Urmarile razboiului din Donbas: ce se intampla cu evreii din Ucraina si Rusia

Luni, 04 Mai 2015, ora 21:27
9333 citiri
Urmarile razboiului din Donbas: ce se intampla cu evreii din Ucraina si Rusia
Foto: Hepta.ro

Situatia din estul Ucrainei este in continuare instabila la mai bine de jumatate de an de la izbucnirea conflictului armat, in pofida demersurilor de pace.

Tocmai din acest motiv, una dintre consecintele ce pot fi observate este cresterea radicala a numarului evreilor ce au parasit Rusia si Ucraina in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, dupa cum remarca Mark Adomanis intr-un comentariu publicat in Forbes.

Procentual, numarul evreilor ce au parasit Ucraina cu destinatia Israel a crescut cu 215% (1.971 de oameni), in timp ce in Rusia cresterea este de 50% (1.515 de oameni) in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

In schimb, in celelalte zone ale Europei situatia este "mai mult sau mai putin stabila", iar evreii nu s-au grabit sa se intoarca in Israel. Asta cu toate ca in Paris si Copenhaga au avut loc atacuri teroriste ce au vizat comunitatea lor si Israelul in numeroase randuri a facut apeluri pentru a-i readuce acasa.

Conform ultimelor date oficiale, in 2013 in Ucraina se aflau 65 de mii de evrei, iar in Rusia in jur de 190 de mii. Situatia nu este asadar alarmanta, insa editorialistul Forbes avertizeaza ca, in cazul in care tendinta observata in primele luni ale anului ar continua, se poate ajunge la disparitia comunitatilor evreiesti din cele doua tari.

Astfel, daca numarul plecarilor s-ar mentine, 12,1% dintre evreii din Ucraina ar parasi tara pana la finele acestui an, coroborat cu cei 3,2% ce vor parasi Rusia.

Evreii, tot mai hartuiti in Europa si in lume - care este situatia musulmanilor

Sursa citata mentioneaza ca evreii si-au pus in decursul anilor amprenta pe literatura, arta, stiinta, politica si afacerile celor doua tari, insa in acelasi timp aceasta comunitate a fost si victima violentelor si discriminarii.

Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, peste 1 milion de evrei au parasit Rusia, Ucraina si fostele republici sovietice, avand ca destinatie vestul Europei, SUA sau Israel. De altfel, declinul a inceput inca de la sfarsitul Razboiului Rece, dupa cum mentioneaza Forbes.

"Ar fi o pierdere teribila pentru toata lumea, mai ales pentru rusi si ucraineni, in cazul in care comunitatile evreiesti din Rusia si Ucraina ar deveni victimele razboiului din Donbas. Datele initiale, in orice caz, arata ca exact asta se intampla", concluzioneaza Forbes.

Mark Adomanis, autorul articolului din Forbes, este specializat in economia Rusiei si in demografie

C.S.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#emigrare evrei Ucraina, #emigrare evrei Rusia, #numar evrei Ucraina , #Ucraina