Un razboi in Europa nu este o idee paranoica

Duminica, 31 August 2014, ora 18:55
23442 citiri
Un razboi in Europa nu este o idee paranoica
Foto: Washington Post

Izbucnirea unui raboi in Europa nu reprezinta o idee paranoica, este de parere Anne Appleabaum, jurnalista distinsa cu prestigiosul Premiu Pulitzer si director al Global Transitions Program la Institutul Legatum din Londra.

Appleabaum isi incepe articolul in Washington Post vorbind despre vara poloneza a anului 1939.

Pe parcursul intregii sale vieti de adult, scrie jurnalista, i-au fost aratate fotografii din acea vara: copii care se joaca la soare, femei imbracate modern pe strazile din Cracovia. Ba chiar a vazut o imagine de la o nunta din iunie 1939, in gradina casei pe care o detine acum. Toate aceste fotografii transmit un sentiment de osanda, pentru ca stim ce s-a intamplat mai departe. In septembrie 1939, Germania nazista a invadat Polonia. "Ocupatie, haos, distrugere, genocid", scrie Appleabaum.

Cele mai multe persoane care participasera la nunta din acea vara au murit sau au fugit, dar niciuna nu s-a mai intors vreodata.

Razboi in Ucraina: Cum il opresti pe Putin?

In retrospectiva, toate par naive acum. In loc de a celebra nunti, oamenii ar fi trebui sa lase totul balta, sa se mobilizeze de razboi total, cat inca mai era posibil. Si acum vine intrebarea: ar trebui ucrainenii, in vara lui 2014, sa faca la fel? Ar trebui ca Europa centrala sa li se alature?

"Imi dau seama ca aceasta problema suna apocaliptic si prosteste, pentru cititorii din Europa sau SUA", mentioneaza autoarea. In ultimele zile, trupele rusesti care poarta pavilionul unei tari care nu exista - Novorusia - au trecut frontiera de sud-est a Ucrainei. Academia Rusa de Stiinte a anuntat recent ca va publica o istorie a Novorusiei in aceasta toamna, care ar fi inceput sa fie construita de Ecaterina cea Mare.

Numeroase harti ale Novorusiei circula in Mosova, unele includ si Kharkiv si Dnipropetrovsk, orasele care sunt, totusi, la sute de kilometri distanta de batalioanele separatistilor. Unele harti plaseaza Novorusia de-a lungul coastei, conectand Rusia la Crimeea si in cele din urma la Transnistria, provincia din Republica Moldova ocupata de rusi. Chiar daca Osetia de Sud si Abhazia, provincii "sculptate" din Georgia nu sunt recunoscute ca state, ele pot reprezenta modele dupa care Novorusia poate creste tot mai mult in timp.

Genocidul ucrainenilor ostili Rusiei

Soldatii rusi vor trebui sa creeze Novorusia - cati din ei vor pune umarul, asta depinde de cat de greu se duc luptele din Ucraina si cine ii ajuta, dar in cele din urma Rusia va avea nevoie de mai multi militari pentru a controla aceste teritorii. Novorusia nu va putea fi construita atat timp cat exista ucraineni care vor sa ramana ucraineni. Alexandr Dugin, ideologul lui Putin, a propus recent o solutie: "Ucraina ar trebui sa fie curatata de idioti. Sugerez genocidul ucrainenilor. Cretinii diabolici sunt surzi la vocea Logosului, si sunt mortali datorita stupiditatii lor incredibile. Nu cred ca acestia sunt ucraineni. Ucrainenii sunt slavi frumosi. Acestia au aparut din vagauni ca o rasa bastarda".

Insa Novorusia va fi, de asemenea, greu de sustinut daca are oponenti in vest. In Rusia exista insa discutii si pentru rezolvarea acestui impediment. Autoarea aminteste de declaratia liderului ultranationalist rus Vladimir Jirinovsk, care a spus recent ca Polonia si statele baltice risca sa fie "sterse de pe fata pamantului" in contextul escaladarii conflictului din Ucraina, soarta Europei de Est fiind in mainile lui Vladimir Putin.

O persoana mult mai serioasa, disidentul rus Andrei Piontkovski, a publicat recent o analiza, in contextul in care Putin a transmis lumii intregi ca nu ar trebui sa se puna cu Rusia nucleara. Piontkovski este de parere ca Putin ia, intr-adevar, in calcul posibilitatea unui atac nuclear, poate asupra unei capitale baltice, poate asupra unui oras polonez, pentru a demonstra ca NATO este o entitate goala, fara sens. Intr-adevar, in exercitii militare in 2009 si 2013, armata rusa a simulat un astfel de atac asupra Varsoviei.

Incepe razboiul in Ucraina? Putin: Nu va puneti cu Rusia nucleara!

"Sunt toate acestea niste nebunii. Poate. Si poate Putin este prea slab pentru a face acest lucruri, poate ca e vorba despre o tactica de intimidare sau poate ca oligarhii lui il vol opri", continua Anne Appleabaum. Dar "Mein Kampf" parea, de asemenea, isteric pentru publicul german si din Vest. Ordinul lui Stalin de a lichida clase intregi si grupuri sociale ne-ar fi parut la fel de dement, daca l-am fi auzit.

Dar Stalin si-a pus amenintarile in practica nu pentru ca era nebun, ci pentru ca si-a urmat logica proprie cu multa dedicare si pentru ca nimeni nu l-a oprit. Chiar in acest moment, nimeni nu poate sa-l opreasca nici pe Putin. Deci suntem paranoici daca ne pregatim de razboi total? Sau suntem naivi daca nu facem asta?

Autoritățile ucrainene au început evacuarea în masă a unei regiuni din nordul țării
Autoritățile ucrainene au început evacuarea în masă a unei regiuni din nordul țării
Autorităţile ucrainene au început evacuările în masă ale localităților din regiunea Sumî, din nordul ţării, aproape de graniţa cu Rusia, după perioade lungi de bombardamente intense...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#razboi Europa Novorusia, #Putin Novorusia razboi, #Ucraina razboi Rusia , #Ucraina