Viktor Iuscenko: Ceea ce se intampla in Ucraina nu e razboi civil, ci ocupatie rusa

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 22:04
2927 citiri
Viktor Iuscenko: Ceea ce se intampla in Ucraina nu e razboi civil, ci ocupatie rusa
Foto: Karadeniz Press

Fostul presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko, a afirmat, joi, ca ceea ce se intampla in Ucraina nu trebuie caracterizat ca fiind razboi civil, ci ocupatie ruseasca.

"Conflictul care are loc in estul Ucrainei nu este un conflict intern. (...) Nu am avut niciodata un razboi civil. Nu exista motive astazi care sa forteze ucraineni dintr-o parte a tari de a se lupta cu ucraineni dintr-o alta parte a tarii. Exista un cuvant care sa descrie ceea ce se intampla in Ucraina si acesta este 'razboi'. Este vorba de ocupatia rusa a Ucrainei", a declarat Iuscenko la conferinta de la Palatul Parlamentului dedicata sarbatoririi a 25 de ani de la caderea comunismului.

El a avertizat asupra asa-ziselor convoaie umanitare pe care Rusia le trimite, afirmand ca acestea transporta, in cele mai multe cazuri, material militar.

"In fiecare zi asa-zise convoaie umanitare vin in Ucraina. (...) Feriti-va de acele asa zise convoaie umanitare pentru ca ele transporta in cea mai mare parte arme, combustibili pentru tancuri si vehicule blindate", a aratat fostul lider ucrainean.

Armistitiu doar pe hartie in Ucraina: 1.000 de oameni au murit dupa semnarea pactului

In opinia sa, in formatul de negociere de la Minsk nu sunt sanse de a se gasi o solutie la conflictul din Ucraina.

"Avem asa-zisul format de la Minsk unde avem teroristi care reprezinta acele organizatii teroriste si care stau la masa - desigur, ei sunt niste marionete manipulate de Moscova - si avem si partea ucraineana. La ce ne putem astepta, ce fel de descoperire politica si diplomatica asteptam din acest format de negocieri? Cred ca e o mare intrebare pentru Europa libera, democratica si iubitoare de pace. Avem nevoie de un plan care sa arate cum urmareste Europa sa rezolve aceasta situatie de conflict impusa de Moscova", a sustinut Iuscenko.

El a afirmat ca exista inca lideri in Europa care sunt interesati sa reinvie "imperiul raului", anume fosta Uniune Sovietica.

"Daca ne uitam la harta politica a Europei, astazi, de la Muntii Urali pana la Lisabona vedem o linie de diviziune care merge de la Marea Baltica la Marea Neagra. Aceasta este o granita intre doua lumi diferite care coexista pe harta Europei: pe partea stanga vedem Europa iubitoare de libertate, prospera si democratica, iar pe cealalta parte vedem Europa medievala, cu regimuri autoritare, dictaturi", a adaugat fostul presedinte al Ucrainei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ucraina ocupatie rusa, #Viktor Iuscenko ocupatie rusa Ucraina, #Viktor Iuscenko Palatul Parlamentului , #Ucraina