Demonstratia de putere dintre Rusia si SUA in Venezuela a intrat intr-o faza periculoasa. Ce va face NATO?

Duminica, 07 Aprilie 2019, ora 14:05
46003 citiri
Demonstratia de putere dintre Rusia si SUA in Venezuela a intrat intr-o faza periculoasa. Ce va face NATO?
Foto: Arhiva Pixabay

SUA si Rusia isi disputa influenta in Venezuela de 10 saptamani incoace, insa aceasta demonstratie de putere a intrat intr-o faza periculoasa.

Frederick Kempe - autor, jurnalist, presedinte si CEO al think tank-ului Atlantic Council - face o analiza a situatiei pentru CNBC.

SUA au transmis ca Rusia trebuie sa plece din aceasta tara, iar vicepresedintele american Mike Pompeo a plusat, vineri, cand a anuntat impunerea unor noi sanctiuni pentru producatorul de petrol PDVSA detinut de statul venezuelean, precum si pentru doua companii care transporta titiei in Cuba.

La randul sau, Rusia a alimentat tensiunile dupa ce, pe 23 martie, a trimis doua avioane cu aproximativ 100 de soldati la Caracas. Desi declaratia oficiala este ca acestea au rolul de a suplini niste aeronave afectate de penele de curent, unele surse arata ca militarii rusi ar fi fost trimisi acolo pentru a-l apara pe Nicolas Maduro si pe oamenii sai.

Toate acestea au loc in conditiile in care Adunarea Constituanta i-a ridicat imunitatea presedintelui Parlamentului, liderul Opozitiei Juan Guaido, recunoscut ca presedinte interimar al Venezuelei de peste 50 de tari. Prin urmare, acesta ar putea fi arestat in zilele urmatoare.

Pariul lui Putin

Cea mai mare ingrijorare a oficialilor SUA este ca Vladimir Putin ar putea pune bazele unei strategii prin care Venezuela sa devina ghimpele din coasta lui Donald Trump, in ceea ce priveste politca externa, asa cum a fost Siria pentru Barack Obama.

Desi situatia celor doua tari este diferita, ceea ce au in comun este foarte relevant: atat Venezuela, cat si Siria sunt conduse de un dictator slabit, cu sanse mari sa nu mai reziste fara sprijinul Moscovei, o linie rosie desenata de SUA pe care Rusia nu o gaseste convingatoare, precum si oportunitatea ca Putin sa-si mareasca sfera de influenta in detrimentul americanilor.

John Bolton, consilierul Casei Albe pe securitate nationala, a avertizat bancile straine si alte institutii financiare ca vor fi vizate de sanctiuni daca se vor implica in tranzactii "ilegitime" care il ajuta pe presedintele venezuelean Nicolas Maduro.

In plus, le-a transmis actorilor externi sa nu trimita armament in Venezuela sau in alte parti din America de Sud, pentru a impiedica extinderea operatiunilor militare. "Vom considera actiuni de acest gen drept amenintari directe la pacea internationala si la securitatea regiunii", a mentionat oficialul american.

Dar oare Donald Trump chiar vrea ca balanta geopolitica sa se incline in favoarea sa in Venezuela? Asta pentru ca, de nenumarate ori, el s-a abtinut sa il critice dur pe Vladimir Putin. Si chiar daca liderul de la Casa Alba s-a saturat de atitudinea omologului sau rus, oare chiar are un plan pentru a-i domoli setea de expansiune a acestuia?

Potrivit sursei citate, Putin pariaza ca Trump fie nu vrea sa il confrunte pe tema crizei din Venezuela, fie nu are nicio strategie in acest sens.

Provocarea NATO

Coincidenta face ca situatia din Venezuela sa escaladeze in preajma momentului in care alianta NATO a implinit 70 de ani de existenta. A fost un prilej bun pentru ca expertii sa se intrebe daca este cu adevarat pregatita pentru o confruntare geopolitica strategica.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a incercat, prin discursul sau, sa inlature indoielile: "NATO este cea mai de succes alianta din lume pentru ca a reusit sa se schimbe odata cu schimbarea vremurilor".

Insa cum cea mai mare provocare a secolului 21 va fi competitia intre sistemele democratice si cele totalitare, pare ca nord-atlanticii sunt in urma rusilor, care au reusit, cel putin deocamdata, sa isi intareasca prezenta si influenta in Venezuela si are mari sanse sa esueze la acest capitol si in restul regiunii.

"SUA ar trebui sa conduca actiuni mai de avengura pentru a-si intari relatia cu partenerii sai globali, atat in Europa, cat si in Asia si America Latina", spune Damon Wilson, unul dintre membrii Atlantic Council.

El crede ca NATO ar trebui sa uneasca toate democratiile din lume, care sunt gata sa protejeze acest stil de viata si ordinea internationala. Dar in acest moment, pare un lucru greu de realizat, caci Trump si-a exprimat unele dubii in legatura cu eficienta aliantei, statele europene nu au o viziune unitara in ceea ce priveste relatia cu China si doar cateva au reusit sa creasca cheltuielile pentru Aparare la nivelul promis.

Totusi, in contextul expansiunii regimurilor totalitare, NATO nu va avea alta alternativa decat sa devina cel mai acerb aparator al democratiei. Iar Venezuela ar putea deveni catalizatorul intre SUA, partenerii sai europeni, Canada si tarile democratice din America Latina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Rusia SUA Venezuela, #NATO Venezuela , #Venezuela