Ucraina, victorie importanta in lupta cu separatistii

Autor: Ana Ilie
Luni, 14 Iulie 2014, ora 15:55
3040 citiri
Ucraina, victorie importanta in lupta cu separatistii

Armata ucraineana a obtinut o victorie importanta in lupta cu separatistii din estul tarii, dupa ce a reusit sa recucereasca aeroportul din Luhansk.

Fortele Guvernului de la Kiev isi continua avansul in fata separatistilor pro-rusi si, dupa lupte intense, au reusit sa deblocheze aeroportul din Luhansk, unul dintre marile orase din estul tarii care se afla inca in mainile rebelilor, scrie Le Monde.

"Statul major al operatiunii antiteroriste a raportat presedintelui Petro Porosenko ca militarii ucraineni au ajuns, dupa lupta, la aeroportul din Luhansk", a anuntat presedintia ucraineana pe contul sau de Facebook.

Ulterior, un purtator de cuvant al armatei a declarat ca aviatia a efectuat lovituri aeriene in apropierea aeroportului si in apropiere de doua localitati ale regiunii Luhansk, unde a vizat echipamentele de lupta ale separatistilor pro-rusi.

Aeroportul, deteriorat si inchis de mai multe saptamani, era controlat de forte pro-europene, insa inconjurat de forte separatiste, asa ca nu se putea ajunge la el. Pentru separatisti, acesta era un punct important de aparare, pe calea catre orasul Luhansk.

Pro-rusii nu si-au abandonat usor pozitiile in jurul acestui obiectiv strategic si au utilizat rachete Grad impotriva fortelor de securitate.

Ucraina, in prag de razboi: Armata a patruns in Luhansk

Fortele guvernamentale ucrainene au luat cu asalt, duminica dupa-amiaza, orasul Luhansk. Ofensiva impotriva orasului-bastion al rebelilor pro-rusi se duce cu tancurile.

Lupte grele s-au declansat in momentul in care coloanele de vehicule armate ale armatei ucrainene au atacat dinspre sud si vest, a anuntat liderul militar al rebelilor, Igor Strelkov.

Strelkov, pe care Kievul il acuza ca este agent rus, a precizat ca exista rapoarte conform carora fortele speciale au aterizat cu elicopterul in orasul cu 425.000 de locuitori.

Rebelii separatisti din Luhansk se lupta de mai multe luni cu armata Kievului, dupa ce si-au declarat independenta, in luna aprilie.

Ucraina, in prag de razboi: Fortele ucrainene au recucerit doua orase

Dupa un armistitiu de zece zile ignorat de separatisti, luptele grele s-au reluat in estul Ucrainei. Ambele parti ale conflictului au suferit pierderi importante. Fortele Kievului au reluat bombardarea cu artilerie grea a pozitiilor separatistilor, inclusiv zonele civile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Ucraina aeroport Luhansk, #Ucraina lupte Luhansk , #Ucraina