Victoria Nuland: Exista state dispuse sa furnizeze arme Ucrainei, dar doar cu acordul Washingtonului

Miercuri, 04 Martie 2015, ora 21:43
4269 citiri
Victoria Nuland: Exista state dispuse sa furnizeze arme Ucrainei, dar doar cu acordul Washingtonului
Foto: Arhiva / TVR

O delegatie americana a fost trimisa in Europa pentru a discuta cu statele UE despre o posibila inasprire a sanctiunilor impotriva Rusiei, mai ales ca mii de soldati rusi inca se afla in cele doua provincii separatiste ucrainene, unde armata rusa si-a construit propria structura de comanda, a declarat miercuri Victoria Nuland, adjunctul secretarului american de stat pentru afaceri europene.

Aceasta a mai precizat ca unele state sunt dispuse sa furnizeze arme Ucrainei daca vor primi un aviz pozitiv din partea Washingtonului, transmit agentiile Reuters si France Presse.

Ambasadorul Ucrainei in Romania: Acordul de la Minsk e mort. Vrem arme

In timpul unei audieri in fata unei comisii din Congresul american, Victoria Nuland a exprimat noi temeri cu privire la recentele atacuri de artilerie si la luptele din jurul orasului Donetk si de pe soseaua catre orasul-port Mariupol, mentionand ca armistitiul convenit pe 12 februarie la Minsk a fost incalcat de peste o suta de ori.

Care e cea mai mare miza a anexarii Crimeei

Intrebata despre posibilitatea ca SUA sa furnizeze arme Ucrainei, ea a raspuns ca presedintele Barack Obama inca examineaza aceasta chestiune cu responsabili din domeniul securitatii nationale.

Totusi, Victoria Nuland a recunoscut faptul ca Ucraina a incercat sa achizitioneze arme din alte state, insa acestea au solicitat avizul Washingtonului inainte de a decide daca vor efectua astfel de livrari.

Cat despre misiunea respectivei delegatii, oficialul american a indicat faptul ca este important ca pozitia Statelor Unite cu privire la inasprirea sanctiunilor in eventualitatea unor noi actiuni armate ale separatistilor prorusi sa fie armonizata cu cea a statelor europene.

Obama a extins sanctiunile pentru Rusia cu un an

La intrebarea referitoare la prezenta trupelor rusesti in estul Ucrainei, ea a raspuns ca acolo inca sunt "mii si mii" de soldati rusi, echipati cu armament din dotarea armatei ruse.

"Incepand din luna decembrie, Rusia a transferat sute de echipamente, inclusiv tancuri, vehicule blindate si piese de artilerie grea. Armata rusa are propria sa structura de comanda in estul Ucrainei, cu o ierarhie ce merge de la generali pana la ofiterii cu grade mai mici", a detaliat Nuland.

Intrucat audierea de miercuri nu a fost una cu "usile inchise", ea a refuzat sa ofere mai multe informatii despre trupele rusesti care sprijina combatantii din estul separatist al Ucrainei. In schimb, a amintit ca "asa cum a spus recent si presedintele (Barack Obama, n.red.), ei (rusii, n.red.) finanteaza razboiul, il alimenteaza si il controleaza".

In cursul zilei de marti, presedintii american si francez, Barack Obama si Francois Hollande, si cancelarul german Angela Merkel au promis "o reactie puternica" a Occidentului in cazul unei "incalcari majore" a incetarii focului in Ucraina. Ei au cerut de asemenea consolidarea rolului OSCE in supravegherea respectarii armistitiului, care este primul punct din planul de pace convenit pe 12 februarie de liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei si Frantei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Nuland arme Ucraina, #Nuland tari furnizeaza arme Ucraina , #Ucraina