Ziare.com

Zi istorica in Ucraina: Parlamentul a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana

de Elena Enache
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 14:07

   

Zi istorica in Ucraina: Parlamentul a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana
Parlamentarii Ucrainei au ratificat, marti, Acordul de Asociere al tarii la Uniunea Europeana, in cadrul unor proceduri simultane cu o sesiune a Parlamentului European.

Ambele parti au anuntat demararea procedurilor incepand cu ora 13:00, ora Romaniei, in ceea ce presedintele ucrainean Petro Porosenko a spus ca va fi o zi "istorica", noteaza BBC. Ratificarea acordului a fost semnata simultan la Strasbourg si la Kiev.

In cadrul Radei Ucrainei, s-au inregistrat 355 de voturi pentru, din totalul de 381 de alesi, in timp ce Parlamentul European a sustinut ratificarea cu 535 de voturi pentru si 127 impotriva, iar 26 de eurodeputati s-au abtinut.

Insa implementarea unui acord privind liberul schimb, care este parte din acordul de asociere, a fost amanata pana in anul 2016, aparent in urma presiunilor venite din partea Rusiei.

Cand intra in vigoare acordul de asociere UE-Ucraina

Chiar daca Rada Ucrainei si Parlamentul European merg inainte cu ratificarea, marti, prevederile cheie privind liberul schimb nu vor fi implementate pana cel mai devreme in luna decembrie 2015.

Amanarea este rezultatul principal al discutiilor UE-Rusia-Ucraina care au avut loc la Bruxelles, vineri, fiind vazuta drept o concesie importanta facuta Rusiei.

Vineri, Porosenko anuntase semnarea acordului si trimiterea sa in Parlamentul Ucrainei luni, aratand ca documentul va putea intra in vigoare de la 1 noiembrie. Totodata, liderul de la Kiev a precizat ca nu vor fi operate schimbari sau eliminari de articole din textul adoptat la sfarsitul lunii iulie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1334 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor