. „Putin nu se va opri aici”
Șeful diplomației europene afirmă că următoarele luni vor fi „decisive” în războiul din Ucraina. „Putin nu se va opri aici”
Josep Borrell, șeful diplomaţiei europene a avertizat joi, 14 martie, în cursul unei vizite la Washington, că rezultatul războiului din Ucraina ar putea fi decis în lunile următoare,...
Jens Stoltenberg avertizează că țările membre NATO nu furnizează suficiente arme pentru Ucraina. „Nu duc lipsă de curaj, ei duc lipsă de muniţii”
Jens Stoltenberg avertizează că țările membre NATO nu furnizează suficiente arme pentru Ucraina. „Nu duc lipsă de curaj, ei duc lipsă de muniţii”
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg a avertizat joi, 14 martie, că țările membre ale NATO nu furnizează „suficiente muniţii” pentru Ucraina, iar acest lucru...
#razboi ucraina rusia, #Rusia trupe Ucraina, #Ucraina lupte Crimeea , #Ucraina