Ucraina, pe marginea prapastiei: Guvernul a ramas in functie, protestatarii in strada: "Revolutie!"

Autor: Ana Ilie
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 18:06
13459 citiri
Ucraina, pe marginea prapastiei: Guvernul a ramas in functie, protestatarii in strada: "Revolutie!"

Revolta din Ucraina a continuat, pentru a patra zi consecutiv, dupa ce presedintele Victor Ianukovici a renuntat la parafarea a doua acorduri cu UE ce ar fi pus tara pe calea catre integrarea europeana.

Mii de oameni au blocat si marti institutiile statului din Kiev, cerand demisia presedintelui si Guvernului condus de Mikola Azarov. Tensiunile au crescut pe masura ce semnalul ca Guvernul va trece votul de incredre devenea tot mai puternic si au avut loc si ciocniri violente intre protestatari si autoritati.

Reprezentantii Opozitei cer alegeri anticipate, insa Ianukovici le-a cerut oamenilor sa astepte pana la scrutinul normal pentru a schimba Executivul.

Printre cei mai vocali lideri ai Opozitiei s-a numarat si boxerul Vitali Klitschko, care a fost invitat la Paris pentru discutii cu ministrul francez Externe, Laurent Fabius.

Ziare.com v-a prezentat evenimentele din Ucraina, minut cu minut:

17:30 - Presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite a spus ca nu crede ca pozitia Ucrainei referitor la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana se va schimba in curand.

16:40 - Secretarul de stat american John Kerry planuieste sa sara peste vizita planuita pentru Kiev, in aceasta saptamana, acesta fiind un semnal din partea SUA referitor la decizia Ucrainei de a se distanta de Uniunea Europeana. In schimb, Kerry va merge in Moldova, miercuri.

16:30 - Fostii presedinti ai Ucrainei Leonid Kravchuk, Leonid Kuchma si Viktor Iushchenko au avut o intalnire pentru a discuta situatia din tara, urmand sa emita o declaratie comuna, dupa discutiile despre politica de integrare europeana a Ucrainei si protestele in masa din tara.

16:25 - Vitali Klitschko le-a cerut protestatarilor sa nu renunte la manifestatii, dar si sa evite agresiunea si sa ignore provocarile.

16:15 - Secretarul geeral al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut Ucrainei sa respecte principiile democratice, mai ales in timp ce isi alege aliatii. Totodata, a mentionat ca NATO "respecta in intregime decizia Ucrainei in ce priveste aliantele si afilierile si caror organizatii vor sa apartina, sau cu care organizatii vor sa coopereze".

16:00 - Ministrul Apararii din Ucraina a auntat, marti, ca armata ucraineana nu va fi folosita pentru a contracara protestele din tara.

15.50 - La Lvov, mii de demonstranti au inceput sa huiduie la auzul vestii ca Guvernul Azarov a supravietuit. Politia estimeaza ca numarul celor care au urmarit transmisiunea in direct din Rada pe un urias ecran instalat in centrul orasului este de peste 10.000.

15:40 - Doua grupari de protestatari bulgari, care inca din luna iunie cer demisia Guvernului de la Sofia, trimit reprezentanti pentru a-i ajuta pe omologii lor din Ucraina.

15.35 - Protestatarii din fata parlamentului au primit cu manie si soc vestea ca Guvernul nu a fost demis. Oamenii striga "Rusine", "Jos Mafia", "Revolutie", si canta imnul national. Situatia este relativ calma. Cateva sute de oameni raman langa Rada insa majoritatea se deplaseaza catre Piata Independentei.

15.15 - Ministrii ucraineni intentioneaza sa participe la sedinta de Guvern de miercuri, in sediul Guvernului. "Speram ca bunul simt va invinge si cladirea Guvernului va fi deblocata si vom putea sa tinem sedinta de guvern", spera secretarul de presa al premierului.

15.00 - Arsenii Iatseniuk sustine ca presedintele Ianukovici nu a plecat inca din tara, cu destinatia China, asa cum s-a anuntat anterior. Oamenii care se indreapta acum spre presedintiei vor cere "demisia guvernului si anuntarea alegerilor parlamentare anticipate".

14.45 - Liderii opozitiei cer protestatarilor sa se indrepte spre sediul presedintiei.

14.25 - Protestatarii din Piata Independentei nu dau semne ca ar fi descurajati de faptul ca Guvernul nu a fost demis. Acestia au lansat un apel pe retelele de socializare pentru ajutor in obtinerea de medicamente.

13.55 - Azarov si-a cerut scuze pentru brutalitatea politiei si a promis ca va reforma din temelii cabinetul de ministri;

13.45 - Guvernul a supravietuit votului de neincredere. Motiunea a primit doar 186 din cele 226 de voturi necesare; trei deputati au votat impotriva si restul s-au abtinut - urmeaza miscarea Opozitiei.

13.40 - Azarov le-a spus parlamentarilor ca UE este gata sa ia in considerare compensarea financiara a Kievului. "Ieri, in prezenta mea, presedintele Ucrainei a avut o lunga convorbire telefonica cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Am convenit ca vom continua discutiile privind conditiile unui acord cu privire la integrare si zona de liber schimb. Atat Comisia Europeana cat si Uniunea Europeana sunt gata sa ia in considerare chestiunea compensarii financiare a Ucrainei".

13.30 - Opozitia avertizeaza: Daca Guvernul nu demisioneaza, opozitia va bloca parlamentul si va marsalui apoi spre Administratia prezidentiala;

13.10 - Parlamentul si-a reluat sedinta, la care participa premierul Azarov, ministrul de Externe Leonid Kojara si vicepremierul Serghei Boiko. Ministrul de Interne, Vitali Zaharcenko nu este in sala de sedinte.

12.50 - Presedintele Viktor Ianukovici a plecat in China. Vizita dureaza trei zile.

12.30 - Premierul Mikola Azarov le-a spus ambasadorilor UE, SUA si Canada ca demonstratiile anti-guvern din KIev "scapa de sub control" si se pot transforma intr-o lovitura de stat. "Este foarte grav", a avertizat acesta, marti.

12.15 - Decizie interesanta a Frantei - a invitat la discutii, la Paris, pe unul din liderii opozitiei, pe boxerul Vitali Klitschko. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a anuntat ca l-a invitat pe Klitschko, pentru a discuta criza interna a Ucrainei. "Nu e treaba noastra sa ne amestecam in problemele domestice, insa zilele trecute am discutat cu Ianukovici si mi se pare normal sa il intalnim si pe domnul Klitschko, de vreme ce doamna Timosenko este in inchisoare".

12.05 - Chiar daca Azarov trebuie sa se infatiseze la Parlament, unde se voteaza soarta Guvernului sau, exista dubii ca o va putea face. Marti dimineata, acesta, insotit de ministri, a facut o incercare de a ajunge in interiorul cladirii, insa nu a reusit sa treaca de miile de protestatari stransi acolo.

12.00 - Membrii parlamentului au votat pentru ca Guvernul sa fie supus unui vot de neincredere. Parlamentul ia o pauza de 30 de minute, timp in care sunt asteptati in Rada premierul Mikola Azarov si membrii cabinetului sau.

11.45 - In fata parlamentului, atmosfera este tensionata, dar pasnica. Oamenii striga "Demisia!", "Jos Mafia!" si "Azarov la beci!". Trupele Berkut mentin deocamdata gardul de protectie, impiedicand manifestantii sa avanseze. Oamenii spun ca vor sta acolo pana cand se ia o decizie cu privire la soarta Guvernului.

11.25 - O delegatie a partidului georgian Miscarea Unita Nationala, din care face parte si fostul presedinte al Georgiei, Mihai Saakasvili, a plecat catre Kiev "pentru a fi alaturi de poporul ucrainean";

11.15 - Protestatarii continua sa se organzieze. A aparut un website nou, GALAS, ce isi propune sa ii ajute pe demonstranti sa gaseasca locuri unde sa se incalzeasca, sa manance si sa capete asistenta medicala. Contine harti ale Kievului si locurile unde exista Internet gratuit. Utilizatorii pot lasa mesaje privind persoane disparute si solicita ajutor juridic.

11.00 - Iatseniuk enumera cererile opozitiei si protestatarilor: demisia Guvernului, demisia presedintelui Ianukovici, punerea sub acuzare a ministrului de Interne, Vitali Zaharcenko, ce a dat ordinul de atacare a manifestantilor din Piata Independentei.

10.45 - Liderul partidului Batkivscina, Arsenii Iatseniuk, a anuntat Parlamentul ca 200 de batausi, angajati de partidul Regiunilor, au fost introdusi in cladirea legislativului printr-un ordin dat de presedintele acestei formatiuni, Volodimir Ribak. Iatseniuk cere scoaterea in afara cladirii a celor 200 de persoane.

10.30 - Presedintele parlamentului, Volodimir Ribak, a deschis sesiunea parlamentara. In sala se afla 411 deputati. Liderul grupului parlamentar al partidului Regiunilor, aflat la guvernare, Oleksandr Iefremov, a anuntat ca partidul sau nu va vota pentru motiunea de neincredere in Guvernul condus de premierul Mikola Azarov.

10.15 - Intre protestatari si politistii din trupele speciale Berkut au loc ciocniri in fata Parlamentului. Zeci de manifestanti au incercat sa rupa cordonul politiei si sa patrunda in Rada. Unii au atacat politistii cu bate. Politia nu riposteaza, insa blocheaza trecerea demonstrantilor.

10.10 - Fostul presedinte ucrainean Viktor Iuscenko s-a solidarizat cu manifestantii din Piata Independentei si crede ca autoritatile au la dispozitie doar cateva zile pentru a preveni escaladarea crizei.

"De vreme ce situatia politica pierde rapid atributele unei democratii civilizate, politia ucraineana si fortele armate trebuie sa ramana fidele juramantului lor de a servi poporul ucrainean si sa nu se supuna niciunui ordin criminal", a spus Iuscenko.

10.00 - Muncitori protejati de politie au inceput sa ridice o scena langa Parlament. 20 de autobuze ale politiei se afla parcate in apropiere. Nu se stie la ce va servi scena si nu a existat din partea Partidului Regiunilor, aflat la guvernare, niciun anunt ca ar intentiona sa organizeze o contra-manifestatie.

09.50 - Un numar mare de protestatari se afla in fata Parlamentului, Verhovna Rada. Manifestantii sunt incercuiti de forte de ordine, majoritatea din forta speciala Berkut. Oamenii canta imnul national si striga "Politia e cu poporul". Liderii opozitiei vor tine aici discursuri toata ziua.

09.40 - Doar un numar mic de oameni se afla astazi in fata cladirii Guvernului. Oamenii se strang in fata clubului Guvernului, ministerelor, Bancii Nationale, strigand nu numai "Glorie Ucrainei, Glorie eroilor" si "Jos Mafia" ca pana acum, ci si "Kiev, trezeste-te, protejeaza poporul".

09.30 - In centrul Kievului s-au impartit fluturasi care ii invata pe oameni sa ii depisteze pe provocatorii infiltrati in randurile lor. Manifestantii sunt indemnati sa nu provoce sau sa atace fortele de securitate.

09.25 - Cateva mii de manifestanti se deplaseaza catre cladirea Parlamentului. Acolo prezenta politiei a fost suplimentata de autoritati.

09.10 - Rusia a anuntat ca gazele naturale pentru Ucraina se vor ieftini cu 10-15% in 2014.

09.00 - Adjunctul presedintelui Parlamentului ucrainean este de parere ca motiunea de neincredere va strange suficiente voturi.

08.50 - Ministerul de Interne al Ucrainei a anuntat ca politia detaseaza personal pentru patrularea pe strazi si identificarea provocatorilor si celor care incalca ordinea publica.

08.40 - Mai multe sute de protestatari s-au mutat din piata Independentei langa Palatul Oktiabrski, unde si-au petrecut noaptea. Cel putin 300 de persoane au intrat in cladire, cu acordul paznicilor. Le-au fost oferite asistenta medicala si o masa calda.

Atmosfera a fost in fierbere, luni, la Kiev. Mii de protestatari ucraineni au cerut demisia presedintelui Viktor Ianukovici si au blocat institutiile guvernamentale. In cladirea Executivului nu s-a putut intra si angajatii au facut cale intoarsa din fata cladirii asediate.

Nici lasarea serii si intetirea frigului nu i-a facut pe manifestanti sa-si paraseasca "posturile", acestia ramanand in corturile montate inca din timpul zilei, unde locuitori ai Kievului le-au adus haine calduroase. O data cu venirea noptii, oamenii au aprins focuri pentru a se incalzi.

Protestatarii au ridicat baricade dis-de-dimineata in capitala, dupa doua zile de ciocniri violente cu politia. Baricadele au fost confectionate din tot ce manifestantii au gasit pe strazi: brazi de Craciun, banci, bucati de gard metalic si bariere de trafic.

Centrul protestului este, ca si la Revolutia Portocalie, Piata Independentei, numita local "Maidan". Din acest motiv, presa locala numeste protestul "EuroMaidan".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Ucraina proteste guvern, #Ucraina proteste violente, #vot neincredere Guvern Ucraina, #proteste Kiev , #Ucraina