Ucraina: Opozitia strange oamenii la "marsul de un milion"

Autor: Ana Ilie
Duminica, 08 Decembrie 2013, ora 14:04
2978 citiri
Ucraina: Opozitia strange oamenii la "marsul de un milion"

Opozitia ucraineana a convocat, duminica, un "mars de un milion de oameni" la Kiev. Mii de perrsoane se stransesera deja la orele pranzului in Piata Independentei, in speranta de a-l presa pe presedintele Viktor Ianukovici sa demisioneze, dupa ce a decis sa renunte la relatiile tarii cu UE, in favoarea Rusiei.

Mitingul sporeste tensiunile deja ridicate din tara, unde Guvernul si protestatarii se confrunta de mai bine de o saptamana, dupa ce Ianukovici a decis sa renunte la parafarea unui acord cu UE ce ar fi pus Ucraina pe calea catre integrarea europeana, informeaza Reuters.

Protestatarii au ridicat, duminica, un urias portret al rivalei lui Ianukovici, Iulia Timosenko, pe scheletul bradului de Craciun din Piata. De altfel, Timosenko, incarcerata pentru sapte ani pentru un contract defavorizant pentru Ucraina semnat cu Rusia in timp ce era premier, a transmis, prin vocea fiicei sale, ca cere demisia presedintelui.

Protestatarii au fost infuriati suplimentar si de informatia conform careia Ianukovici, care s-a intalnit cu presedintele rus Vladimir Putin la Soci, vineri, ar putea duce Ucraina in uniunea vamala a Rusiei, alaturi de Belarus si Kazachstan. Uniunea vamala este criticata de multi care vad in aceasta initiativa o incercare a lui Putin de a recrea Uniunea Sovietica.

Ianukovici si Putin ar fi cazut de acord ca Ucraina sa intre in uniune, in schimbul gazelor naturale rusesti mai ieftine si eventual un credit, pentru a plati facturile la gaze si dobanzile la celelalte credite.

Protestele din ultimele zile sunt cele mai ample din Ucraina de la revolutia portocalie din 2004-2005. Piata Independentei s-a transformat intr-o mare de corturi, peste care flutura steaguri ucrainene si europene. Economia si stabilitatea politica sunt serios incercate de miscarile de strada.

In urma cu o saptamana, 350.000 de oameni au iesit in strada pentru a-si striga sustinewrea fata de Uniunea Europeana. Atunci, politia a dispersat brutal protestul, ceea ce a generat critici si condamnari din partea guvernelor occidentale.

In saptamana ce a trecut de atunci manifestantii au ocupat mai multe cladiri publice si au blocat cateva zile activitatea Guvernului, care a supravietui unei motiuni de neincredeere in Parlament.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina proteste Kiev, #Kiev proteste , #Ucraina