Ucraina sustine ca serviciile ruse planuiau incendierea unor scoli romanesti din Cernauti UPDATE Replica Rusiei

Luni, 26 Februarie 2018, ora 14:16
9106 citiri
Ucraina sustine ca serviciile ruse planuiau incendierea unor scoli romanesti din Cernauti UPDATE Replica Rusiei
Foto: SSU.gov.ua

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) sustine ca serviciile secrete ruse ar fi planuit sa incendieze scoli romanesti din Cernauti, pentru a alimenta tensiunile interetnice. Ambasada Rusiei la Bucuresti dezminte informatiile si acuza SBU ca este controlat de CIA.

SBU sustine ca un cetatean rus, David Ponomarev, care ar fi planuit comiterea unor "atacuri teroriste" in Mikolaiv in 2015, intentiona acum sa organizeze acte de sabotaj in Mikolaiv si Uzhgorod.

"Agenti ai SBU au impiedicat comiterea unor actiuni indraznete de provocare in regiunea Cernauti. Autorii, identificati de SBU, primisera din Rusia plati in avans pentru incendierea a doua scoli romanesti din Bucovina", precizeaza Serviciul ucrainean de securitate, referindu-se la nordul Bucovinei, parte a Ucrainei.

O strategie similara ar fi fost descoperita si in ce priveste comunitatea maghiara, insa fara distrugeri.

"Am primit informatii ca Rusia a ordonat lansarea unei campanii subversive pentru dezinformare, sub paravanul organizarii unor dezbateri publice pe tema 'Respectarea drepturilor culturale si etnice ale maghiarilor din regiunea ucraineana Zakarpattia in contextul Articolului 7 al Legii ucrainene a educatiei'. In cursul evenimentului, urmau sa fie lansate apeluri pentru acordarea autonomiei maghiarilor din regiunea Zakarpattia din cauza presupuselor acte de persecutare comise de autoritatile ucrainene.

Organizatorii campaniei planuiau sa difuzeze materiale de propaganda pe aceasta tema in presa rusa si sa le distribuie activ pe retele de socializare online. Agenti ai SBU au aflat ca persoana care coordona campania era un reprezentant al unei organizatii cunoscute, in timp ce executantul direct era seful unui fond filantropic din Kiev", a declarat Viktor Kononenko (foto), directorul adjunct al Serviciului ucrainean de securitate, potrivit agentiei de presa Unian.

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) nu a dezvaluit ce dovezi detine pentru sustinerea acuzatiilor, care intervin in contextul criticilor privind modul in care drepturile minoritatilor etnice din Ucraina sunt respectate prin noua Lege ucraineana a educatiei.

Romania vrea mai multe informatii

O reactie rapida a venit de la Ministerul roman al Afacerilor Externe care a anuntat ca a cerut detalii suplimentare de la autoritatile ucrainene.

"Am luat nota cu preocupare de informatiile prezentate public de Serviciul de Securitate al Ucrainei privind tentativele de incediere a unor scoli cu predare in limba romana din regiunea Cernauti.

In prezent, intreprindem demersurile necesare privind obtinerea de elemente suplimentare referitoare la circumstantele producerii acestor tentative, precum si a modului in care au actionat autoritatile ucrainene in drept in aceasta situatie", a precizat Ministerul Afacerilor Externe.

MAE adauga ca condamna ferm orice actiune indreptata impotriva unor institutii de invatamant cu predare in limba romana din Ucraina.

UPDATE Ambasada Rusiei la Bucuresti a dezmintit, luni, informatia si i-a criticat pe jurnalistii care au preluat stirea, acuzand drept "inca un acces de paranoia anti-rusa la Kiev" informatiile furnizate de SBU (serviciile de securitate ucrainene).

Intr-o postare de pe contul de Facebook al ambasadei, intitulata "inca un acces de paranoia anti-rusa la Kiev" si precizandu-ase ca este "comentariul Ambasadei Rusiei la Bucuresti", reprezentanta diplomatica sustine ca SBU, "dupa cum stie bine toata lumea, are mai mult de 10 de ani de cand este o institutie controlata de catre CIA in aceasta tara".

Reprezentantii ambasadei spun ca regimul de la Kiev, cel ce sufera de "mania grandorii nationale", "ar dori sa distraga atentia vecinilor sai de la acea politica de ucrainizare fortata, pe care o urmareste in mod constant, si care s-a manifestat cel mai viu prin adoptarea "Legii Educatiei" cu caracter discriminatoriu".

Relatiile dintre Rusia si Ucraina sunt extrem de tensionate, din cauza orientarii prooccidentale a Administratiei de la Kiev. In estul Ucrainei are loc un conflict militar intre serviciile de securitate ucrainene si separatisti prorusi.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#Ucraina scoli romanesti incendiate Cernauti Rusia , #Ucraina