Venezuela raspunde amenintarilor lui Trump: A mobilizat tancuri, elicoptere de lupta si lunetisti intr-un "mars antiimperialist" (Video)

Duminica, 27 August 2017, ora 14:37
4597 citiri
Venezuela raspunde amenintarilor lui Trump: A mobilizat tancuri, elicoptere de lupta si lunetisti intr-un "mars antiimperialist" (Video)
Foto: captura Youtube

Armata venezueleana este mobilizata duminica, in cadrul unor mari manevre militare, ca raspuns fata de "amenintatrea" presedintelui american Donald Trump, relateaza AFP.

La Caracas, unde forte de ordine si miltii au defilat sambata, sustinatori ai Guvernului imbracati in rosu au incercat sa manuiasca pusca sau tehnici de lupta, in cadrul unui "mars antiimperialist".

"Afara cu yankeii de aici!", striga Erica Avendano, in varsta de 60 de ani, lovind doua manechine cu o pusca prea lunga pentru ea.

Un pic mai departe, Alicia Rosales, in varsta de 63 de ani, sta in postul de comanda al unui tun aerian, pe care-l intoarce intr-o parte, iar apoi in cealalta, catre cer. "Este ca si cum ai conduce o masinuta care se tamponeaza", zambeste ea.

Lansarea acestor manevre, intitulate "Suveranitatea bolivariana 2017" a fost data sambata, de seful statului venezuelean Nicolas Maduro si de ministrul sau al Apararii Vladimir Padrino Lopez.

In weekend, 200.000 de militari si 700.000 de militieni, rezervisti si civili inarmati urmau sa-si demonstreze forta.

" (Indemn) poporul si FANB (armata venezueleana) sa preia in grija apararea teritoriului si suveranitatii", a scris Maduro pe Twitter.

In urma exercitiilor de tir de sambata, manevre de lupta sunt prevazute duminica. "Va fi un exercitiu foarte benefic pentru apararea integrala a tarii" in fata "agresiunii imperiului", potrivit ministrului Apararii.

Casa Alba incearca sa repare declaratiile lui Trump, el trece la actiuni

Aceste mari manevre militare au fost ordonate la jumatatea lui august de seful statului, ca raspuns la declaratia lui Donald Trump care evoca "o posibila optiune militara, daca va fi necesar", in Venezuela. Multe tari din America Latina au respins insa perspectiva unui recurs la forta.

Casa Alba a indeparat vineri orice actiune militara. In schimb, hotarat sa demonstreze ca Statele Unite nu stau degeaba in fata crizei din aceasta tara, presedintele Trump a semnat un decret prin care interzice achizitionarea de noi obligatii emise de Guvernul venezuelean sau de compania petroliera nationala PDVSA.

Bogata in resurse petroliere, dar saraca in lichiditati, aceasta tara, a carei datorie este estimata la peste 100 de miliarde de dolari, se confrunta cu spectrul incapacitatii de plata. "Aceste masuri au fost atent calibrate cu scopul de a priva dictatura Maduro de o sursa cruciala de finantare", a subliniat Casa Alba.

Maduro a convocat vineri, la o reuniune de urgenta, intreprinderile americane care cumpara petrol din Venezuela, cu scopul de a analiza sanctiunile impuse Caracasului. Aceasta tara sud-americana vinde Statelor Unite 800.000 din cele 1,9 milioane de barili ale productiei sale de titei cotidiene.

Propaganda interna si externa

Exercitiile militare din weekend releva o "propaganda" de care "Maduro are nevoie", apreciaza Rocio San Miguel, o experta in probleme militare.

Presedintele are nevoie de ea pe plan intern, "pentru a ridica costul vreunei tradari in randul armatei, o perspectiva care ingrijoreaza serviciile de informatii", iar pe plan extern "pentru a reafirma discursul antiimperialist care gaseste un anumit ecou in America Latina", declara ea pentru AFP.

Armata este principala sutinere a Guvernului venezuelean, careia i-a conferit o mare greutate politica si economica.

In ultimele luni, opozitia venezueleana a indemnat in mai multe randuri armata sa se alature cauzei ei. Insa, cu exceptia catorva actiuni izolate, aceasta i-a ramas pana acum loiala lui Maduro.

Daca armata este strans supravegheata, presa este supusa unei cenzuri tot mai stricte.

In total 49 de publicatii au fost inchise de Guvernul venezuelean in 2017, a denuntat principalul sindicat al jurnalistilor din tara, la trei zile dupa intreruperea semnalului a doua mari canale de televiziune venezuelene private, si anume RCN si Caracol.

Foarte criticat, Nicolas Maduro se confrunta de la inceputul lui aprilie cu un violent val de contestare, soldat cu 125 de morTi si mii de arestari.

Opozitia il considera pe presedintele venezuelean vinovat de grava criza economica pe care o traverseaza tara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Venezuela exercitii militare Maduro Trump, #razboi Venezuela SUA petrol , #Venezuela