Ucraina reactioneaza la declaratiile lui Basescu privind intergritatea R.Moldova

Miercuri, 01 Decembrie 2010, ora 10:37
3157 citiri
Ucraina reactioneaza la declaratiile lui Basescu privind intergritatea R.Moldova

Ucraina este interesata de mentinerea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, a declarat marti directorul Departamentului pentru relatia cu media din cadrul Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, Oleg Volosin.

"Ucraina a fost, este si va fi o tara extrem de interesata in mentinerea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova", a subliniat diplomatul ucrainean, comentand declaratiile presedintelui Traian Basescu, potrivit carora Republica Moldova ar putea reveni in granitele Romaniei in urmatorii 25 de ani.

Kievul, a spus Volosin, vede in integritatea Republicii Moldova o garantie a intregii securitati europene. "O schimbare aici ar putea duce la destabilizare si la consecinte absolut imprevizibile la nivelul intregii arhitecturi a securitatii europene", a afirmat el.

Responsabilul ucrainean a subliniat, de asemenea, ca in prezent - cand la Astana, capitala Kazahstanului, isi incepe lucrarile summitul OSCE - este important mai mult decat oricand ca statele membre ale organizatiei sa-si reafirme angajamentul fata de principiul integritatii teritoriale a granitelor pe continentul european.

"In acest sens, orice declaratii, indiferent din care parte vin, cu privire la posibila descentralizare, chiar si intr-o perspectiva mai indepartata, a Republicii Moldova si a deplasarii granitelor intr-o directie sau alta nu genereaza partii ucrainene decat nedumerire si ingrijorare", a afirmat Volosin.

Intre altele, diplomatul ucrainean a spus ca succesul eurointegrarii Ucrainei depinde de ea insasi si ea nu are nevoie de ajutor prin deplasarea artificiala a granitei UE.

Potrivit Ukranews, intr-un interviu acordat unui ziar bucurestean, presedintele Traian Basescu a declarat ca intrarea Republicii Moldova in componenta Romaniei ar putea stimula democratizarea in continuare a Ucrainei si aspiratiile Kievului de aderare la UE.

"Frontierele UE vor fi pe Nistru si evolutiile democratice din regiune vor stimula si alte tari, precum Ucraina, sa se indrepte spre UE", a declarat Traian Basescu, intr-un interviu aparut in editia de marti a Romaniei Libere.

El a mai spus ca nu are incredere in Moscova, pentru ca Rusia isi mentine trupele in Transnistria si a reinnoit contractul de inchiriere a bazei navale din Sevastopol pana in 2042, conform aceluiasi interviu citat de canalele media ucrainene.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu Republica Moldova, #Basacu Ucraina , #Ucraina
Comentarii