Ucraina: Luptele la aeroportul din Donetk s-au sfarsit. Luhanskul accepta un armistitiu

Autor: Ana Ilie
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 08:10
4251 citiri
Ucraina: Luptele la aeroportul din Donetk s-au sfarsit. Luhanskul accepta un armistitiu
Foto: Twitter/James Miller

Conflictul din Ucraina da semne ca se relaxeaza. La Donetk, luni, a fost anuntata incheierea luptelor de la aeroport, iar OSCE a facut public un armistitiu cu fortele armate ale asa-zisei Republici Populare Luhansk.

"Luptele au incetat in jurul aeroportului in urma negocierilor" intre generalul ucrainean Volodimir Askarov si generalul rus Alexandre Lentov, a anuntat, luni, armata ucraineana, potrivit AFP, scrie Le Parisien.

Ucrainenii care traiesc in apropierea aeroportului din Donetk au confirmat ca tirurile au incetat. In zona obiectivului strategic din republica separatista ucraineana s-au inregistrat unele din cele mai grele lupte. Doar in ultimele 24 de ore, trei soldati ucraineni au fost ucisi si 14 raniti.

Moscova anunta exercitii militare de proportii pentru 2015

In cealalta regiune ucraineana zguduita de violente separatiste, Luhansk, OSCE a anuntat incheierea unui armistitiu. Fortele armate ucrainene si reprezentantii asa-zisei Republici Populare Luhansk au convenit asupra unui armistitiu si retragerea armelor grele.

Luna trecuta, misiunea de monitorizare a OSCE anuntase ca Rusia si Ucraina convenisera asupra unui plan de dezangajare in etape a fortelor de-a lungul liniei de contact in estul Ucrainei.

"Cu totii au convenit in principiu asupra unui armistitiu total de-a lungul liniei de contact intre fortele armate ucrainene si cele aflate sub controlul Luhanskului, care sa intre in vigoare din 5 decembrie. Au convenit de asemenea si retragerea armelor grele incepand cu 6 decembrie", a anuntat OSCE.

Conflictul din estul Ucrainei a fost declansat in aprilie, dupa ce Kievul a lansat o operatiune militara impotriva rebelilor pro-rusi care au ocupat cladirile administrative din regiunile Donetk si Luhansk si au proclamat independenta acestora. Kievul si Occidentul acuza Rusia ca a trimis luptatori, arme si bani in regiune pentru a alimenta conflictul separatist.

La inceputul lui septembrie, partile au convenit asupra unui armistitiu, insa acesta a fost frecvent incalcat. Se estimeaza ca luptele au dus la moartea a aproximativ 4.300 de persoane si ranirea a 10.000.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Ucraina incetare lupte aeroport Donetk, #Ucraina armistitiu Luhansk , #Ucraina