Vocea Rusiei: Ce interese teritoriale are Romania in Ucraina

Marti, 22 Aprilie 2014, ora 17:26
33300 citiri
Vocea Rusiei: Ce interese teritoriale are Romania in Ucraina
Foto: Wikipedia

Romania este una dintre tarile care incep sa aiba pretentii teritoriale in Ucraina si autoritatile de la Bucuresti pregatesc o interventie armata pentru protejarea romanilor din Bucovina si Odesa, sustine Vocea Rusiei, companie multimedia de stat si continuatoare a postului Radio Moscova.

"In timp ce autoritatile de la Kiev arunca tara in haos si favorizeaza fragmentarea sa teritoriala, vecinii ei incep din ce in ce mai mult sa aiba pretentii teritoriale in Ucraina. Acesta este, in special, cazul Romaniei", scrie Vocea Rusiei in editia in limba franceza.

Potrivit acestei surse, romanii evoca posibilitatea de a crea o regiune autonoma in Ucraina, iar presedintele Traian Basescu "nu ascunde faptul ca statul distribuie pasapoarte romanesti locuitorilor din Bucovina si din regiunea Odessa".

Vocea Rusiei citeaza surse care sustin ca aproximativ 80% dintre etnicii romani, adica mai mult de 100.000 de persoane, au deja un pasaport romanesc.

Comportamentul autoritatilor de la Bucuresti se explica prin discriminarea minoritatilor nationale, practicata de guvernul de la Kiev, sustine Vladimir Bruter, expert la Institutul International de Studii Politice si Umanitare.

"Discriminarea este puternica in Ucraina si nimeni nu intentioneaza sa-i puna capat", a spus acesta.

Publicatia rusa evoca un incident in care gruparea nationalista Sectorul de Dreapta a ars mai multe case dintr-o localitate de la granita cu Romania, cand mai multi oameni au fost internati cu arsuri.

"Raspunsul Bucurestiului nu s-a lasat asteptat. Doua zile mai tarziu, armata romana a lansat exercitii extraordinare in Bucovina de Sud. Statul Major roman a elaborat un plan pentru protejarea minoritatii nationale romane din Bucovina si din Odesa.

Senatul roman a obtinut chiar aprobarea presedintelui pentru o interventie armata in Ucraina, sub pretextul cererii de protectie din partea populatiei de etnie romaneasca", mai scrie Vocea Rusiei.

Se precizeaza chiar ca misiunea ar putea fi realizata de batalionul special Vulturii, ai carui militari sunt instruiti in Statele Unite.

C.S.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Romania pretentii teritoriale Ucraina, #minoritati romane Ucraina, #Vocea Rusiei Romania Ucraina , #Ucraina