Ucraina, pe un butoi cu pulbere: Separatistii prorusi ameninta ca rup negocierile de pace

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 19:32
5101 citiri
Ucraina, pe un butoi cu pulbere: Separatistii prorusi ameninta ca rup negocierile de pace
Foto: Hepta.ro

Separatistii prorusi ameninta ca vor rupe negocierile de pace cu Kievul, daca nu sunt instituite patru grupuri de lucru pentru a implementa acordul se pace semnat la Minsk, pe 12 februarie.

Un comunicat al liderilor autoproclamatelor republici Donetk si Luhansk a transmis ca acestia nu vor mai participa la "aceasta farsa", daca autoritatile ucrainene nu vor demara in urmatoarele zile constituirea celor patru grupuri de lucru, relateaza agentia EFE, citata de El Universal.

Acestea sunt reconstructie si afaceri economice, refugiati si cooperare umanitara, reforma constitutionala si alegeri si securitate.

Se rupe sau nu Ucraina? Se pregateste un referendum

In urma cu doua zile, rebelii au suspendat deja din acelasi motiv schimbul de prizonieri ce urma sa aiba loc cu fortele guvernamentale ucrainene.

Negociatorii celor doua republici, Denis Pusilin (foto) si Vladislav Deinego au transmis ca "Kievul incearca sa evite rezolvarea problemelor economice ale Donbasului si lansarea reformei politice in Ucraina".

Presedintele ucrainean, Petro Porosenko, si premierul Arsenii Iateniuk au subliniat luni ca reforma constitutionala nu include federalizarea tarii sau recunoasterea limbii ruse ca limba oficiala, doua cerinte cheie ale separatistilor prorusi.

Petro Porosenko a transmis ca este gata sa ceara organizarea unui referendum privind statutul unitar al tarii, dupa schimbarile constitutionale. Reformele, care reprezinta parte a acordului de incetare a focului negociat la Minsk, in luna februarie, "nu au nimic de a face cu federalizarea", iar tara va ramane un stat unitar, cu ucraineana fiind singura sa limba oficiala, a sustinut liderul de la Kiev.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#separatisti prorusi negocieri pace Kiev, #negocieri pace separatisti Ucraina , #Ucraina