Ucraina: Revolta din Kiev contagiaza tara - mii de oameni au navalit peste autoritati

Autor: Ana Ilie
Vineri, 24 Ianuarie 2014, ora 10:00
5318 citiri
Ucraina: Revolta din Kiev contagiaza tara - mii de oameni au navalit peste autoritati

Negocierile de joi dintre opozitie si Guvernul ucrainean s-au prabusit, dupa ce miile de oameni stransi in Piata Independentei au respins termenii discutati de liderii lor. Opozitia promite sa mentina dialogul deschis si sa evite violentele, insa revoltele au contagiat deja o parte a tarii.

In vest, in cateva consilii regionale, mii de oameni au navalit peste autoritati, cerandu-le demisia, scrie Russia Today.

Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, ar fi propus, in timpul negocierilor cu opozitia, sa inceteze folosirea fortei, sa ii elibereze pe toti cei arestati in timpul revoltelor de pe strada Hrusevskogo si sa acorde pedepse reduse celor ce au fost deja arestati. In schimb, manifestantii ar fi trebuit sa elibereze zona centrala din capitala Kiev.

Dupa un vot public tinut in Piata Independentei, manifestantii au respins propunerile lui Ianukovici. Liderii lor le-au acceptat votul si le-au cerut sa manifesteze in continuare pasnic, dar fara a da un pas inapoi. Noi discutii cu Guvernul urmeaza sa aiba loc vineri.

In Kiev, pana vineri dimineata este in vigoare un armistitiu, la care s-a ajuns dupa ciocniri violente, timp de mai multe zile, care au culminat joi. Cinci persoane au decedat in cursul ciocnirilor dintre opozitie si fortele de ordine, si inca o persoana este in stare grava in spital, cu plagi impuscate.

Protestatarii au inceput sa construiasca noi baricade in Kiev, la iesirea de la metrou din Piata Independentei, in asteptarea unor noi ciocniri.

Revoltele au depasit, joi, granitele Kievului. Daca in capitala persista o liniste incordata, manifestantii din zona de vest a tarii au atacat violent cladirile administratiei locale si au incercat sa forteze autoritatile locale sa isi dea demisia.

In jur de 2.000 de protestatari au preluat cladirea administratiei locale din orasul Lvov si i-au spus guvernatorului regiunii ca preiau puterea. Guvernatorul Oleg Salo a fost fortat sa semneze o demisie, cu toate ca ulterior a retras-o, spunand ca a fost semnata sub amenintare.

Incidente similare s-au petrecut si la Rovno, Ternopol si Jitomer. La Cerkassi, sud-est de Kiev, politia a reusit sa respinga atacul protestatarilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ucraina proteste tara, #Ucraina violente , #Ucraina