Zeci de militari au fost arestati in Venezuela pentru ca s-au opus presedintelui Maduro

Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 09:33
2561 citiri
Zeci de militari au fost arestati in Venezuela pentru ca s-au opus presedintelui Maduro
Foto: Arhiva Pixabay

Peste 20 de militari au fost arestati, luni, dupa ce s-au revoltat impotriva regimului condus de presedintele Nicolas Maduro in Venezuela, cu doua zile inainte de o manifestatie organizata la apelul Opozitiei pentru a cere un guvern de tranzitie.

"Pana in prezent, au fost arestati 25 la locul insurectiei", in nordul capitalei Caracas, "si alti doi au fost arestati in alta parte", a declarat presei Diosdado Cabello, presedintele Adunarii Constituante, afiliata regimului.

La orele 02:50 (06:50 GMT), un grup format dintr-un numar nedeterminat de militari ai Garzii Nationale Bolivariene din Macarao (vest) a declansat o insurectie, a anuntat armata intr-un comunicat, subliniind ca situatia se afla sub control, potrivit AFP.

Conform armatei, militarii au furat un "lot de arme de razboi" de la un post militar din Petare (est), apoi s-au deplasat intr-o cazarma din cartierul Cotiza, in nordul capitalei.

Pe un drum spre cazarma, inca in intuneric, insurgentii, inarmati si cu fetele descoperite, au inregistrat mesaje video publicate pe retelele sociale in care l-au criticat pe Nicolas Maduro si au cerut sprijin din partea populatiei.

Revolta a avut loc in contextul apelului Opozitiei la manifestatie, miercuri, pentru un guvern de tranzitie si convocarea de alegeri libere. A fost prima mobilizare de anvergura dupa marile manifestatii din 2017 care s-au soldat cu 125 de morti.

Reluand ofensiva in ultimele saptamani, Opozitia, majoritara in Parlament, l-a declarat ilegitim pe Nicolas Maduro, investit pentru al doilea mandat pe 10 ianuarie. Opozitia contesta rezultatul alegerilor prezidentiale de la 20 mai, nerecunoscute de o mare parte a comunitatii internationale.

Curtea Suprema, sustinatoare a regimului, a replicat luni declarand la randul sau ilegitima conducerea Parlamentului. Institutia "nu are o conducere valida (...), toate actele sale sunt prin urmare invalide", potrivit deciziei celei mai inalte instante judiciare din tara.

Saptamana trecuta, intr-o incercare de a fisura sprijinul acordat de armata presedintelui tarii, Parlamentul a promis o "amnistie" "functionarilor civili si militari" care vor refuza sa recunoasca al doilea mandat al lui Nicolas Maduro.

Vezi si SUA nu vor recunoaste investitura dictatorului Maduro in Venezuela

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#militari arestati Venezuela, #revolta presedinte Maduro militari , #Venezuela