Ucraina: Referendum national pentru unitate, integritate si descentralizare

Autor: Ana Ilie
Luni, 05 Mai 2014, ora 18:16
2054 citiri
Ucraina: Referendum national pentru unitate, integritate si descentralizare

Premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iateniuk, a inregistrat in Parlament o propunere legislativa cu privire la un referendum national pe tema descentralizarii, ce ar urma sa fie organizat la 25 mai, in acelasi timp cu alegerile prezidentiale anticipate.

Iateniuk precizase anterior ca este necesar ca o lege privind un referendum national sa fie analizata de Verhovna Rada, scrie Itar Tass.

"Plebiscitul va expune chestiunile pe care ucrainenii le considera problematice azi - unitatea, integritatea teritoriala a statului si descentralizarea puterii statale", a spus acesta.

Iateniuk a promis duminica, la Odessa, descentralizare si "garantii suplimentare" cu privire la utilizarea limbii ruse. In fata reprezentantilor organizatiilor publice, premierul a promis sa urmeze "calea descentralizarii puterii" prin amendamente la Constitutia ucraineana.

In ceea ce priveste limba rusa, acest a spus ca prin amendamente constitutionale se pot acorda "garantii suplimentare cu privire la folosirea limbii ruse si altor limbi ale minoritatilor nationale cu conditia ca aceste deciziis a fie aprobate de consiliul responsabil de aceste chestiuni".

"Ar trebui nu numai sa mentinem un dialog in cadrul reformei constitutionale, ci sa completam acest dialog prin semnarea unui proiect de constitutie cu participarea tuturor fortelor politice", a mai spus acesta.

Premierul ucrainean: Rusia organizeaza violentele pentru a impinge Ucraina la razboi civil

Iateniuk acuza Rusia ca a orchestrat varsarea de sange de la Odessa cu scopul de a impinge tara intr-un razboi civil.

Iateniuk, aflat duminica la Odessa, a criticat si fortele de politie din acest oras port la Marea Neagra, spunand ca sunt mai interesate de coruptie decat sa mentina ordinea. Daca isi faceau datoria, a spus premierul ucrainean, "aceste organizatii teroriste ar fi fost impiedicate".

Ciocnirile de vineri, soldate cu peste 40 de morti la Odessa, sunt cele mai sangeroase de cand presedintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fugit in Rusia, in luna februarie. Militantii pro-rusi din estul tarii au declansat revolte separatiste.

"Procesul de dialog a inceput, numai ca a fost inecat de sunetul focurilor de arma automata de productie rusa", a aratat Iateniuk.

Premierul Ucrainei: Fortele de ordine sunt vinovate pentru masacrul din Odessa

Iateniuk i-a acuzat pe separatistii prorusi ca au provocat incidentele violente, dar in acelasi timp trage la raspundere propriile forte de ordine, care nu au facut fata evenimentelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Ucraina descentralizare, #Ucraina premier descentralizare , #Ucraina
Comentarii
Poza grob
grob
rank 5
Io credeam ca astia sunt neo-nazisti. Vad ca sunt si mascarici!