USA Today: Romania, precauta fata de Rusia, cauta imbratisarea Occidentului

Miercuri, 04 Iunie 2014, ora 09:41
5258 citiri
USA Today: Romania, precauta fata de Rusia, cauta imbratisarea Occidentului
Fotp USA Today

Pentru Romania, daca exista o parte pozitiva a recentei anexari de catre Rusia a unei bucati din invecinata Ucraina, aceasta e faptul ca americanii si-au indreptat spre ea o atentie pe care liderii acestei tari o simteau pierduta.

Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, va ajunge in Romania saptamana asta ca parte dintr-un lung sir de vizite americane de rang inalt, facute cu intentia de a reaminti acestei natiuni est europene, dar si rusilor, ca Occidentul nu doarme in timp ce presedintele Vladimir Putin incearca sa extinda sfera de influenta a Rusiei, scrie USA Today.

Rusia vrea sa trimita "ajutor umanitar" la Donetk. Ce spune Ucraina

Rusia nu este o amenintare directa pentru teritoriul Romaniei. Cu toate acestea, aici discutiile sunt pline de ingrijorare in legatura cu expansiunea rusa, partial si pentru ca doar in urma cu 25 de ani, Romania a scapat de dictatura lui Nicolae Ceausescu, un lider sprijinit de URSS. Romanii sunt convinsi ca apetitul pentru teritorii al lui Putin nu s-a domolit si ca Moldova, un vecin cu legaturi istorice mult mai stranse fata de Romania, este tinta urmatoare.

Rusia si costurile anexarii Crimeii

Ioan Mircea Pascu, un europarlamentar roman, a declarat saptamana trecuta la o conferinta gazduita de SNSPA, o universitate din Bucuresti, ca incursiunea ruseasca din Ucraina nu va ramane fara costuri pentru Moscova.

"Pretul pe care trebuie sa il plateasca Moscova este revigorarea NATO", a sustinut Pascu, adaugand ca fortele NATO si-au intensificat activitatea in Romania, astfel incat "prezenta militara a NATO s-a apropiat de Rusia". Ca urmare, a spus Pascu, dupa anexarea Crimeii, "Rusia este mult mai izolata decat inainte si Putin este mult mai compromis".

Cu toate acestea, arata Pascu, "afacerea Crimeea arata un model de comportament care ramane ingrijorator". "Rusia muta decisiv si ia piese", iar Occidentul raspunde cu sanctiuni si condamnari. Occidentul se simte usurat cand Rusia se retrage din postura sa agresiva fata de alte natiuni din regiune. Un fel de liniste reapare, dar "Rusia ramane cu capturile", printre care Crimeea si apele de importanta strategica si bogate in resurse energetice.

Intoarcerea la granitele care separa

Iulian Chifu, consilier pe politica externa al presedintelui Romaniei, spune ca rezultatul este transformarea granitei de est a Romaniei dintr-o "frontiera civilizata", perceputa ca un parteneriat pentru pace intre Rusia si lumea occidentala, intr-o "granita puternica, o margine impusa cu forta, o granita din perioada de izolare.

Rusia vorbeste de o "catastrofa globala": SUA desfasoara un razboi in Ucraina pentru interesele proprii

Pe o parte vom avea o lume si, de partea cealalta, vom avea alta lume. Aceasta realitate, si sper sa se intample la granitele Ucrainei, inseamna ca orice este in spatele acestor granite trebuie sa se orienteze spre NATO si UE", a spus Chifu.

Iar Romania ar putea fi chiar langa aceasta granita.

Vicepresedintele rus a vizitat luna trecuta regiunea separatista Transnistria, din Republica Moldova. Vizita a starnit ingrijorari ca Rusia incearca sa utilizeze aici aceeasi strategie pe care a folosit-o in Ucraina: o miscare ruseasca separatista care sa destabilizeze tara inaintea alegerilor din noiembrie, care vor deveni astfel un referendum Est versus Occident.

"Am vazut o activitate crescuta a serviciilor de informatii ale Federatiei Ruse in Republica Moldova", spune Vladimir Filat, fost premier al Moldovei. Scopul, spune acesta, pare sa fie "destabilizarea in perspectiva alegerilor din toamna".

Uniunea Europeana a facut deja drumuri in Moldova in speranta atragerii acestei tari catre o alianta occidentala. La sfarsitul acestei luni, Moldova va beneficia de acord de liber schimb incheiat cu Uniunea Europeana, iar UE si-a extins binefacerile eliminarii vizelor de calatorie pentru cetatenii moldoveni. De asemenea va asigura un ajutor direct de 40 de milioane de euro in acest an.

Rusia acuza ca in Ucraina au fost trimisi mercenari americani - Lavrov: Vrem sa aflam daca e adevarat

Impreuna, Moldova si Ucraina reprezinta intreaga frontiera de nord si est a Romaniei.

Romania, in cautarea independentei energetice

La o intalnire cu vicepresedintele Biden in luna mai, premierul roman Victor Ponta si-a dezvaluit preocuparea tarii sale fata de Moldova.

"Am vorbit foarte mult despre statul moldovean. De cate ori avem ocazia sa ne intalnim, ii tot spun domnului vicepresedinte cat de importanta este Moldova pentru Romania, cat de important este sa sprijinim SUA si Uniunea Europeana pentru aceasta orientare pro europeana si pro romaneasca a Republicii Moldova. Si vreau sa multumesc pentru sprijinul pe care administratia de la Washington ni-l ofera intr-o maniera atat de explicita".

Ponta aspus ca Romania incearca sa isi mareasca productia de energie proprie, astfel incat "Romania sa isi asigure independenta energetica pentru ea si pentru Republica Moldova, un obiectiv care este mult mai important in actualele conditii de criza". In intreaga regiune, Rusia isi foloseste dominatia energetica ca un bat cu care forteaza natiunile mai sarace sa ii face concesii.

In acest timp, SUA s-au angajat intr-o campanie sustinuta de reasigurare a Romaniei, pentru a sublinia angajamentul Occidentului in zona. Ca membru oficial al NATO, Romania este aparata de prevederile de securitate comuna ale tratatului care garanteaza ca intreaga alianta va sari in protejarea oricarui membru. In timpul vizitei sale din mai, Biden a exprimat in mod explicit angajamentul SUA in securitate aROmanie.

Restantele Romaniei versus restantele NATO

La inceputul acestui an, SUA au inceput sa foloseasca o baza aeriena in Romania ca nod principal de tranzit pentru operatiunile militare din Afganistan, inlocuind un centru similar din Kirgizstan. In plus, Pentagonul planuieste sa deschida un centru cu rachete defensive la sfarsitul anului, iar exercitiile militare americane si vizitele navelor militare americane au crescut in Romania de la inceperea actualei crize ucrainene.

Marti, presedintele Obama a anunta sa urmeaza sa ceara un miliard de dolari din partea Congresului pentru a mentine si a extinde aceste eforturi de-a lungul Europei de Est, inclusiv pentru Ropmania si Moldova.

Provocarile insa raman de ambele parti: Romania nu reuseste de multi ani sa indeplineasca cerinta NATO de a aloca 2% din PIB pentru apararea nationala, desi guvernul promite acum sa faca asa pana in 2016.

Iar SUA nu au reusit sa numeasca un nou ambasador in Romania, lasand acest post vacant de mai mult de un an de zile.

"Una dintre cele mai jenante situatii e ca au trecut 19 luni fara un ambasador american aici si romanii vor sa stie 'daca noi contam pentru voi'", spune Larry Watts, profesor asociat al national School si autor al mai mutor carti despre istoria Romanei. Mark Gittenstein, ultimul ambasador american, sustine ca Romania este extrem de importanta pentru interesele SUA.

"Romania este cel mai de incredere aliat in aceasta regiune in acest moment", spune Gittenstein, "atat ca obstacol impotriva oricarei alte expansiuni rusesti", si ca "ancora in sud estul Europei pentru NATO".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Romania SUA alianta NATO, #Romania ingrijorare Rusia agresiune, #Roomania cauta imbratisare Occident , #Ucraina