Ucraina: SUA sanctioneaza regimul Ianukovici - Europa inca nu s-a hotarat

Autor: Ana Ilie
Joi, 20 Februarie 2014, ora 08:24
3614 citiri
Ucraina: SUA sanctioneaza regimul Ianukovici - Europa inca nu s-a hotarat

Dupa evenimentele dramatice de marti noaptea, cand fortele de ordine ucrainene au intervenit in forta in Piata Independentei din Kiev pentru a dispersa manifestantii care cer demisia presedintelui Viktor Ianukovici, comunitatea internationala pare decisa sa sanctioneze regimul ucrainean.

In noaptea de marti spre miercuri, 26 de persoane si-au pierdut viata in violente si aproape o mie au fost ranite. SUA s-au miscat rapid miercuri si au anuntat ca au intocmit o "lista neagra" cu 20 de persoane de rang inalt din Ucraina care vor fi afectate de sanctiuni, scrie New York Times.

Unii diplomati europeni au declarat, miercuri, ca sunt in favoarea impunerii de sanctiuni pentru persoanele care se fac vinovate de varsarea de sange de la Kiev. Oficialii de la Bruxelles au inceput deja sa lucreze la aceasta initiativa, pregatind o intalnire de urgenta a ministrilor de Externe din UE, ce urmeaza sa aiba loc joi.

Inainte de aceasta intalnire, sefii diplomatiei franceze, germane si pooloneze urmeaza sa viziteze Kievul, pentru discutii cu membrii Guvernului si Opozitiei.

Presedintele american, Barack Obama, a cerut armatei ucrainene sa nu se implice in criza, altfel "vor exista consecinte daca oamenii depasesc aceasta linie". Departamentul de Stat nu a dezvaluit cine sunt cei 20 de ucraineni de pe lista neagra, insa a precizat ca "include intregul lant de comanda responsabil de ordonarea violentelor".

Premierul polonez, Radoslaw Sikorski, s-a declarat increzator ca Bruxelles-ul va impune, joi, sanctiuni oficialilor ucraineni, cu exceptia lui Ianukovici, "care este totusi presedintele ales democratic".

Oficial UE: Nu putem specula daca Romania s-ar putea opune aplicarii de sanctiuni Ucrainei

In Romania, la solicitarea Ziare.com, Ministerul roman de Externe a precizat ca mandatul ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlatean, pentru participarea sa la reuniunea extraordinara a Consiliului Afaceri Externe, prevede discutarea posibilitatii adoptarii de sanctiuni impotriva celor responsabili de represiune si de incalcarea drepturilor omului in cursul manifestarilor violente de la Kiev, soldate cu numeroase victime.

Ulterior, si presedintele Traian Basescu a vorbit despre situatia din Ucraina, precizand ca pozitia Romaniei in Consiliul Afacerilor Externe ce se va desfasura joi la Bruxelles va fi pro sanctiuni pentru cei responsabili de violente, dar contra sanctiunilor de ordin economic.

Ucraina, in prag de razboi: Zeci de morti si sute de raniti - vezi cele mai importante incidente

"Maine, in CAE, Romania va fi de acord cu aplicarea de sanctiuni pentru cei responsabili de utilizarea excesiva a fortei. Dar nu este momentul de a aplica sanctiuni economice. In continuare fac apel la tara vecina la gasirea formulelor de negociere si solutionare a disputei Putere-Opozitie prin mijloace democratice - alegeri", a spus Traian Basescu.

Seful statului a precizat ca Romania este pregatita, ca tara vecina, pentru a prelua eventualii imigranti si a reluat apelul, atat pentru presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, cat si pentru liderii Opozitiei, sa renunte la violente.

Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, a convocat, miercuri dimineata, o reuniune a ambasadorilor UE care se ocupa de probleme de securitate, in cursul careia "vor fi analizate toate optiunile, inclusiv cea a sanctiunilor impotriva unor responsabili de represiune si incalcarea drepturilor omului".

Totodata, ministrii de Externe din cadrul UE se vor reuni de urgenta, joi, la Bruxelles pentru a discuta despre sanctiunile impotriva regimului presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, dupa violentele din ultimele ore.

"O reuniune extraordinara a ministrilor Afacerilor Externe, consacrata Ucrainei, a fost convocata maine, la ora 14.00 (15.00, ora Romaniei) ", a anuntat purtatoarea de cuvant a lui Catherine Ashton.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Ucraina sanctiuni UE, #Ucraina sanctiuni Romania, #Ucraina violente morti , #Ucraina