Violentele din Ucraina iau amploare: 4 morti si sute de raniti. Opozitia ameninta cu atacuri (Video)

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 23:18
3828 citiri
Violentele din Ucraina iau amploare: 4 morti si sute de raniti. Opozitia ameninta cu atacuri (Video)

Protestele violente din Ucraina par scapate de sub control, cel putin patru persoane fiind impuscate mortal si cateva sute fiind ranite, in urma ciocnirilor dintre protestatari si fortele de ordine, din capitala Kiev. Se inregistreaza astfel primele victime de la inceputul manifestatiilor.

Ministrul de Interne al Ucrainei a declarat, miercuri, ca este in desfasurare investigarea unuia dintre decese, ale carui circumstante nu sunt clare, informeaza CNN.

Purtatorul de cuvant al departamentului american de stat, Marie Harf, a condamnat miercuri violentele tot mai mari din Ucraina, mai ales impotriva jurnalistilor si protestatarilor pasnici.

In acelasi timp, Statele Unite au revocat vizele oficialilor ucrainieni care au ordonat violente ale fortelor de ordine impotriva protestatarilor, iar statele occidentale ameninta cu alte sanctiuni. De asemenea, presedintele Lituaniei, Dalia Gribauskaite, a condamnat vehement violentele din Kiev.

Totodata, liderii canadieni au anuntat ca se vor consulta cu Statele Unite si cu Uniunea Europeana pentru o reactie puternica dupa violentele din Ucraina si ca iau in considerare "toate optiunile". SUA si UE au facut un apel catre toate partidele din Ucraina sa gaseasca o solutie democratica la criza politica.

Si ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat ca situatia din Ucraina "scapa de sub control" si a cerut dialog intre toate partile.

Protestele din Ucraina devin mortale - Doua victime intr-o noapte

Lideri ai trei grupari politice ale Opozitiei de la Kiev s-au intalnit cu presedintele Viktor Ianukovici, in incercarea de a rezolva criza, a transmis site-ul Presedintiei de la Kiev. Cei trei sunt Vitali Klitschko, Arseni Iatseniuk si Oleg Tiahnibok.

Prima parte a negocierilor - o intalnire de mai mult de trei ore - s-a incheiat, iar Klitschko i-a acuzat pe membrii Guvernului lui Ianukovici ca au sangele protestatarilor pe maini.

"Daca maine (joi - n.red.), presedintele nu face un pas inainte, vom ataca", a spus Klitschko.

Protestatarii din Ucraina, pusi la zid: Legile care sanctioneaza manifestantii intra in vigoare

Manifestantii au iesit pe strazile Kievului in numar si mai mare, in ultimele zile, dupa ce au fost publicate, marti, legile care inaspresc sanctiunile aplicabile manifestantilor, iar miercuri au intrat in vigoare. Protestatarii ataca cu cocktail-uri Molotov, iar fortele de ordine raspund cu gloante de cauciuc si grenade lacrimogene.

Imaginile difuzate la televiziunile din Ucraina au aratat ciocniri violente care au avut loc in jurul baricadelor din apropierea unor autobuze arse ale politiei. Ministrul de Interne a transmis ca 195 de politisti au fost raniti, iar 84 au avut nevoie de spitalizare, incepand de sambata.

MAE roman: Evitati zonele in care se desfasoara manifestatii

Ministerul Afacerilor Externe din Romania recomanda cetatenilor romani care se deplaseaza pe teritoriul Ucrainei sa evite prezenta in zonele in care se desfasoara manifestatii.

"Avand in vedere recentele evenimente violente din centrul Kievului, soldate cu victime, MAE recomanda cetatenilor romani sa nu participe la aceste actiuni, in caz contrar riscand sa fie pedepsiti in conformitate cu noua legislatie in vigoare de la 22 ianuarie 2014", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Atentionarea este valabila mai ales pentru zonele centrale ale Kievului - Piata Independentei, bulevardul Hresciatik, stadionul Dinamo - dar si pentru alte localitati in care se pot declansa manifestatii asemanatoare, mai transmite comunicatul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#morti violente Ucraina, #proteste violente Ucraina, #violente Kiev, #proteste Kiev , #Ucraina