Vocea romanilor din Cernauti: Armata a trecut de partea poporului. Se da lupta pentru libertate

Vineri, 21 Februarie 2014, ora 17:30
12710 citiri
Vocea romanilor din Cernauti: Armata a trecut de partea poporului. Se da lupta pentru libertate
Foto: Donbass.ua

Romanii din regiunea ucraineana Cernauti, aflata in apropiere de granita cu tara noastra, au de asemenea un cuvant de spus in ceea ce priveste revolutia de la Kiev, unde zeci de oameni au fost ucisi, iar sute de persoane au fost ranite.

Ziare.com a luat legatura cu un om de cultura din Cernauti, pentru a afla care este situatia romanilor de acolo. In aceasta regiune traiesc circa 180.000 de romani si moldoveni, adica 20% din populatie, potrivit recensamantului din 2001, iar multi conationali detin functii publice de conducere.

Revolta din Ucraina se apropie de Romania: Confruntari violente in Cernauti

Asadar, Alexandrina Cernov, directoarea singurei biblioteci romanesti din Cernauti "Glasul Bucovinei", a afirmat ca romanii de acolo sunt, alaturi de ucraineni, afectati de evenimentele din tara, dar ca ei au incercat sa stea departe de miscarile de strada, care s-au extins din Kiev in alte zone alte Ucrainei in luna ianuarie.

"Stiu ca romanii nu s-au implicat in manifestarile din Cernauti sau Kiev, dar desigur ca sunt afectati de evenimente, ca intreaga populatie a Ucrainei", a declarat Cernov.

Situatie mai buna decat in restul tarii

Mai mult, ea a subliniat ca situatia este mai buna aici decat in restul tarii, pentru ca Armata si Berkutul, trupele speciale ale Politiei ucrainene, au trecut de partea poporului, spre deosebire de Kiev, unde fortele de ordine au folosit, joi, chiar munitie de razboi impotriva protestatarilor.

"La ora actuala, in Cernauti, situatia este mult mai buna decat in intreaga tara: conducerea regiunii a demisionat, iar Armata si Berkutul au trecut de partea poporului. In Cernauti nu sunt violente. Autoritatile si Armata au trecut de partea poporului si in regiunile Transcarpatia si Cercasi", a mai afirmat Alexandrina Cernov.

Guvernator roman din Cernauti, demisie in strada, in mijlocul protestatarilor

Oficial de la Cernauti de origine romana, ranit de protestatari ucrainieni - marturie din mijlocul revoltei

Guvernatorul regiunii Cernauti, Mihail Papiev, si-a dat demisia, miercurea trecuta, in fata protestatarilor. El a luat aceasta decizie dupa ce studentii au ocupat strazile, cerand plecarea de la putere a presedinteului ucrainean Viktor Ianukovici. Gestul lui Papiev a fost si un semn de solidaritate fata de oamenii din Kiev care lupta pentru democratie si libertate.

Discutii pentru divizarea tarii

In plus, in Ucraina exista discutii despre divizarea tarii in doua popoare, unul pro-european, iar altul rusificat. Desi scenariul este greu de imaginat, acesta este sustinut si de liderul ultranationalist rus Vladimir Jirinovski, care a sustinut ca numai aceasta masura va duce la "oprirea macelului", potrivit RIA Novosti.

Scenarii pentru Ucraina - de la plecarea lui Ianukovici la divizarea tarii - ce se va intampla?

Alexandrina Cernov nu crede ca romanii din Cernauti vor sustine fortele ultranationaliste, insa ei sunt constienti ca exista si pericolul divizarii. Totusi, situatia din Ucraina ramane imprevizibila.

"Nu cred ca vor sustine fortele ultranationaliste, in care nu au incredere, cu toate ca sunt pro-europene. Situatia din Ucraina insa ramane la aceasta ora imprevizibila. Este greu sa ma pronunt ferm in acest sens. Desigur ca exista si acest pericol al divizari. 'Nebanuite sunt caile Domnului'. Se da lupta pentru democratie si libertate", a incheiat ea.

In ultimele trei zile, Kievul a fost transformat intr-un camp de lupta intre fortele de ordine si manifestanti. Bilantul arata ca 77 de oameni au fost ucisi, in timp ce peste 500 au fost raniti.

Lupte sangeroase in Ucraina: Ianukovici anunta alegeri prezidentiale anticipate

In urma violentelor confuntari, Viktor Ianukovici a anuntat alegeri anticipate, care vor avea loc pana in luna decembrie, si ca Ucraina va reveni la Constitutia din 2004, puterile presedintelui fiind limitate in acest caz.

Deciziile nu i-au multumit insa pe simpatizantii Opozitiei, care cer demisia de urgenta a seful statului si judecarea acestuia pentru violentele din ultima perioada. Manifestarile au luat amploare in Ucraina dupa ce Viktor Ianukovici a renuntat la semnarea unui acord cu Uniunea Europeana, pentru a se apropia de Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#romani Cernauti, #romani Cernauti revolutie Ucraina, #romani Cernauti revolta Ucraina, #Cernauti confruntari , #Ucraina