Ucraina, proteste paralele - Parlamentarii straini descind in Piata Independentei

Autor: Ana Ilie
Luni, 16 Decembrie 2013, ora 08:39
2764 citiri
Ucraina, proteste paralele - Parlamentarii straini descind in Piata Independentei

Zeci de mii de ucraineni au participat, duminica, la proteste rivale, in centrul Kievului, continuand saptamanile de instabilitate politica din Ucraina.

In paralel, oficialii europeni si americani si-au intensificat implicarea in criza politica, iar UE a inghetat negocierile pe tema acordului de liber schimb, pe fondul "neseriozitatii" echipei ucrainene, scrie Russia Today.

In Piata Independentei din Kiev au ajuns senatorii americani John McCain si Chris Murphy, care s-au alaturat protestatarilor si au declarat ca actiunile lor inspira intreaga lume.

"Oameni din Ucraina, acesta este momentul vostru. Asta este despre voi, despre nimeni altcineva. Asta este despre viitorul pe care il doriti pentru tara voastra. Este despre viitorul pe care il doriti", a spus McCain de pe platforma din Maidan. "Suntem aici sa sustinem cauza voastra, dreptul suveran al Ucrainei de a-si hotari propriul destin liber si indepedent. Si destinul vostru e in Europa. SUA sunt cu voi", a mai spus acesta.

Si parlamentari din Polonia si-au facut cunoscute opiniile politice, instalandu-si un cort in Piata, duminica, de unde s-au impartit protestatarilor mancaruri calde, cu specific polonez.

McCain si Murphy s-au intalnit si cu presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, cel care prin refuzul de a semna acordurile cu UE a declansat miscarile de protest. Acesta le-a spus senatorilor americani ca Ucraina are un traseu "invariabil" catre Europa, cu toate ca anterior s-a pronuntat pentru intarirea relatiilor cu Rusia.

In Piata Independentei, aproximativ 20.000 de oameni au continuat demonstratiile incepute in urma cu mai bine de trei saptamani. Oamenii s-au deplasat apoi in fata Guvernului, unde si-au strigat nemultumirea si au cerut demisia executivului si presedintelui.

In apropiere, in Parcul Mariinsky, aproximativ 15.000 de persoane au manifestat impotriva relatiilor cu Europa si pentru a-l sustine pe Ianukovici. Presa locala scrie ca oamenii au fot adusi din mai multe regiuni ucrainene, cu autobuzele, pentru protestul paralel, insa multi si-au exprimat, la sfarsitul zilei, nemultumirea ca nu li s-au platit banii promisi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Ucraina proteste UE, #Ucraina proteste , #Ucraina