Ucraina: Suspiciuni de frauda, vot sub amenintarea armelor si cel putin un mort: Separatistii pro-rusi isi anunta victoria

Duminica, 11 Mai 2014, ora 23:59
30394 citiri
Ucraina: Suspiciuni de frauda, vot sub amenintarea armelor si cel putin un mort: Separatistii pro-rusi isi anunta victoria
Foto: Reuters

Locuitorii din regiunile sud-estice ale Ucrainei, Donetk si Luhansk, au participat, duminica, la un referendum extrem de contestat, privind autoguvernarea si independenta de autoritatile de la Kiev.

Separatistii prorusi au organizat consultarea populara in ciuda impotrivirii guvernului de la Kiev, a comunitatii internationale, chiar si a presedintelui rus Vladimir Putin, care le-a cerut rebelilor, saptamana trecuta, sa amane referendumul si sa inceapa dialogul cu oficialii ucraineni.

Singurii care au urmat recomandarile lui Putin au fost activistii pro-federalizare din regiunea Harkov, care au decis, vineri, sa amane referendumul privind autonomia de Kiev.

Ucraina divizata: Harkovul renunta la referendum. Unde se va cere, totusi, votul

Votul nu a fost lipsit de incidente. Chiar inainte de deschiderea urnelor, luptele au reinceput in Slaviansk, unde s-au auzit numeroase explozii. Sediul Consiliului Municipal din Mariupol a luat foc, iar o persoana a murit in timpul unui asalt al fortelor de securitate ucrainene.

Unii dintre alegatori nu au stiut ce inseamna cu exactitate termenul rusesc folosit pe buletinele de vot, care a lasat loc de interpretare. In plus, au existat cazuri in care o persoana a votat de mai multe ori la sectii diferite sau in numele altor alegatori.

Liderii insurgenti le-au dat interdictie lui Barack Obama si Angelei Merkel sa mai calce pe teritoriul regiunii Donetk. Totodata, separatistii au fost amenintati de catre autoritatile ucrainene cu inchisoarea pe viata.

Oficialii de la Kiev au acuzat ca Moscova si separatistii ca s-au inteles sa fraudeze votul popular, in timp ce corespondentii straini din zona au observat numeroase neregului.

Cu toate acestea, rebelii sunt increzatori ca rezultalele vor fi favorabile, anuntand ca participarea la vot a depasit 70% atat in Donetk, cat si in Luhansk.

Totusi, comunitatea internationala, inclusiv tara noastra, condamna votul popular din Ucraina, il considera ilegal si afirma ca nu va recunoaste rezultatele acestuia.

Ziare.com v-a prezentat cele mai importante momente de la referendumurile din sud-estul Ucrainei:

22:19 - Un fotograf AP, care a asistat la violentele din orasul Krasnoarmeisk, sustine ca cel putin doi oameni au fost impuscati, relatand ca a vazut cadavrele cum zac pe caldaram. Anterior, jurnalistul Timur Olevsky a scris pe Twitter ca cel putin o persoana a murit, dupa ce Batalionul Dnipro (Garda Nationala a Ucrainei - n.red.) a tras in multimea de protestatari.

22:00 - Secretarul pentru Aparare al SUA, Chuck Hagel, a declarat ca nu a vazut vreo dovada ca Rusia si-ar fi retras trupele masate la granita cu Ucraina.

A mintit Putin? SUA acuza Rusia ca nu si-a retras trupele de la granita cu Ucraina

"Nu au plecat, cel putin din ceea ce am vazut pana acum", a spus Hagel intr-un interviu.

21:43 - Dupa inchiderea urnelor, organizatorii referendumului au anuntat ca rata de participare din Luhansk a fost de peste 79%, in timp ce la votul din Donetsk au participat peste 70% dintre alegatori.

21:33 - O persoana ar fi murit in orasul Krasnoarmeisk din regiunea Donetk, dupa un asalt al fortelor de securitate ucrainene.

"Batalionul Dnipro (Garda Nationala a Ucrainei - n.red.) a tras in multimea de protestatari. Unul a fost ucis. Altul a fost ranit", a scris jurnalistul Timur Olevsky pe Twitter, potrivit Kiev Post.

21:31 - Urnele s-au inchis! Separatistii pro-rusi isi anunta victoria. Inca nu au fost anuntate exit-poll-uri.

21:25 - Presedintele francez Francois Hollande a condamnat votul popular din sud-estul Ucrainei, spunand ca Rusia ar trebui sa suporte noi sanctiuni daca Ucraina nu va putea organiza alegerile prezidentiale din 25 mai, potrivit Kiev Post.

21:22 - La randul sau, Ministerul de Externe din Marea Britanie a reactionat dur in legatura cu referendumul din Donetk si Luhansk.

"Este foarte trist ca separatistii, care au devenit un adevarat pericol pentru cetatenii de rand, merg inainte cu asa-zisul lor referendum ilegitim. Toti ucrainenii vor avea o oportunitate reala de a face o alegere democratica la prezidentialele din 25 mai", se arata intr-un comunicat al institutiei britanice.

21:19 - Intre timp, ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a declarat ca se asteapta ca votul popular din sud-estul Ucrainei sa fie falsificat masiv.

"Rezultatele unui referendum fals au toate sansele sa fie si ele false. Nu exista nicio modalitate pentru a stabili macar rata de participare la vot", a scris acesta pe contul sau de Twitter.

21:17 - La randul sau, Ministerul polonez de Externe a afirmat ca numai integritatea teritoriala a Ucrainei este recunoscuta si ca Polonia nu va accepta rezultatele referendumului din 11 mai.

"Referendumul a fost organizat de un grup ilegal de separatisti inarmati, care contravine legii internationale si Constitutiei ucrainene", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Diplomatii polonezi vad consultarea populara din Ucraina drept un factor de destabilizare, care nu va face decat sa creasca tensiunile din fostul stat sovietic si din Europa de Est.

21:14 - Uniunea Europeana a aratat ca nu va recunoaste rezultatele referendumului de duminica organizat de rebelii prorusi, catalogandu-l drept ilegal, relateaza Reuters.

"Asa-zisele referendumuri tinute in parti din Luhansk si Donetk au fost ilegale si nu vom recunoaste rezultatele acestora. Cei care le-au organizat nu au niciun fel de legitimitate democratica", a precizat Maja Kocijancic, purtatorul de cuvant al Inaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Catherine Ashton.

Aceasta a adaugat ca referendumul a incalcat obiectivele pactului de la Geneva, semnat luna trecuta de UE, SUA, Ucraina si Rusia, pentru rezolvarea crizei din fostul stat sovietic.

21:00 - Separatistii rusi au pierdut pozitii importante in regiunea Slavianskului dupa operatiunea anti-terorista, transmite Timpul.

20:37 - Jurnalistul care a transmis ca Oleh Liasko, candidat la alegerile prezidentiale din Ucraina, a fost rapit de catre separatisti a precizat ca informatia nu a fost confirmata.

"Informatia despre rapire nu a fost confirmata. Imi cer iertare", a scris Serhii Garmas, redactor-sef al publicatiei locale Ostov, pe Twitter.

20:10 - Intre timp, un alt lider separatist, Boris Litvinov, a asigurat ca oamenii nu vor fi impiedicati sa participe la alegerile prezidentiale din 25 mai, transmite agentia de stiri Ukrinform.

20:05 - Seful comisiei electorale centrale din Donetk a declarat, pentru Interfax, ca soarta regiunii va fi hotarata dupa referendum, dar ca statutul acesteia va ramane neschimbat in viitorul apropiat.

"Vrem doar sa ne declaram dreptul la autodeterminare. Asta inseamna ca statutul Donetkului nu se va schimba imediat dupa publicarea rezultatelor referendumului - nu vom inceta sa fim o parte din Ucraina, nu vom deveni o parte din Rusia, nu vom face decat sa spunem lumii ca vrem o schimbare", a declarat Roman Liaguin.

"Poate ca vom ramane o parte a Ucrainei, unitara sau federalizata; poate vom deveni o parte a Rusiei. Poate vom deveni un stat independent sau un stat in interiorul unui model confederativ", a continuat el.

20:00 Desi scrutinul era programat pana la aceasta ora, oamenii voteaza in continuare.

19:55 - Locuitorii din patru zone ale regiunii Luhansk nu au putut participa la referendum, pentru ca vehicule militare au blocat accesul catre sectiile de votare. Totodata, autoritatile ucrainene au confiscat 15.000 de buletine de vot din Luhansk, potrivit Voice of Russia.

19:52 - Un locuitor din sud-estul Ucrainei a postat pe Twitter o fotografie de la referendum, alaturi de urmatorul mesaj: "Nu ma astept sa vad aceasta poza prin mass-media vestica".

19:44 - Rata de participare la consultarea populara din Luhansk a depasit 75%, a declarat unul dintre organizatori pentru Itar-Tass.

19:41 - Dupa referendumul din Donetk, separatistii planuiesc sa organizeze un congres regional si sa lanseze procesul de "divort civilizat" de autoritatile de la Kiev, a precizat liderul insurgent Boris Litvinov, coordonator al comisiei electorale centrale, pentru Itar-tass.

19:38 - Fortele guvernamentale au ocupat patru scoli din orasul Krasnoarmeisk, aflat in regiunea Donetk. In institutiile de invatamant erau organizate sectii de votare, a afirmat Denis Pusilin pentru Itar-Tass.

19:35 - Aproximativ 70% dintre votanti au participat, pana la aceasta ora, la referendumul din Donetk, a declarat Roman Liaguin, seful comisiei electorale din regiune, potrivit Interfax.

19:26 - Roman Liaguin, seful comisiei electorale din Donetk, a anuntat ca rezultatele votului popular nu vor fi publicate pana luni, dar este convins ca acestea vor fi in favoarea independentei. Dupa prezentarea rezultatelor finale, probabil va urma "o perioada de negocieri cu autoritatile din Kiev".

19:23 - Liderul separatist al regiunii Donetk a declarat ca va forma propriile structuri guvernamentale dupa publicarea rezultatelor referendumului si ca prezenta trupelor militare ale Kievului va fi considerata ilegala, potrivit agentiei Interfax.

"Toate trupele militare aflate pe teritoriul nostru dupa anuntul oficial al rezultatelor referendumului vor fi considerate ilegale si vor fi declarate ocupante", a afirmat Denis Pusilin.

18:43 - Liderul separatist Denis Pusilin, autoproclamat guvernator al Republicii Populare Donetk, a fost primit cu entuziasm de multimea care participa la referendum, arata Kiev Post.

18:30 - Gerhard Schroder, fostul cancelar german, considera ca Uniunea Europeana (UE) este principalul vinovat pentru criza ucraineana, ea obligand Kievul sa aleaga intre un viitor cu UE sau cu Rusia, intr-un interviu publicat in editia de duminica a ziarului Welt am Sonntag.

Un fost cancelar german cere ca Putin sa fie lasat in pace: Noi suntem vinovati de moartea a 25 de milioane de rusi

"Eroarea fundamentala vine din politica UE in favoarea unui tratat de asociere pe care Bruxelles-ul voia sa-l semneze cu Ucraina", afirma Schroder, un vechi prieten al presedintelui rus Vladimir Putin.

18:10 - Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a emis, duminica, o declaratie cu privire la referendumurile ilegale care se desfasoara in estul Ucrainei.

Referendum haotic in Ucraina: Statele Unite reactioneaza

"Statele Unite considera ca referendumurile din estul Ucrainei, organizate de grupuri separatiste armate, sunt ilegale in conformitate cu legislatia ucraineana si sunt o incercare de a crea diviziune si tulburare.

Daca aceste referendumuri continua, vor incalca legislatia internationala si integritatea teritoriala a Ucrainei. Statele Unite nu vor recunoaste rezultatele acestor referendumuri ilegale", se arata in declaratia postata pe site-ul Departamentului de Stat.

17:52 - "Nu vreau sa mai aud niciodata de Ucraina!", a spus o participanta la consultarea populara din Donetk, care este increzatoare ca oamenii vor vota pentru independenta, potrivit unui reportaj AFP.

17:50 - O fotografie postata pe Twitter de corespondentul ABC News Alexander Marquardt sugereaza ca votul popular din sud-estul Ucrainei a fost fraudat. In imagine se poate observa cum o femeie din Donetk introduce doua buletine de vot intr-o urna.

17:48 - Rebelii le interzic jurnalistilor ucraineni sa filmeze si sa fotografieze in timpul desfasurarii referendumului, scrie Timpul, care noteaza ca numai presei rusesti i se permite accesul.

17:35 - Seful Administratiei Prezidentiale din Ucraina, Serhi Pasinski, a acuzat Rusia ca a trimis aproape de granita forte militare cu insemnele si culorile ONU, noteaza Voice Of Russia.

El a adaugat ca fortele de mentinere a pacii ale ONU pot intra in Ucraina numai dupa o decizie a Consiliului de Securitate, ceea ce nu exista in acest moment.

"Altfel, asta nu se numeste mentinere a pacii - se numeste ocupatie. Orice invazie va fi considerata agresiune militara si vom reactiona ca atare", a subliniat el.

17:33 - Seful Politiei din Mariupol, Valerii Androsiuk, a fost gasit spanzurat la marginea orasului, langa aeroport, relateaza agentiile de presa ucrainene. El fusese rapit vineri de catre separatisti.

16:51 - MAE roman condamna asa-zisele referendumuri organizate, duminica, in regiunile Donetk si Luhansk, "parti integrante ale Ucrainei suverane si independente", adaugand ca isi mentine "pozitia sa de principiu privind ilegalitatea si natura nelegitima a acestora".

Criza din Ucraina: MAE roman considera ilegal si nelegitim referendumul din Donetk si Luhansk

16:39 - Procurorul General al Ucrainei i-a avertizat pe liderii separatisti din Donetk si Luhansk, care ocupa functii in consiliile regionale, referitor la consecintele cooperarii cu rebelii, a declarat ministrul ucrainean al Justitiei, Pavlo Petrenko, citat de Voice of Russia. Pedepsele pentru incalcarea legislatiei in acest sens pot ajunge si la inchisoarea pe viata, a adaugat el.

16:27 - Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, va participa, luni, la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe din statele Uniunii Europene, care se va desfasura la Bruxelles.

Principala tema a discutiilor va fi situatia din Ucraina, inclusiv din perspectiva evolutiilor recente din sud-estul tarii, anunta MAE intr-un comunicat remis Ziare.com.

16:20 - Presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel nu mai au voie sa intre in Donetk, scrie agentia Interfax.

Criza din Ucraina: Separatistii pedepsesc SUA si UE - Obama si Merkel, interdictie in Donetk

Denis Pusilin, unul dintre guvernatorii separatisti ai Republicii Populare Donetk, a semnat, in urma cu putin timp, un decret cu sanctiuni asupra mai multor oficiali americani si europeni.

Pe lista celor care au interdictie sa intre in Donetk se mai numara Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate, Catherine Ashton.

15:42 - Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a afirmat ca adus la Moscova mai multe petitii care cer Rusiei sa recunoasca regiunea separatista a Republicii Moldova, Transnistria, cu toate ca autoritatile moldovenesti au incercat sa le confiste.

Rogozin ameninta Moldova: A dus la Moscova petitii pentru recunoasterea Transnistriei

"Semnaturile transnistrienilor sunt la Moscova. Serviciile secrete ale Moldovei, care au perchezitionat avionul nostru in Chisinau, au confiscat doar o mica parte din ele", a scris Dmitri Rogozin pe pagina sa de Facebook.

In continuare, oficialul rus ameninta Moldova, precizand ca "provocarea Chisinaului va avea consecinte grave pentru relatiile noastre bilaterale".

15:34 - Separatistii l-au rapit pe unul dintre candidatii la alegerile prezidentiale din Ucraina, si anume liderul Partidului Radical Oleh Liasko, care a fost un critic aspru al rebelilor prorusi, transmite Kiev Post, care citeaza numeroase publicatii locale din Donetk.

Referendum haotic in Ucraina: Un candidat la prezidentiale a fost rapit de separatisti

Elicopterul lui Liasko a fost, de asemenea, confiscat de catre insurgenti. El se afla in Donetk de cateva zile, iar acum nu mai poate fi contactat nici pe telefonul mobil.

14:55 - Ministrul ucrainean de Externe a spus ca votul popular din Donetk si Luhansk este neinsemnat din punct de vedere legal si ca nu va avea niciun fel de consecinta asupra sistemului politic al tarii.

"Referendumurile sunt sprijinite de niste bande, scolite si inarmate dupa standarde moderne rusesti. Poporul ucrainean nu recunoaste niciun referendum terorist din Donetk, Luhansk sau Crimeea. Reactia comunitatii internationale este aceeasi", a subliniat acesta, potrivit Kiev Post.

14:42 - Ministrul ucrainean al Justitiei, Pavlo Petrenko, a declarat ca "singurul motiv pentru care a fost organizat referendumul din est este reprezentat de incercarea teroristilor de a evita sa fie trasi la raspundere pentru crimele in masa, torturile si bataile pe care le-au comis".

"Nu a fost niciun referendum, constitutia nu permite. Avem inregistrari intre Moscova si teroristi despre falsificarea referendumului", a spus ministrul, vorbind apoi despre prinderea rebelilor din Slaviansk cu 100.000 de buletine de vot false.

Referendum haotic in Ucraina: Kievul acuza frauda - are inregistrari intre Moscova si teroristi

"Scenariul din Crimeea nu se va repeta aici", a asigurat el, precizand ca alegerile din 25 mai se vor desfasura cu siguranta.

14:31 - Seful Administratiei Prezidentiale din Ucraina, Serhi Pasinski, a declarat ca armata nu se va angaja in lupte de strada "in Slaviansk sau in alta parte, pentru ca acest lucru ar duce la zeci de decese inutile".

El a sustinut ca autoritatile sunt disponibile sa poarte un dialog cu separatisti, astfel incat toata lumea sa poate "coexista intr-o Ucraina unitara".

"Dar cealalta parte este prea ocupata sa escaladeze situatia si sa inarmeze teroristii", a continuat el, mentionand ca operatiunea militara nu se afla inca in faza finala.

"Vom lupta exclusiv impotriva teroristilor, fara sa facem victime in randul civililor. Alegerile din 25 mai vor avea loc, inclusiv in est, unde ne asteptam ca 50% dintre sectiile de votare sa functioneze in conditii normale", a incheiat Pasinski.

14:19 - Cei mai multi specialisti considera ca referendumul din sud-estul Ucrainei nu va fi semnificativ pentru cele doua regiuni. In timp ce separatistii sunt extrem de vocali in ceea ce priveste independenta, maniera frauduloasa in care se desfasoara consultarea populara si dificultatile logistice sugereaza ca este improbabil ca rebelii sa obtina sprijin considerabil din partea populatiei.

Fara un ajutor direct de la Moscova, cum s-a intamplat in cazul Crimeii, rezultatele referendumul par a fi imposibil de implementat, se arata intr-o analiza BBC.

14:13 - Prezenta la vot este, la aceasta ora, de 32,7% in Donetk si de 65% in Luhansk, transmite RBS-Ukraine, care citeaza comisiile electorale locale.

13:24 - Primarul orasului Artemovsk din Donetk a declarat referendumul ilegal si a interzis ca imobilele sa mai fie folosite pentru desfasurarea consultarii populare, relateaza Novaia Gazeta.

13:17 - Sediul Consiliului Municipal din Mariupol a luat foc, transmite Kiev Post. Pompierii nu au ajuns inca la locul incendiului si nici nu se cunoaste cauza izbucnirii focului.

13:11 - Bloggerul pe domeniul militar Dimitro Timceuk a scris ca operatiunea anti-terorista din Donbas continua si duminica, nu numai in Slaviansk, ci si in alte orase in care insurgentii prorusi sunt activi.

Informatia vine in contextul in care, duminica dimineata, separatistii au incercat sa ocupe sediul unei televiziuni din Slaviansk, insa armata ucraineana i-a oprit, cu toate ca doi soldati au fost raniti in urma confruntarilor.

13:07 - Doi barbati inarmati au patruns in Scoala nr.1 din orasul Donetk si i-au cerut unui jurnalist sa nu mai filmeze sau sa fotografieze, noteaza Kiev Post.

13:03 - Grupul pro-Kiev Euromaidan a postat pe Twitter o fotografie care exprima modul in care este vazuta "Republica Bananiera Donetk".

12:59 - Un jurnalist France 24 aduce noi marturii ca votul popular se desfasoara haotic si fraudulos. "Un prieten din Donetk mi-a spus ca a votat deja de trei ori 'nu' la referendum si 'Nu ma opresc!'", a scris reporterul pe o retea de socializare.

12:55 - Un reporter The Economist transmite ca locuitorii din Slavianks nu prea stiu pentru ce voteaza. Unii cred ca opteaza pentru federalizare, altii pentru independenta. Termenul rusesc "samostoyatelnost" folosit pe buletinele de vot lasa loc de interpretare, sustine jurnalistul.

Referendum haotic in Ucraina: Oamenii nu prea stiu ce voteaza sau o fac fraudulos

12:51 - Participantii la referendum pot vota si pentru persoanele care nu au putut veni la urne, arata site-ul de stiri din Luhansk, 0642.com.ua, citat de Kiev Post. Tot ce trebuie sa faca este sa prezinte pasapoartele acelor oameni.

Agentia Novosti Donbassa a scris ca reporterul sau a votat deja in patru centre pentru "sotia sa si un vecin".

12:17 - Aproximativ 400 de mercenari ai unei firme americane private lupta alaturi de armata ucraineana impotriva separatistilor prorusi din estul tarii.

Criza din Ucraina: Sute de mercenari americani, chemati sa-i linseze pe separatisti (Video)

Comandourile de elita apartin celebrei firme de securitate americane Academi, cunoscuta mai bine sub numele de "Blackwater", relateaza ziarul german Bild am Sonntag in editia de duminica, citat de Voice of Russia.

Ei se afla zilele acestea in apropierea orasului Slaviansk, unde comit atacuri asupra sustinatorilor federalizarii. Nu se stia deocamdata cine a contractat firma americana.

12:04 - Se voteaza haotic la aceasta ora. Un jurnalist The Telegraph, David Blair, aflat in Donetk, mentioneaza ca orice persoana cu o carte de identitate poate vota.

In plus, un corespondent al Kiev Post transmite ca oamenii nici nu se mai deranjeaza sa intre in cabinele de vot. "Doi barbati nu s-au mai deranjat sa intre in cabine si tocmai au imprumutat un pix de la mine, pentru a bifa 'da' la Scoala Nr. 1 din orasul Donetk", a scris jurnalistul pe Twitter.

11:55 - Un corespondent al publicatiei britanice The Guardian in Donetsk transmite ca la sectiile de votare sunt multimi de oameni, majoritatea intentionand sa opteze pentru federalizarea regiunii.

11:13 - Presa ucraineana a mai relatat ca separatistii prorusi au ocupat 80 de scoli din Donetk si le-au transformat in sectii de votare.

10:58 - Un grup de insurgenti inarmati a fost prins cu 100.000 de buletine de vot false, in timpul operatiunii anti-teroriste a armatei ucrainene desfasurata, sambata, in apropierea orasului Slaviansk.

Raspunsul "da" era deja bifat pe buletinele de vot destinate regiunii Donetk, scrie Kiev Post. Documentele au fost confiscate de catre autoritatile ucrainene, iar separatistii vinovati au fost retinuti.

Referendum in Ucraina: Separatisti prinsi cu buletine de vot false - raspunsul "da", gata bifat

Un clip postat pe YouTube ii arata pe rebelii capturati intinsi la pamant, cu pungi de plastic pe cap. Alaturi de acestia se afla obiectele de care au fost deposedati: cutii cu buletine de vot, arme si alimente.

10:48 - S-a pierdut contactul cu doua comisii teritoriale din orasul Krasni Liman, aflat in Donetk, transmite Itar-Tass. Potrivit primelor informatii, acolo au inceput lupte violente intre insurgenti si fortele de securitate ucrainene.

10:45 - Prezenta la vot este, la o ora de la deschiderea urnelor, de 22%, au declarat organizatorii referendumului pentru Ria Novosti.

Referendum anarhic in Ucraina: Explozii, furturi si lupte de strada

10:42 - Mai multe persoane au incercat sa fure buletinele de vot dintr-o sectie din Luhansk. Reprezentantul rebelilor din regiune, Vasili Nikitin, a afirmat ca a fost vorba despre o incercare de provocare, insa persoanele in cauza au fost oprite la timp. Insurgentii au deschis in ancheta in acest sens.

10:34 - Atmosfera este calma la aceasta ora, relateaza agentia Ria Novosti, inclusiv in orasul Slaviansk din regiunea Donetk, unde, inainte cu cateva ore de inceperea referendumului, fortele ucrainene au atacat un punct de control al separatistilor.

10:30 - Pentru regiunea Luhansk, cu o populatie de 2,4 milioane de persoane, au fost printate aproximativ 1,7 buletine de vot. In plus, fortele separatiste au decis ca urnele sa ramana deschise pana la ora locala 11:00, pentu ca minerii care lucreaza in ture de noapte sa isi poata exprima optiunea.

10:27 - Pentru Donetk au fost printate peste 3,1 milioane de buletine de vot, iar Comisia Electorala Centrala a regiunii a afirmat ca votul popular va fi declarat valid, indiferent de rata de participare, anunta Voice of Russia.

10:21 - Intrebarea la care locuitorii trebuie sa raspunda este "Sunteti de acord cu independenta Republicii Populare Donetk/Luhansk?", arata Voice of Russia.

Peste 3.000 de sectii de votare au fost deschise la ora locala 8:00 si se vor inchide la 22:00, cu exceptia orasului Slaviansk, unde consultarea populara se incheia la ora 18.00 din motive de securitate.

9:58 - Agentia Novosti Donbassa relateaza ca majoritatea locuitorilor nu stiu unde trebuie sa voteze, iar multi dintre acestia nici nu intentioneaza sa o faca, potrivit Kiev Post.

9:55 - Locuitorii din Donetk si Luhansk, care acum locuiesc in Rusia, pot vota, de asemenea, intr-un centru special de votare din Moscova.

09:37 - Violentele au reinceput in Slaviansk, dupa ce un punct de control al separatistilor a fost atacat, chiar inainte de inceperea referendumului. In oras s-au auzit numeroase explozii si focuri de arma, transmite Russia Today.

Rebelii au declarat ca se asteapta ca armata ucraineana sa incerce sa impiedice consultarea populara.

09:25 - Statele Unite au reafirmat ca nu vor recunoaste rezultatul votului organizat duminica de catre separatisti prorusi in estul Ucrainei, care ar putea conduce la secesiunea acestei parti a tarii.

Aceste scrutine sunt "ilegale in virtutea dreptului ucrainean si sunt o tentativa de creare a unor disensiuni si tulburari", a declarat Jen Psaki, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, citata intr-un comunicat, potrivit AFP.

Referendum dubios in sud-estul Ucrainei

Pe langa faptul ca separatistii au ales sa organizeze referendumul din Donetsk si Luhansk in pofida unui val de impotriviri, inclusiv a lui Vladimir Putin, consultarea populara este considerata ilegitima din mai multe motive.

Putin a vorbit degeaba - Doua regiuni din Ucraina continua organizarea referedumurilor pentru independenta

Potrivit rebelilor, la referendum vor participa peste doua milioane de persoane numai in Donetk. Totusi, guvernul din Kiev si puterile vestice nu recunosc legitimitatea acestei consultari, in primul rand pentru ca votul popular este organizat de catre autoritati politice ilegitime.

In plus, legislatia ucraineana nu permite organizare de consultari populare regionale, iar cele doua regiuni nu mai au acces la listele oficiale de votanti, dupa ce Serviciul Secret Ucrainean (SBU) a restrictionat accesul online la aceste documente la inceputul lunii aprilie.

Tensiuni in Ucraina, inainte de referendumurile de duminica

Totodata, nu exista observatori independenti care sa monitorizeze referendumul si nu toti alegatorii eligibili pot participa la vot, intrucat activistii prorusi nu controleaza in totalitate regiunile Donetk si Luhansk.

De asemenea, potrivit sondajelor de opinie din fostul stat sovietic, nici una dintre regiunile Donetk si Luhansk nu are o majoritate a populatiei in favoarea ruperii de Ucraina.

Referendum dubios in Ucraina - cand legea nu conteaza

Referendumul vine la mai multe saptamani de criza in sud-estul Ucrainei, unde separatistii prorusi au ocupat cladiri guvernamentale si au luat ostatici observatori OSCE. De asemenea, o operatiune de restaurare a ordinii desfasurata de armata ucraineana s-a soldat cu numeroase victime, cele mai multe de partea militantilor.

O tragedie a avut loc si in Odessa, unde zeci de oameni au murit in urma unei confruntari dintre rebeli si militantii pro-Kiev, dar si intr-un incendiu de proportii.

Ce s-a intamplat de fapt la Odessa

Tot acest haos a fost incurajat de anexarea Crimeii la Rusia, in luna martie. In peninsula a avut loc un referendum similar cu cel de duminicadin estul Ucrainei, regiunea fiind in stare de razboi.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#referendum Ucraina, #referendum Donetk, #referendum Slaviansk, #referendum Ucraina violente , #Ucraina