Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ucraina: Protestatarii, indepartati cu forta din Piata Independentei

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 07:45
1535 citiri
Ucraina: Protestatarii, indepartati cu forta din Piata Independentei

Trupele de interventie ale ministerului ucrainean de Interne au intervenit, miercuri noaptea, cu efective extinse, pentru a curata Piata Independentei din Kiev de baricade.

In Piata Independentei se desfasoara, de mai bine de zece zile, un protest al ucrainenilor nemultumiti ca presedintele Viktor Ianukovici a refuzat apropierea de UE, prin semnarea unui acord de asociere, favorizand, in schimb, strangerea relatiilor cu Rusia.

Trupele de interventie au intrat in forta pentru a "curata drumurile" pentru fluidizarea traficului, au anuntat autoritatile. Atacul a avut loc in noaptea de marti spre miercuri, dupa ce un tribunal a decis ca demonstratiile din centrul capitalie sunt ilegale, scrie Russia Today.

Cu toate ca interventia a fost fara violenta, dupa cum au asigurat oficialii, mai multi protestatari si cel putin zece membri ai fortelor de interventie au fost raniti. Unii manifestanti au relatat ca s-au utilizat gaze lacrimogene. In cursul operatiunii, unul din corturile din Piata a luat foc.

Coloane de politisti in echipament de interventie au flancat protestatarii din Piata Independentei. Au daramat mai intai baricadele de la Camera Sindicatelor, apropiindu-se din lateral de Piata. La interventie au participat si fortele speciale Berkut.

Fortele speciale au impartit demonstrantii in jumatate. Oamenii, imbarbatati de liderii opozitiei ucrainene, s-au comportat pasnic si nu au provocat violente. Cat timp a durat operatiunea, ucrainenii au cantat imnul national si de la scena din Piata s-au auzit rugaciuni.

Protestatarii au strigat apoi "Maine vom fi un milion", in timp ce erau scosi in afara Pietei.

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a reactionat imediat, mai ales ca se afla la Kiev, intr-o vizita de doua zile. Aceasta s-a declarat intristata de actiunile autoritatilor impotriva protestatarilor.

Si secretarul american de Stat, John Kerry, a cerut retinere autoritatilor ucrainene. "Facem un apel la retinere. Viata trebuie protejata. Autoritatile ucrainene poarta intreaga raspundere a securitatii poporului ucrainean (...) In timp ce clopotele bisericilor bat in aceasta seara, in mijlocul fumului de pe strazile din Kiev, SUA stau alaturi de poporul ucrainean", a spus acesta.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Ucraina proteste violente, #Ucraina atac protestatari , #Ucraina