Ucraina propune tarilor nemultumite negocieri privind controversata Lege a Educatiei

Miercuri, 27 Septembrie 2017, ora 12:16
4200 citiri
Ucraina propune tarilor nemultumite negocieri privind controversata Lege a Educatiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul de Externe ucrainean, Pavlo Klimkin, a propus marti seara tarilor vecine nemultumite de noua Lege a Educatiei sa se aseze la masa tratativelor, invitatia survenind dupa ce Ungaria a amenintat ca va bloca demersurile Kievului in vederea aderarii la Uniunea Europeana.

"Consider ca s-au facut suficiente declaratii referitoare la noua lege privind invatamantul. De ambele parti", a afirmat Klimkin in mesajul sau.

"Toate declaratiile se refera la politica, nu la oameni. Trebuie sa ne asezam impreuna si sa facem in asa fel ca oamenilor sa le fie mai bine. Ca fiecare sa se simta acasa", a pledat seful diplomatiei ucrainene.

Ungaria a adus la cunostinta marti Ucrainei ca intentioneaza sa-i obstructioneze orice avans "in procesul sau de integrare europeana", ca represalii la noua Lege a Educatiei, ce extinde invatamantul in limba ucraineana in scoli in dauna limbilor minoritatilor, intre care si minoritatea maghiara.

"Ungaria va bloca fiecare pas inainte in procesul de integrare europeana a Ucrainei, in spiritul Parteneriatului Estic" intre UE si fostele republici sovietice, a declarat ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, citat intr-un comunicat.

Guvernul ucrainean a replicat, spunand ca este o "declaratie emotionala nejustificata" a Budapestei, potrivit vicepremierului Ivanna Klympush-Tsintsadze.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a promulgat luni seara aceasta lege considerata drept o restrangere a invatamantului in limbile minoritatilor nationale.

In conformitate cu art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educatie din Ucraina se desfasoara doar in limba de stat (ucraineana), iar materiile care se predau in prezent in scoli in limbile minoritatilor, inclusiv romana, urmeaza sa fie predate in limba ucraineana.

Rusia face front comun cu ceilalti vecini ai Ucrainei

Legea, care va intra in vigoare in 2020, a suscitat de cateva saptamani critici din partea autoritatilor tarilor din regiune.

"Sunt convins ca reactia Europei si a lumii intregi (la aceasta lege) trebuie sa fie severa si imediata", a declarat marti ministrul de Externe adjunct al Rusiei, Grigori Karasin, citat de agentia de presa TASS.

"Desi legea nu mentioneaza limba rusa, este evident ca scopul principal al parlamentarilor ucraineni a fost de a incalca interesele a milioane de rezidenti vorbitori de limba rusa din Ucraina, stabilirea fortata a unui regim monoetnic intr-un stat multinational", se mentioneaza intr-o declaratie a MAE rus, citat marti intr-o analiza a agentiei RIA Novosti.

Ministerul de Externe al Romaniei a condamnat de asemenea marti promulgarea acestei legi.

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis si-a anulat vizita programata pentru luna octombrie in Ucraina, ca urmare a adoptarii controversatei legi.

Ucraina sustine ca doreste sa remedieze nivelul insuficient de cunoastere a limbii ucrainene in cadrul unei parti a populatiei, in special in sudul si estul tarii, regiuni vorbitoare de limba rusa, din aprilie 2014 scena unui conflict armat cu separatisti prorusi. Kievul si Occidentul acuza Moscova de sustinerea acestora, potrivit AFP.

La randul sau, ministrul ucrainean al Educatiei, Lilia Grinevici, a declarat ca Ucraina este dispusa sa trimita Consiliului Europei pentru expertiza articolul referitor la limba din aceasta lege, pentru confirmarea absentei incalcarilor obligatiilor internationale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#negocieri Legea educatiei Ucraina, #Romania Legea educatiei Ucraina, #minoritati Legea educatiei Ucraina , #Ucraina