Ucraina: Legile anti-protest anulate, Ianukovici discuta cu opozitia

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 10:26
1983 citiri
Ucraina: Legile anti-protest anulate, Ianukovici discuta cu opozitia

Opozitia ucraineana si presedintele Viktor Ianukovici au inceput, marti dimineata, o noua runda de negocieri, dupa ce, luni seara, au decis, impreuna cu Guvernul, sa se anuleze legile anti-protest ce au provocat cea mai recenta escaladare a situatiei.

Ianukovici, grupul sau de lucru pentru rezolvarea crizelor politice, si liderii partidelor de opozitie, au inceput, marti, o noua runda de discutii. Negocierile se poarta la palatal presidential si sunt prezentiVitali Klitschko, din partea partidului de opozitie UDAR, Arseni Iateniuk, din partea partidului Batkivscina, si liderul factiunii Svoboda, Oleg Tianibok, scrie Kyiv Post.

Ministrul ucrainean al Justitiei, Elena Lukas, a anuntat, luni seara, ca "s-a luat decizia politica de a anula acele legi adoptate la 16 ianuarie, ce au provocat nenumarate dezbateri".

Lukas a mai aratat ca Parlamentul ucrainean se va reuni de urgeta marti pentru a alinia legile cu "cele europene".

De atfel, UE a anuntat ca este ingrijorata de evolutia situatiei din Ucraina si crede ca initiative de a institui starea de urgent este alarmanta. "Sunt alarmata de rapoartele potrivit carora Guvernul intentioneaza sa declare starea de urgenta", a aratat sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, care a adaugat ca o asemenea intiativa va crea "o spirala negativa" ce nu va ajuta pe nimeni.

In paralel cu aceste demersuri pacifiste, opozitia si-a creat un organism parallel de administrare a capitalei. Comitetul de autoguvernare al opozitiei a format asa-zisa Rada a Poporului din Kiev, cu membri ai opozitiei si reprezentanti ai societatii civile.

Organismul improvizat isi propune sa functioneze pana cand sunt alesi membri legitimi ai administratiei din Kiev.

Intre timp, evenimentele violente continua in tara si ameninta sa contagiee si zone care au fost calme pana acum. Trei politisti au fost injunghiati de protestatari in orasul sudic Herson. Doi dintre raniti sunt in stare grava, iar atacatorii, student, au fost arestati.

A.I.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ucraina violente opozitie, #Ucraina proteste legi , #Ucraina