Maduro da foc ajutoarelor umanitare si ameninta diplomati: Apar Venezuela cu pretul vietii! UPDATE Mai multi civili au fost ucisi sau raniti (Video)

Sambata, 23 Februarie 2019, ora 23:27
15045 citiri
Maduro da foc ajutoarelor umanitare si ameninta diplomati: Apar Venezuela cu pretul vietii! UPDATE Mai multi civili au fost ucisi sau raniti (Video)
Foto: captura video

Lupta pentru putere in Venezuela cunoaste un episod crucial sambata. "Ziua Z" este ziua stabilita de opozantul Juan Guaido a intrarii ajutoarelor umanitare depozitate la frontiera columbiana, blocata de armata credincioasa regimului lui Nicolas Maduro.

Juan Guaido, pe care aproximativ 50 de tari, inclusiv Romania, l-au recunoscut drept presedinte interimar, l-a sfidat pe liderul chavist, a incalcat un ordin judiciar care-i interzice sa paraseasca teritoriul tarii si a afirmat ca armata, pilonul regimului chavist, a "participat" la operatiune.

Pe masura ce tensiunile si violentele escaladeaza la granite, soldatii credinciosi regimului lui Maduro incep sa se indoiasca de ordinele pe care le primesc. Trei membri ai garzii nationale din Venezuela au dezertat sambata la amiaza, a anuntat agentia de migratie din Columbia, careia cei 3 i-au cerut ajutorul. Cateva ore mai tarziu, alti doi militari dezertasera - un locotenent si maiorul Hugo Parra Martinez. Ei s-au predat cu mainile ridicate unor oficiali in Columba.

Insa astfel de actiuni care ii arata lui Maduro ca pierde puterea il fac sa se agate si mai tare de ea. Astfel, la ordinele sale, au fost incendiate camioane cu ajutoare umantare care intrau in Venezuela din Columbia.

Maduro danseaza in timp ce arde ajutoarele de care poporul are nevoie disperata

Guvernul presedintelui Nicolas Maduro a inchis granitele, in timp ce liderii opozitiei se pregateau sa aduca ajutor umanitar in Venezuela impotriva dorintelor partidului socialist de guvernamant.

Trupele venezuelene din apropierea granitei columbiene au aruncat sambata cu gaze lacrimogene intr-un grup de oameni care doreau sa treaca in tara vecina sa munceasca, potrivit unui martor.

Totodata, in timp ce ajutoarele umanitare de care poporul venezuelean are atat de multa nevoie ardeau la ordinul lui Maduro, dictatorul se afla la Caracas, pe o scena, in fata unor mii de oameni care inca il sustin. Acestia purtau camasi rosii, culoarea Partidului sau Socialist.

Maduro le-a spus ca nu se va preda niciodata si s-a angajat sa apere independenta Venezuelei cu pretul vietii, daca va fi necesar. Dupa ce a terminat sirul de declaratii sfidatoare, el a dansat pe scena impreuna cu sotia sa.

In plus el a anuntat ca intrerupe relatiile diplomatice cu Columbia, de unde liderul opozitiei incearca sa introduca ajutoare umanitare in tara sa.

"Am hotarat sa intrerup relatiile politice si diplomatice cu Guvernul fascist al Columbiei, ai carei ambasador si consuli au 24 de ore (la dispozitie) sa paraseasca Venezuela. Afara, oligarhi!", a declarat Nicolas Maduro, fara sa precizeze ce va face in caz contrar.

Guaido: Bine ati venit de partea corecta a istoriei!

Presedintele interimar venezuelean Juan Guaido a anuntat sambata ca ajutorul umanitar trimis de Statele Unite si aliatii lor "este in drum catre Venezuela", lansand din Columbia procesul de trecerea frontierei, inchisa de regimul chavist.

"Ajutorul umanitar este in drum catre Venezuela in mod pasnic si linistit, pentru a salva vieti", a declarat in orasul de frontiera Cucuta Guaido.

Liderul opozitiei venezuelene si-a reiterat apelul adresat armatei de a lasa sa treaca ajutoarele.

"Apelul adresat fortelor armate este foarte clar: bine ati venit de partea corecta a istoriei, bine ati venit, militari care treceti astazi de partea Constitutiei", a adaugat el intr-o conferinta de presa, referindu-se la patru militari din cadrul Garzii Nationale Bolivariene care au dezertat sambata si au trecut frontiera in Columbia.

Guaido a lansat totodata "un apel catre poporul chavist, poporului care astazi vrea sa se intalneasca pe aceste poduri" frontaliere intre Venezuela si Columbia.

"Va chemam", a spus el, "ca si voi sa manifestati in acest moment istoric al Venezuelei, pentru ca sa inceteze uzurparea" puterii de catre Nicolas Maduro, pe care adversarii sai il acuza ca a fost reales in mod fraudulos.

Zeci de civili morti si raniti la granita cu Brazilia

Doua persoane au fost ucise, iar alte 18 ranite in ciocniri intre militari si locuitori ai localitatii Santa Elena de Uairen, in sud-estul Venezuelei, in apropiere de frontiera cu Brazilia, a anuntat sambata un medic, relateaza The Associated Press.

Aceste victime se adauga celor de vineri, cand alte doua persoane au fost ucise si 15 ranite, in aceeasi zona in timp ce incercau sa impiedice militari sa blocheze un drum, cu scopul de a opri intrarea unor ajutoare umanitare.

"O femeie indiana si sotul sau au fost ucisi, iar alte 15 persoane din comunitatea indiana pemon, din cadrul muncipalitatii Gran Sabana, au fost ranite intr-un atac de catre un convoi al Garzii Nationale", a declarat vineri ONG-ul Kape kape pentru AFP.

Municipalitatea Gran Sabana se afla in estul statului Bolivar (sud-est), la frontiera cu nordul Braziliei, unde sunt pe cale sa se depoziteze ajutoare umanitare destinate populatiei venezuelene.

Ciocnirile au avut loc in timp ce membri ai acestei comunitati indiene incercau sa impiedice trecerea unui convoi de vehicule militare catre frontiera cu Brazilia - a carei inchidere a fost ordonata joi de catre presedintele venezuelean Nicolas Maduro. Seful statului refuza orice intrarea a unor ajutoare umanitare in tara sa, un pretext, in opinia sa, in vederea unei interventii armate menite sa-l rastoarne de la putere.

Patru militari si un vehicul de tip jeep care faceau parte din convoiul militar au fost retinuti scurt timp de lideri ai comunitatii, potrivit unui raport al politiei la care AFP scrie ca a avut acces.

Granite inchise, tensiuni in crestere

Caracasul a decretat vineri seara inchiderea frontierei in statul Tachira (vest), care se invecineaza cu orasul columbian Cucuta, de unde tanarul opozant in varsta de 35 de ani intentioneaza sa conduca livrarile de ajutoare.

Guaido, care a parasit capitala joi, cu un convoi de vehicule cu geamuri fumurii, a trecut in Columbia cu o zi inainte de data pe care a stabilit-o in vederea intrarii in tara a unor tone de alimente si medicamente acumulate de la 7 februarie in depozite la Cucuta.

"Problema este cum am ajuns aici, daca ei inchid spatiul aerian, orice tip de traversare maritima, blocheaza drumuri (...) . Suntem aici tocmai pentru ca fortele armate au participat si ele la acest proces", a declarat el, alaturi de presedintii Columbiei, Chile si Paraguay si de secretarul general al OEA.

Vicepresedintele venezuelean Delcy Rodriguez a anuntat vineri seara inchiderea a trei poduri care leaga Venezuela de Columbia, dupa ce presedintele Nicolas Maduro a inchis vineri punctele vamale de la granita cu Brazilia, relateaza sambata agentia de stiri Xinhua.

"Din cauza amenintarilor grave si ilegale pe care le-a incercat guvernul columbian impotriva pacii si suveranitatii Venezuelei, guvernul a decis sa inchida partial cele trei poduri", a anuntat Rodriguez pe Twitter.

Cele trei poduri Simon Bolivar, Santander si Union sunt cele mai importante puncte de trecere a frontierei dintre Venezuela si Columbia.

Rodriguez a avertizat guvernul columbian sa "opreasca punerea la dispozitie a teritoriului Columbiei pentru atac, din ordinul lui Donald Trump impotriva dreptului venezuelenilor care traiesc in pace si suveranitate".

Rodriguez a spus ca guvernul venezuelean a dat ample garantii poporului venezuelian si columbian pentru a putea trece frontiera in siguranta "de indata ce actiunile grosolane de violenta impotriva poporului nostru si a teritoriului nostru sunt controlate".

Presedintele care risca sa fie arestat daca se intoarce in tara ce o conduce

Cu pumnul ridicat, Guaido a provocat o surpriza, aparand la "Venezuela Aid Live" cu putin inainte de sfarsitul acestui concert - de peste sapte ore - organizat la Cucuta de catre miliardarul britanic Richard Branson.

Fondatorul Virgin intentioneaza sa adune 100 de milioane de dolari in 60 de zile, pe Internet, pentru Venezuela aflata in criza, din care au fugit 2,7 milioane de oameni din 2015, potrivit ONU.

Opozantul a adaugat ca Garda Nationala Bolivariana a regimului chavist a jucat un rol decisiv.

El nu a precizat cand si nici cum intentioneaza sa se intoarca in Venezuela, unde risca sa fie arestat, din cauza ca a incalcat interdictia de a iesi din tara, decretata de justitia loiala regimului.

Rolul pe care vor alege sa-l joace militarii sambata ar urma sa fie hotarator. Nicolas Maduro le-a ordonat sa nu lase sa intre ajutoare trimise de Statele Unite la apelul adversarului sau.

Insa Casa Alba a condamnat "utilizarea fortei" de catre armata venezueleana contra unor civili, reactionand astfel dupa uciderea a doua persoane care incercau sa tina frontiera deschisa trecerii dintr-o parte in alta a unor ajutoare depozitate in Brazilia.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#ajutoare umanitare venezuela Madura Guido , #Venezuela