Ucraina: Morti la Luhansk, armata pe contract la Donetk

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 17:36
5683 citiri
Ucraina: Morti la Luhansk, armata pe contract la Donetk

Operatiunea antiterorista din estul Ucrainei continua neabatuta si miercuri. Cel putin doua persoane au murit si alte sase au fost ranite in Luhansk. In Donetk, autoproclamata Republica Populara Donetk a anuntat ca isi va face armata pe contract si pregateste apararea in fata fortelor Kievului.

La Luhansk, potrivit biroului de presa al consiliului local, a anuntat, miercuri, ca armata a tras 13 obuze de artilerie, deteriorand cladirile si infrastructura oraselor vizate, scrie Itar Tass.

Operatiunea antiterorism din estul Ucrainei s-a soldat, de la mijlocul lunii aprilie, cu sute de morti si raniti, in conditiile in care armata utilizeaza vehicule armate, artilerie grea si aviatia, pentru a-i elimina pe separatistii care doresc alipirea la Federatia Rusa.

Luhanskul a fost, in ultimele zile, vizat de armata ucraineana. In Donetk, separatistii se pregatesc pentru a-si apara pozitiile, in conditiile in care unitatile armatei se vor concentra pe aceasta regiune in continuare.

Ministrul Apararii al auto-proclamatei Republici Populare Donetk, Igor Strelkov, despre care ucrainenii spun ca este agent rus, a afirmat ca fortele locale nu sunt pregatite de confruntarea cu armata Kievului. Strelkov sustine ca pregatirea defensiva a orasului este la nivelul la care se afla, in urma cu doua luni, Slaviansk- oras "eliberat" de separatisti la sfarsitul saptamanii trecute si reintrat sub controlul autoritatilor ucrainene.

Strelkov a aratat ca armata ucraineana incepe sa distruga infrastructura din Donetk si este nevoie de intariri pentru oprirea inaintarii vehiculelor armate.

Orasul Donetk se poate apara cu mare dificultate in fata "dusmanului", a declarat agentul rus, asa ca e nevoie de "80.000 de oameni pentru a opri armata ucraineana". El a pledat pentru "masuri serioase de mobilizare". "Din nefericire, resursele pentru acest fapt, in special arme si munitie, nu sunt pregatite. Nu avem deloc. Cu toate acestea, am putea sa inarmam si antrenam cateva mii de voluntari, cat de putin. Pentru o scurta perioada".

"Din aceasta luna militiile vor fi platite cu sume serioase in conditiile actuale. Poate asta ii va ajuta pe cei care ezita acum, care nu pot decide daca sa se alature militiilor. Vom crea o armata pe baza de contract", a spus acesta.

Ucraina, in prag de razboi: Fortele ucrainene au recucerit doua orase

Dupa un armistitiu de zece zile ignorat de separatisti, luptele grele s-au reluat in estul Ucrainei. De o saptamana, ambele parti ale conflictului au suferit pierderi importante. Fortele Kievului au reluat bombardarea cu artilerie grea a pozitiilor separatistilor, inclusiv zonele civile. Kievul a facut un pas important prin preluarea posturilor de trecere la granita cu Rusia, in incercarea de a incercui si dobori rebelii pro-rusi.

Oficialii ucraineni au anuntat ca orasul Slaviansk se afla in deplinul lor control, duminica, la fel ca si localitatea Kramatorsk. Cele doua localitati au fost adevarate bastioane ale pro-rusilor si aici s-au dus lupte grele, soldate cu zeci de morti.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Ucraina morti Luhansk, #Ucraina Donetk armata separatisti , #Ucraina